Recension

SVT:s Tjejer som oss – en stark och berörande inblick i transtjejers liv

Trans är inte en trend. Det slår Yolanda Bohm fast i sin och SVT Edits utmärkta guide till medier som rapporterar om transfrågor – som ackompanjerar lanseringen av nya serien Tjejer som oss. Yolanda Bohm pekar på att transpersoner har funnits länge, men har marginaliserats, förtryckts och osynliggjorts – något som fortsätter ske än i dag.

SVT:s nya serie Tjejer som oss är så välkommen. Det är, vad jag vet, den första svenska tv-serien någonsin som fokuserar på transpersoners liv.

Likaså, kan jag tillägga, är inte transpersoner i populärkulturen en så stor trend som många medier vill få det till. Om vi ser på tv-världen så har vi förvisso på senare år fått se Laverne Cox i Orange Is The New Black, hyllade Transparent, realityserier som Becoming Us, I Am Jazz och I Am Cait. Men synligheten är relativ.

Enligt GLAAD:s senaste rapport över hbtq-representation på tv så fanns det 2015 endast sju (!) transkaraktärer i återkommande roller i samtliga amerikanska tv-serier. Inte så mycket synlighet med tanke på alla tusentals karaktärer det finns i amerikanska serier. Representationen är med andra ord ytterst liten. Och då har jag inte ens nämnt hur det ser ut i Sverige.

Synligheten för transpersoner på svensk tv är i princip icke-existerande – liksom i resten av samhället. Även om flera starka transröster har fått tagit plats genom sociala medier och modiga talanger som Guldbaggebelönade Saga Becker, artisten Nino Ramsby och författaren och rektorn Lina Axelsson Kihlblom har lyft upp transfrågor i populärkulturen, så är det i övrigt ganska tyst om transfrågor.

Därför är SVT:s nya serie Tjejer som oss så välkommen. Det är, vad jag vet, den första svenska tv-serien någonsin som fokuserar på transpersoners liv. I den får vi följa fem transtjejer i deras vardag. Vi får möta Saga Becker, som 2015 skrev historia som första transpersonen någonsin att vinna en  Guldbagge och Vanessa Lopez från Malmö som är den första transpersonen som deltagit i Big Brother i Sverige. Vi får även en inblick i Konstfackseleven Xenia Klein, skånska dj:en Ivy Rosenauer och modellen Heidi Ingensdotters liv.

Programmet som helhet ger verkligen utrymme för perspektiv som sällan annars kommer fram.

Det är en brokig skara personer som alla har olika tankar kring hur det är att vara trans och hur det påverkar deras liv. I serien är det snabbklippt mellan de olika personerna och olika skeenden och berättelser – allt ackompanjerat av snygg indiepop – vilket gör att mycket trycks in i de 13-14 minuter långa avsnitten. Troligtvis beror det på att huvudmålgruppen verkar vara yngre (SVT:s ungdomssatsning Edit är avsändare till serien), men det går nästan för fort ibland när intressanta berättelser och resonemang klipps mitt i en mening. Det gör det lite svårare att verkligen lära känna tjejerna på djupet.

Fokus i avsnitten ligger på att skildra och förklara tjejernas erfarenheter av att vara trans. De talar om smärta, diagnoser, utanförskap, kroppar, kärlek, annorlundaskap och identitet. Det är berörande, intressant, starkt och utlämnande. Programmet som helhet ger verkligen utrymme för perspektiv som sällan annars kommer fram. Det är upplysande utan att vara tråkigt. Intressant utan att vara tillgjort.

Det känns helt enkelt befriande att dessa berättelser äntligen får ta plats, samtidigt som de kan spräcka myter och sprida kunskap. Som Saga Becker säger i programmet: »Vi är alla mer än det kön vi tilldelas. Det du har mellan benen definierar inte dig som person.«

Tjejer som oss sänds på SVT Play.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Motsatsen till genanshumor – hjärtliga Ted Lasso

27 september, 2020
Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel