Årets mest hypade prequel-serie

Svensk Gotham-premiär! Fungerar Batman-storyn utan Batman?

Inga spoilers förrän i en egen avdelning längst ned!

Det börjar med mordet på Bruce Waynes föräldrar. Så långt följer Fox nya tv-satsning Gotham klassikerformeln. Eller… inte riktigt. Där finns en twist i samband med mordet som jag ska återkomma till. Men först och främst: är inte detta populärkulturhistoriens mest uttjatade dubbelmord? En fördel är att man är så avtrubbad att det inte känns ett dugg jobbigt längre att se sonen bli föräldralös.

Gotham är, som ni alla redan vet, Läderlappens hemstad, och Rome- och The Mentalist-skaparen Bruno Hellers Gotham är en superhjälteberättelse minus superhjälten (Batman blir ju detektiv, saligt vältränad men utan superkrafter). Den utspelar sig innan Bruce Wayne har blivit Batman och innan skurkarna har blivit superskurkar. I stället är det Jim Gordon (Ben McKenzie) det handlar om och första fallet är självklart att lösa mordet på Bruce Waynes föräldrar.

Jag älskar Batmans manicker men än finns det ingen Batman och vanliga skurkar använder »bara« skjutvapen. Jag är inte så intresserad av skjutvapen. Fram med EMP:er och bataranger.

Jag har alltid varit team Marvel snarare än team DC när det gäller serietidningarna men på vita duken har ingen Marvel känts lika viktig för mig som The Dark Knight-trilogin. Jag älskade både första och andra Spider-Man – men trots att jag har en Spindelman med svart dräkt intatuerad på armen sedan 1987 så måste jag erkänna att The Dark Knight-trilogin har en tyngd som ingen Marvel-rulle har, inte ens The Avengers. Två snabba spoilers om The Dark Knight Rises och The Avengers: I slutet av filmen tänkte jag »tänk om Batman dör« och hoppades nästan att det skulle bli så. Det skulle vara så mörkt och härligt. Någon som var rädd att Iron Man skulle dö i slutet av The Avengers? Precis! Fan, heller.

Gotham är närmare släkting med Tim Burtons Batman än med någon av Christopher Nolans filmer, det vill säga Gotham är Tim Burtonskt teatral. Jag tokälskade Burtons Batman men nu känns den ärligt talat mer daterad än Superman från 1978. (Det kan förvisso delvis ha med min Christopher Reeve-förälskelse att göra.) Hursomhelst är det inte helt överraskande att jag känner mig sval inför pilotavsnittet, trots Selina Kyles (innan-hon-blir-Catwoman) vrålcoola nybörjartjuv med anime-brillor som substitut för kattöron. Det tar ungefär 20 minuter innan jag känner ren och skär (jag menar svart!) goth-glädje och då är det för att de spelar ungefär en sekund (!) av Iggy Pop-örhänget Funtime.

Vad är problemet?

  1. Det strösslas alldeles för ängsligt med i princip varenda blivande superskurk redan i pilotavsnittet. Förutom Selina Kyle möter vi Oswald Cobblepot-innan-han-blir-pingvinen, Poison Ivy-innan-hon-blir-Poison-Ivy och The Riddler-innan-han-blir-The-Riddler. Min känsla: Ha lite is i magen, dumskallar, vi kommer att fortsätta titta ändå…
  2. Gordons poliskollega, detective Harvey Bullock (Donal Logue). Som jag stör mig på honom! Är det för att han påminner så mycket om Bob the Goon, från Tim Burtons Batman, eller är det för att han är Lee Toric i Sons of Anarchy? Osäker!
  3. Jag älskar Batmans manicker men än finns det ingen Batman och vanliga skurkar använder inte manicker, de använder skjutvapen. Jag är inte så intresserad av skjutvapen, fram med EMP:er och bataranger och sådana grejer.
Douce 1989 och douche 2014.
Lika som bär: Batman-douche 1989 och Gotham-douche 2014.

Om jag hade haft bättre koll på skådisen Ben McKenzie så kanske jag hade jag gått i gång mer, men jag har varken sett The O.C. (tjänstefel) eller Southland (tjänstefel!). Han är helt okej som Jim Gordon (ingen Gary Oldman, direkt) och jag hoppas att han växer. Alfred spelas av utmärkte Sean Pertwee (som jag gillade i Cold Feet). Det ska bli spännande att se var de tar vägen med honom. Minst spännande känns Jada Pinkett Smiths rollfigur Fish Mooney (hej James Bond-namn) och då är hon ändå mellanboss. Av de framtida superskurkarna så är det hittills pre-Pingvinen vi har fått sett mest (det är också han som känns mest intressant).

Jag brukar vara mer än lovligt peppad av ett bra pilotavsnitt så för mig är det nästan en befrielse att jag känner »meh« efter avsnittet. Nu kan det bara bli bättre. Eller? Vad säger ni som gillar Ben McKenzie? Är han bra som Jim Gordon?

Spoiler-avdelningen

  • Ingen Joker än. Ingen pre-Batman utan pre-Joker.
  • Det känns som att pilotavsnittet ska ses som Pingvinens origin-avsnitt. Kolla hans gångstil!
  • Spännande »twist« (kanske snarare »detalj« än »twist«?) att pre-Catwoman såg mordet!

Gotham har svensk premiär i kväll kl 21 på C More. Serien läggs även upp på C More Play och Filmnet.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel