Recension

Sverigepremiär i dag: Hur klarar sig 24-spinoffen utan Jack Bauer?

Betyg 3 av 5

Jag intervjuade Kiefer Sutherland 2005, inför säsong fyra. Det var sent på kvällen, han var trött efter en hel dags filmande. Han hade slitna jeans. Han sa att han absolut, utan tvekan, trodde att 24 skulle leva vidare utan honom. Han gick till och med så långt som att säga att 24 inte behövde honom. Formatet och CTU var starkare än Jack Bauer. Föga visste han förstås då att det skulle komma att bli åtta säsonger med Bauer. Nio om man räknar med sladdbarnet Live Another Day.

Det dröjer inte mer än tio sekunder innan första tortyren syns i rutan, första terroristdådet och nya CTU-bossen syns i bild. Nice!

För den inbitne behöver man knappast förklara varför 24: Legacy skulle kunna tänkas vara problematisk. Trots rykten och lockrop om Tony Almeidas återkomst, oförändrat format, Sutherland som exekutiv producent och Jon Cassar tillbaka i registolen så kan det ju inte bli detsamma utan älskade Jack. Nej, och det är det ju egentligen ingen som påstått heller. Inte ens Sutherland. Redan vid säsong fyra nämnde han alltså möjligheten för formatet att överleva på egen hand.

24: Legacy vänder sig till de redan inbitna och väntar inte mer än några sekunder med att ge tittarna det förväntade. Man har förstått att det inte kan slösas någon tid på att presentera CTU, börja harva med kontext eller något annat som en van 24-tittare skulle uppleva som tröttsamt, eftersom alla som älskar serien vet att tempot är stommen. Därför dröjer det som sagt inte mer än tio sekunder innan första tortyren syns i rutan, första terroristdådet och nya CTU-bossen syns i bild. Nice!

Två avsnitt in i serien är jag inte så mycket klokare på nya hjälten Eric Carter. Han har, till skillnad från Bauer, en polerad yta. Han ser ut att äta hälsosammare och ta hand om sig lite bättre än Jack någonsin gjorde. Jag är glad att se att även Carter bär på en ful, khakifärgad väska. Men, påpekas det, han är inte helt sig själv sedan tiden i Afghanistan. Det han och de andra »rangers« gjorde där har fuckat honom. Frun tror att han lider av post-traumatisk stress. Hon är rent av övertygad om det och är därför tveksam inför deras chanser att leva vanligt Svensson-liv framöver som de planerat.

Ja, det är kanske inte spoiler direkt att tala om att just de omedelbara chanserna för det tycks smala. Som sagt, tortyren kommer redan i första scenen och sedan rullar det på. Mobiltelefoner ringer, någon har upptäckt en skum grej i CTU:s interna nätverk och en ny tjej på jobbet ska visa sig duktig och man tänker ju direkt att henne måste man hålla ögonen på. Terroristerna ser ut precis som de brukar, det är ingen jättevariation i etnisk profilering där direkt om man säger så. Men så har man alltid haft direktlänk till de mest ärkekonservativa och orubbliga republikanerna i Vita huset också.

Men hur är serien då? Är den värd att se? Kan man se den trots avsaknad av världens bästa och mest problematiska hjälte? Ja, det kan man faktiskt. Och för den som inte tror mig så kan jag ju hänvisa till de multipla artiklar jag skrivit om serien och de tårar som rann över mina kinder i sista avsnittet av säsong åtta. Inte trodde jag att jag skulle kunna våga öppna 24-arkivet igen. Först kändes det som om man var änka och ens svärmor sa »men du kan väl gifta dig med hans bror istället då?«. Men här kan det faktiskt vara så – och detta säger jag med stor förvåning – att Sutherland faktiskt var någonting på spåren när han sa att serien är större än Bauer. För bara man hör de tickande siffrorna i vinjetten, bara man hör »The following takes place…«, trots att det inte är Bauers röst, så blir man fokuserad, exalterad och glad.

Igen.

24: Legacy har premiär i dag på Viaplay och på TV6 nu på söndag kl 21, med dubbelavsnitt.

Just nu på TVdags

Analys

Vem är Holly Gibney? TVdags reder ut kopplingarna mellan The Outsider & Mr Mercedes

21 januari, 2020
Nyhet

Äntligen besked: Disney+ kommer till Sverige i sommar

21 januari, 2020
Nyhet

Jaaa! Studio Ghiblis mysiga filmskatt samlad – Netflix visar (nästan) alla filmer

21 januari, 2020
Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel