Kommentar

Tack, Stephen Fry, för allt gott på Twitter! Och för uppläxningen du lämnade oss med

Det var inte alltid jag följde honom särskilt aktivt. Det blir så på twitter för mig, jag läser dem som råkat twittra för stunden när jag är inne. Men varje gång det slog mig att jag inte läst Stephen Frys twitter på längre gick jag in och kollade hans senaste flöde, och blev alltid varm inombords av hans varma, rappa interaktion med en hel vidd av människor. Inte bara med folk han kände, så som så många andra med miljontals följare agerar, utan alltid närvarande i stunden, delaktig på bredden av twittercommunityn.

För vår egen del här i Sverige kan vi beklaga oss över de anonyma SD-trollen, men den kulturellt brådmogna identitetspolitiska anti-humorpatrullen är lika förgiftande.

Därför är det riktigt sorgligt att Stephen Fry igår raderade sitt konto som följd av en hatstorm mot honom, efter att han i rollen som BAFTA-konferencier dragit ett hjärtligt »bag lady«-skämt om sin goda väns, kostymören Jenny Beavans, look på galan:

Stephen Fry blev förståeligt nog ursinnig på de förmätet ytligt politiska 140-teckens-moralpredikningarna han därpå möttes av, och svarade:

»Will all you sanctimonious fuckers fuck the fuck off Jenny Beavan is a friend and joshing is legitimate. Christ I want to leave the planet.«

Han fortsatte sin frustrerade dialog, och lade även ut en omfamnande selfie av sig själv och Beavan backstage, med texten »Jenny Baglady Beavan and Stephen Outrageous Misogynist Swine Fry at the #EEBAFTAs after party«:600
Men de förnumstiga kritiktweetsen bara fortsatte. Nu även om hans BAFTA-introduktion av Eddie Redmayne, det vill säga ytterligare blott en härligt karakteristisk Fry-oneliner: »He has been a man trapped in his own body, a woman trapped in a man’s body and, if I had my way, a man trapped in my basement.«

Efter att ha fått sova på saken tog han sedan, under gårdagen, farväl av twitter med några ord om vilken lättnad han kände över att äntligen befria sig själv från denna »stalking ground for the sanctimoniously self-righteous who love to second-guess, to leap to conclusions and be offended«, där »för många har pissat i poolen«.

Det är så plågsamt sanna ord, det där. För vår egen del här i Sverige kan vi beklaga oss över de anonyma SD-trollen, men den kulturellt brådmogna identitetspolitiska anti-humorpatrullen är lika förgiftande.

Jag tycker förstås att Stephen Fry tog fel beslut. Twitter som plattform är jämte Instagram och Facebook huvudartärer i den moderna media- och kultursamhällskroppen. De goda krafterna är livsviktiga.

Men med tanke på hur det ser ut i de flesta av våra dagliga flöden förtjänar ingen att kritiseras för att hoppa av Planeten Twitter.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel