Recension

Sverigepremiär: Spännande & oförutsägbart i nya deckaren Cardinal

Betyg 3 av 5

När nya deckarserier pumpas ut i ganska stora antal är det lätt att det blir för mycket av samma och för lite nytt och spännande. Svenska Saknad med sina fyra delar höll inte måttet utöver Helena Bergström tycker jag, med sin ganska enkla förutsägbara historia och platta dialog. Nu visar C More en annan ny deckare, Cardinal, en kanadensisk serie i sex delar som bygger på Giles Blunt böcker om kriminalkommisare John Cardinal, som löser fall i Algonquin Bay, en förtäckt version an North Bay, Ontario, där Blunt är uppväxt.

Serien, som hade premiär på kanadensiska CTV i går, bygger på första boken, Fruset offer (Forty Words of Sorrow). Utöver Cardinal, spelad av den nu lätt gråhåriga och lite fårade Billy Campbell, är hans nytillsatta partner, Lise Delorme, spelad av kanadensiska skådespelerskan Karine Vanasse, också en huvudkaraktär. Vanasse har gjort mycket tv och film hemma i Kanada, men också varit med i amerikanske serier som Revenge och Pan Am. Campbell drabbade oss redan i Dynastin som Stevens söte, men kortlivade pojkvän, och sedan som charmig ensamstående pappa i Once and Again innan han blev mer hårdhudad och tvetydig i The Killing. Cardinal är regisserad av Daniel Grou, som har flera kanadensiska serier bakom sig, och skriven av Aubrey Nealon, som bland annat har skrivit och regisserad avsnitt av Orphan Black.

Campbell är bra som Cardinal och det är härligt att se honom, som dragits med sina vackra, pojkiga ansiktsdrag, lite äldre och slitnare. Ännu bättre är Karine Vanasse när hon med sin knappt hörbara franska brytning lite egensinnigt fortsätter sina spaningar.

Det stora vita vidderna sätter genast tonen när en frusen kropp hittas i ett gammalt gruvschakt, men utöver det karga snöiga landskapet är det mycket som känns alldeles för familjärt. En ung flicka är död. Som vanligt. En äldre tungsint polis, med tragiskt familjehistoria, får komma tillbaka till den den mordrotel han fick lämna och där alla är emot honom, efter att han drivit ett fall i absurdum utan att faktiskt lösa det. Väl där blir han ihoptussad med en yngre, mindre erfaren kvinnlig kollega som han tillsammans ska lösa fallet med. Han är skeptisk och arrogant naturligtvis, hon har skinn på näsan.

billy-campbell-karine-vanasse-in-the-ctv-crime-drama-seriesCardinal ger Delorme skituppgifter för att sedan ignorera henne fullständigt, för att sedan plötsligt ringa upp henne för att ha henne som bollplank. Eller ville han bara höra sig själv prata som Delorme tror? Ja, även om det började lite tröttsamt igenkännande, så varade det faktiskt inte särskilt länge. Bara den enkla dialogen mellan dem i telefonscenen, han i bilen och hon hemma hos pojkvännen, är både spänningsfylld och stämningsfullt filmat. Musiksättningen är effektiv och den mörka och olustiga atomsfären får ligga kvar medan historien som berättas svänger och kränger på sin väg framåt. Allt är inte vad det ser ut att vara och plötsligt verkar det inte alls bara handla om en död ung flicka.

Berättelsen fortsätter i nåt slags lågintensivt tempo med lågmälda röster som om för att inte andas in för mycket av den kalla luften. Klyschorna som rullades upp i början, känns allt mer marginella. Cardinal och Vanasse börjar utan större dramatik samarbeta bättre och vem av dem som är i fokus byts sömlöst ut i avsnitt efter avsnitt. Campbell är bra som Cardinal och det är härligt att se honom, som dragits med sina vackra, pojkiga ansiktsdrag, lite äldre och slitnare. Ännu bättre är Karine Vanasse när hon med sin knappt hörbara franska brytning lite egensinnigt fortsätter sina spaningar.

Mordtemat som efter ett tag presenteras känns väl obehagligt och lite fantasilöst kan jag tycka (ibland saknar jag de där sinnrika Agatha Christie-morden), men serien är spännande och det är tillräckligt oförutsägbart och otäckt stämningsfullt för att jag, efter de tre avsnitt jag har sett, ska längta efter mera.

Cardinal har premiär i kväll kl 21 på C More Series och på CMore.se.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel