Recension

SVT-premiär: The Split tillbaka – Nicola Walker har aldrig varit bättre!

Betyg 5 av 5

Det briljanta familjerättsdramat The Split är tillbaka! Ett rent mästerverk, skapat av Abi Morgan (tidigare mest känd för filmen Suffragette och BBC-serien The Hour) och med bland andra Nicola Walker och Stephen Mangan i ledande roller. På ett plan är det ett advokatdrama – och det som verkligen var unikt med säsong 1 var hur den centrerades kring två advokatbyråer inom familjerätt. Ett mer »kvinnovinklat« anslag än det klassiska brottsmålsdramat, vilket dels kändes befriande oklyschigt, dels faktiskt också öppnade upp för dramaförvecklingar vi aldrig sett tidigare i advokatserier, som ju annars alltid målar upp åklagare-vs-försvarare-scenarion. Men i skilsmässoadvokatvärlden kan byråerna sno kunder från varandra. Om man skulle göra en traditionell brottsmålsintrig på samma premiss som dem i The Split skulle vi få se den åtalade mördaren byta från sin försvarsadvokat till att representeras av åklagarämbetet … Detta gav alltså redan i premissen en fräsch nyvinkling av advokatserietraditionen. Men serien som helhet är något mycket större än ett genreformat.

Nicola Walker gör ett fantastiskt jobb när hon gestaltar processen att få ihop känslor och praktisk analys – en parallell till hennes professionalitet som familjerättsadvokat.

Under den första säsongen såg vi hur det ena av de två kontoren var en familjebyrå styrd av en self-made matriark (en magiskt bra Deborah Findlay), vars äldsta dotter (Nicola Walker), som tröttnat på att aldrig få ta över, har gått till en konkurrent, medan mellansyrran (Annabel Scholey) blev kvar. De har även en yngre syster (Fiona Button) som var osäker på både jobb och ett förestående bröllop.

Nu när säsong 2 börjar har de två advokatbyråerna gått ihop, och den yngsta dottern är med barn. Den plötsligt uppdykande frånvarande Pappan från säsong 1 (Anthony Head), som dök upp efter tjugo års frånvaro på grund av att han var döende, har avlidit i sin sjukdom. Men det största dramat är förstås äktenskapsrelationen mellan Nicola Walkers och Stephen Mangans karaktärer Hannah och Nathan. När en otrohetssajt hackades i säsong 1 visade sig ju Nathan finnas med i det offentliggjorda kundregistret, medan Hannah inledde ett förhållande med en kollega. Till min förvåning är de fortfarande gifta, delar fortfarande dubbelsäng; men de har inte sex utan är i en känna-efter-fas styrd av Hannah. Nicola Walker gör ett fantastiskt jobb när hon gestaltar processen att få ihop känslor och praktisk analys – en parallell till hennes professionalitet som familjerättsadvokat. Stephen Mangan är lika bra. Hans Nathan är, minst sagt, motsatsen till svin. Hela deras historia är ljuvligt komplex och spännande.

De juridiska intrigerna, med flera fall som utvecklas och skiftar över tid, är fantastiskt underhållande och på absolut allvar, och utvecklar en sinnrikt skriven symbios med huvudstoryn, som ändå är relationen mellan systrarna och deras mor, och relationen mellan Hannah och Nathan.

Hela säsong 2 av The Split läggs i dag ut på SVT Play.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Kolla in Jonas Strandbergs nya doku Somewhere in the Crowd There's You

27 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penelope Wilton & Ricky Gervais på parkbänken i After Life

10 maj, 2020
Recension

Netflix-komedin Never Have I Ever – en uppfriskande tonårskomedi

10 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel