Intervju

Sveriges nya stjärnskott – TVdags snackar med Vikings-skådisen Josefin Asplund

I dagarna drog andra halvan – undrar när säsongerna kommer börja delas upp i tre delar? – av Vikings säsong fyra igång. Detta drömska, mystiska vikingadrama som mot alla odds utvecklats till ett lagom stort måste-se – även om man tillhör dem som vanligtvis ryggar för dramatisk svulst och pretentiöst våld. Vikings har lyckats med att locka till sig både självklara fans och inbitna nejsägare.

Första säsongshalvan avslutades med att Ragnar kom tillbaka efter att ha lämnat sin post som överhuvud/allmänt sur gubbe och kort konfrontera sina söner. Det är också exakt här vi fortsätter. Rätt snart blir det tydligt hur mycket fokus sönerna kommer att ha – i rollen som Sigurd ser vi svenska David Lindström. Men vi introduceras även för en del andra nya karaktärer. En av dem är Josefin Asplund i rollen som den »friska fläkten« och Vikings-fashionistan Astrid. Josefin Asplund har vi tidigare kunnat se som Sonja i Mikael Marcimains Call Girl och som Rebecka i Cirkeln.

TVdags ringer upp henne för att snacka yxor, rök och snygga kläder.

Hur halkade du in på Vikings egentligen?

Genom min agent gjorde jag en så kallat self-tape, en egen provfilmning som jag skickade in. Och sen så fick jag åka dit och så fick jag jobbet direkt när jag kom dit i princip.

Hade du sett serien tidigare?

Nja, jag visste vad det var för något och hade sett ett och ett annat avsnitt, men jag var ingen trogen följare.

Har du sett i kapp nu?

Ja, alltså när jag fick jobbet så plöjde jag ju alla säsonger, samtidigt som vi spelade in säsong 4B. Så då satte jag mig in i Vikings.

Det jag gillar bäst med Vikings är ju hur den faktiskt kan få en historiehatare som mig att bli intresserad av historia … Den hanterar liksom ämnet på ett lagom vördnadsfullt sätt, eller hur?

Ja men precis, i början av inspelningen så kändes det som att man var tillbaka i skolbänken igen. Alla kläder och smycken och så fick vi ju veta ganska mycket om hur vikingarna levde och annat kring den här tidsepoken. Det är ett grymt sätt att lära sig på! Visserligen är serien en dramatiserad del av verkligheten, men den ger ju ändå kunskap om historiska figurer som faktiskt fanns under vikingatiden.

Serien är ju inte alls som man tror att den ska vara…

Nej, det är den inte, framför allt nu i 4B händer det enormt mycket. Mycket ändringar, och det har ju varit ett tidsglapp så det är många nya karaktärer, nya storylines, så det tror jag kommer bli riktigt roligt för tittarna att se.

Din karaktär Astrid introduceras ju redan i första avsnittet. Vad kan du berätta om henne?

Hon dyker ju upp lite från ingenstans, men är uppvuxen i Hedeby och har alltid fascinerats av Ragnar och Lagertha, som hon nu är tillsammans med. Hon skiljer sig väldigt mycket åt från de andra karaktärerna, hon är mer modern, hon är ung och nyfiken. Michael Hirst har ju beskrivit henne som en frisk fläkt. Hon utmanar gärna andra karaktärer och är väldigt öppen, både sexuellt och till livet överlag och lyckas ta sig in i Lagerthas liv, som just då är väldigt stängt.

vikings-4-bigJa, hon har ju blivit mer och mer sluten, efter att ha introducerats som väldigt öppen.

Hon är ju sluten på grund av tidigare relationer hon haft, men när Astrid kliver in i serien sänker hon garden. Och Astrid är ju väldigt fascinerad av henne, vill skydda henne och älskar henne jättemycket. Men också, som sagt, ung och nyfiken, tycker om olika typer av kläder och smycken. Mina kostymer är helt fantastiska, de skiljer sig från avsnitt till avsnitt, hennes frisyrer sticker också ut. Hon är annorlunda på det sättet. Lagherta lär ju också Astrid att bli en sköldmö, lär henne att slåss.

Får vi alltså se Astrid slåss?

Jajamensan! Jag har ju fått jobba otroligt mycket med kroppen, gjort en hel del stuntträning och det har varit så jävla roligt.

Det har du inte riktigt gjort innan, va?

Nej, det har jag aldrig gjort innan och jag älskar den här rollen för att man … Jag får lära mig att handskas med svärd och med sköld och hur man fajtas med en yxa, hur man skjuter pilbåge … Det har varit grymt kul, för det har varit helt nytt för mig. Jag känner också att det kanske inte är något som erbjuds speciellt ofta. Och att få spela en sån här roll, när man både får vara den där självsäkra, nya, unga friska fläkten men samtidigt också en grym fajter. Det har varit kul. När jag inte spelat in har jag till exempel haft stuntträning uppe i någon liten stuga i bergen.

Vart spelade ni in någonstans?

Vi spelade in 45 minuter utanför Dublin, Wicklowbergen heter det. Där finns studion och sen så spelade vi även in runt omkring där.

Hur skiljde sig den här inspelningen åt från andra inspelningar du varit med om. Var det här mycket större?

Absolut, det är en enormt stor maskin med jättemycket folk. Och framför allt jämfört med svenska inspelningar så är det här otroligt mycket större. Budgeten är större, projektet är större. Totalt sett så är det fler människor som är involverade.

Det är ju rätt många svenskar inblandade i Vikings, redan sen tidigare, men nu också du och David. Umgås ni mycket tillsammans eller?

Ja verkligen, vi är ju också en grupp nya personer som startade upp samtidigt. Och då är det ju bland annat Ragnars söner som spelas av två danskar och så David. Men alla skådespelare, och teamet, är så sjukt trevliga. Jag har nog aldrig känt mig så välkommen på en inspelningsplats. Och vi har ju verkligen blivit en stor familj, som man klyschigt nog brukar säga, men framför allt vi unga i den här lilla gruppen som började just när 4B satte igång umgås väldigt mycket. Vi alla bor ju där i byn och är hemifrån från familj och vänner. Då kommer man varandra väldigt nära.

V4_Ragnar_Sons-Older_09282015_BW_15690Vikings har ju lite mot alla odds fått en jättepublik och vuxit till en riktigt stor serie. Jag är nog inte den enda som förvånats. Vad är det som tilltalar egentligen tror du? Det låter ju i teorin hur töntigt som helst. Jag menar, en serie om vikingar, för vuxna människor…

Absolut, exakt, jag skulle nog inte heller köpa serien efter en sådan beskrivning. Men hela ensemblen är fantastisk tycker jag, karaktärer och skådespelare. och sen så är den ju väldigt snyggt fotad, de spinner ju på rekvisita och scenografi, det är så jäkla bra gjort! Noggrannhet in i minsta detalj. Och så får vi ju inte glömma rökmaskinen, det är ju också det som ger hela serien den här mystiska känslan, det är alltid lite »foggy« liksom. Det eldas till och med inne i studion, efter en dag är man alldeles svart i näsan. Och sen hela det här Guds-perspektivet med Oden och Frej, det gör den ju också … inte fullt ut realistisk utan det finns ändå det här övernaturliga.

Ok, jag vet inte om du får snacka om det här egentligen, men Ragnar har ju varit för jäkla träig de sista avsnitten, hela 4A egentligen. Kommer han rycka upp sig den här sista halvan? Han var ju min stora idol tidigare, men nu på senare tid har han varit mer död än levande.

Du inte är den första som säger det…

Sur och grinig…

Det är fler som tycker det. Därför tror jag att det är superbra att hans söner nu kommer in, och att jag dyker upp, fler karaktärer, och framför allt fler kvinnor med roligare storylines och större roller.

Vikings visas på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel