Recension

SVT-premiär för ESPN:s dokumentärmästerverk om OJ Simpson

Betyg 5 av 5

ESPN:s dokumentärserie 30 for 30 är en modern klassiker. De är snart uppe i 100 stycken sportdokumentärer, däribland Once Brothers och The Two Escobars; i featuretungt långfilmsformat som hade kunnat haft biografdistribution. Med O.J. Simpson: Made in America, regisserad av Ezra Edelman, slår pretentionerna i taket. Hela dokumentären är på 7,5 timme. De två första avsnitten tar upp tiden innan rättegången, avsnitt tre och fyra tar upp mordet på hans ex-fru och hennes pojkvän, och sista avsnittet om tiden efteråt. I dag har den premiär på SVT.

SVT gör fel som kallar den för true crime-dokumentär. Detta är en dokumentär som vill ge en komplex helhetsbild av en människas liv och spegla det i USA:s historia.

Det är en biografisk dokumentär som startar på 1950-talet i San Francisco då Simpson växte upp. Vi tar oss igenom hans karriär som stjärna i NFL och tiden efter, rättegången och slutet. Det är en berättelse om USA:s historia de senaste 60 år sedan. För Simpson var idrotten aldrig målet. Det var medlet. Det var hans medel för att för att nå berömmelse och bli rik. Idrotten var medlet för att göra klassresa. Simpson var aldrig intresserad av att bli en politisk symbol eller en ny Muhammad Ali. Simpson är bara fem år yngre än Muhammad Ali och båda var framgångsrika avgudade idrottsmän med snarlik uppväxt, men ändå så olika. Ali gjorde sig själv till en politisk symbol och en frihetssymbol för USA: svart befolkning. Simpson var aldrig intresserad av den rollen. Det är som om Simpson aldrig riktigt färgades av perioden han växte upp i. Han ger intrycket av att ha varit helt oberörd av de oroliga åren på 1960- och 70-talen. Hans liv ägde rum på ett annat håll parallellt med de politiska händelserna. Simpsons liv handlar mer om kändisar, Hollywood, välgörenhetsgolf, pengar och dekadens. Det finns inget som tyder på att Simpson var intresserad av den diskriminering och rasism mot svarta som ägde rum i USA. OJ var OJ. Det är kanske här som filmen också är som bäst. När man berättar om Simpsons dekadenta kändisliv parallellt med att berätta om rasismen inom Los Angeles poliskår.

De två parallella världarna skulle tillslut nå varandra. I samma ögonblick som han blev arresterad för mordet på sin ex-fru Nicole och hennes vän Ronald Goldman så blev Simpson en politisk symbol. Helt plötsligt var han inte bara OJ. Detta var bara tre år efter misshandeln av Rodney King, vilket sätter rätt mycket tonen för debatten och historien kring den här tiden. Rättegången leder till en diskussion om rasism, diskriminering, polisbrutalitet, Los Angeles och de svartas situation. Samhällets stämning når ifatt honom. Rättegången är en fars. Åklagarna och polisen gör bort sig fullständigt. Utgången känner alla till, men kanske inte fortsättningen. Simpson blir efter frikännandet samma OJ som innan. En dekadent kändis som spelar golf utan att bry sig särskilt mycket om sin omgivning. På slutet råder det inget tvivel om att Simpson är en oansvarig nonchalant och arrogant nolla. Tillslut når rättvisan ifatt honom men kanske inte som någon anat.

Jag tycker SVT gör fel som kallar den här en true crime-dokumentär. Likheterna med true crime-klassiker som Making a Murderer, The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst och The Staircase (som SVT Play också lägger upp i dag) är rätt små. Den vill berätta om en kriminalhistoria utan ge en kompex helhetsbild av en människas liv och spegla det i USA:s historia. Visst får rättegångarna mot honom stort utrymme och det är det folk kommer ihåg honom för, men den här dokumentären berättar så mycket mer.

Dramaserien The People v. O.J. Simpson: American Crime Story som gick i våras beskylldes från flera håll för att vara förljugen och fokusera på den amerikanska kändiskulten. Jag tror vi förstår den serien mer tack vare denna. Simpsons liv handlade från ett tidigt stadium om att bli en kändiskult och att leva i den. Den serien skildrar inte tiden kring mitten av 90-talet. Den skildrar egentligen Simpsons liv  och vilken värld han rörde sig i. Simpson var redan innan rättegången en kändiskult. Den moderna kändiskulturen föddes inte 1995 utan är något som går längre bakåt i historien.

Storheten i den här dokumentären är så klart hur de flätar ihop Simpsons liv med stämningen i USA. Dokumentären berättar om två parallella historier som tillslut möts under rättegången 1995. Det är en historia om hur kändiskult, segregation och diskriminering format stämningen i ett land och tillslut även kom att spela en roll i en av historiens mest uppmärksammade rättegångar.

O.J. Simpson: Made in America har premiär på SVT2 i kväll kl 21:15.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019
Recension

Julen i fara i årets julkalender Panik i tomteverkstan

30 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: The Irishman-aktuella dekoratören Regina Graves

28 november, 2019
Gruppdiskussion

Gaslighting & spagettivästern: The Walking Dead-cirkelns säsongsreflektioner efter vinterfinalen

28 november, 2019
Kommentar

Melodifestivalen 2020: Dags för en kvinna att vinna!

26 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel