Recension

Superswede: en fin & känslosam hyllning till Ronnie Peterson

Betyg 4 av 5

Det har förvisso gjorts dokumentärer om andra svenska stora idrottare. Tom Alandh har gjort filmer om både Nacka Skoglund och Ingemar Johansson, vi har också Folke Rydéns Björn Borg-serie, Jens Linds film om Sixten Jernberg och några till. Men det har varit TV-dokumentärer främst gjorda för en svensk publik. Det finns ingen svensk sportdokumentär som haft en större ambition än så. Superswede: En film om Ronnie Peterson som har premiär i morgon är ett positivt undantag. Här finns ambitioner och pretentioner att göra något större. Den har biopremiär och är gjord även för en internationell publik. Det är en film som har höga förväntningar på sig.

Trots att jag inte ens var född då får jag alltid en klump i halsen när jag hör orden »det är Ronnies Petersons bil som brinner«. Redan där sätts den fina känslomässiga tonen.

Ronnie Petersons liv och öde har inte blivit så mycket skildrat. Det finns till exempel ingen större biografi skriven. Det som finns är i huvudsak Anton Bergs P3 Dokumentär och flertal välskrivna längre tidningsartiklar. Filmen börjar med klippet från olyckan på Monza med Radiosportens kommentatorer Christer Ulfbåge och Fredrik af Petersens. Trots att jag inte ens var född då får jag alltid en klump i halsen när jag hör orden »det är Ronnies Petersons bil som brinner«. Redan där sätts den fina känslomässiga tonen. Filmen tar oss sedan kronologiskt genom Petersons karriär från tiden som go cart-förare till det förödande slutet. Det är nygjorda intervjuer blandat med äldre TV-klipp och privata bilder. De nygjorda intervjuerna är i svartvit och dåtiden i färg, vilket gör dåtiden lite mer levande.

Medverkar gör bland annat Jackie Stewart, Niki Lauda och Emerson Fittipaldi. Det är kul att lyssna på dem när de målar upp bilden av hur det var att köra formel 1 på 70-talet: den starka gemenskapen åkare emellan, livsstilen, farorna och bilarna. Jag hade kunnat tänka mig att höra mer från dem. De är vältaliga, bjuder på anekdoter och är utåtriktade. Finns det mer intervjumaterial bör det finnas med som bonusmaterial på DVD-utgåvan. Det är också lätt att tjusas av Formel 1-cirkusen på 70-talet. Då var Formel 1 rock'n'roll och bilarna var skitsnygga.

Familjeperspektivet är starkt filmen igenom. Hustrun Barbro har fått stort utrymme, vilket förstärker filmens känsloläge. Det var inte bara en känd en idrottare som blev saknad utan även en make och pappa.

Från Sverige representerar Eje Elgh, Fredrik af Petersens, Ronnies bror och ett par vänner. Saknad är Jan Svanlund. Dottern Nina intervjuas aldrig men hon är ändå med. En fint ögonblick är när hon träffar Emerson Fittipaldi och får höra honom berätta om hennes far. Just familjeperspektivet är starkt filmen igenom. Hustrun Barbro har fått stort utrymme, vilket förstärker filmens känsloläge. Det var inte bara en känd en idrottare som blev saknad utan även en make och pappa. Det blir personligt.

70_mcarlo_barbro_glad
Barbro Peterson i Monte Carlo.

Filmen är gjord av Henrik Jansson-Schweizer, som här regidebuterar. Han har tidigare hållit sig till att producera och skriva manus och har bland annat TV-serierna Midnattssol och Tjockare än vatten på sin meritlista. Han klarar även att hantera hantverket att göra en dokumentärfilm. Det finns inga nybörjarmisstag här.

Filmen utelämnar helt efterspelet till olyckan. Ingenting om kritiken mot läkarna eller sjukhuset. Jag är glad för att man slipper det sensationssökande, men samtidigt saknar jag något om vad som hände på sjukhuset. Ett par minuter om det hade inte gjort något. Jag hade också önskat lite mer om hur Peterson var som förare. Varför blev han så duktig? Var kom talangen ifrån? Det lutar över lite för mycket till vem Peterson var som person.

De flesta kommer att fälla några tårar på slutet. Jag hoppas att ni går och se den här filmen. För då kan vi kanske få fler svenska sportdokumentärer på biograferna.

Ronnie Petersson var en ikon och idol för en hel generation idrottsintresserade. Det här är i huvudsakligen en film för de som följde Ronnie Petersons karriär och minns olyckan på Monza 1978. De flesta kommer också att fälla några tårar på slutet. Jag hoppas att ni går och se den här. För då kan vi kanske få fler svenska sportdokumentärer på biograferna.

Superswede – en film om Ronnie Peterson har biopremiär i morgon.

Just nu på TVdags

Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018
Trailer

Alla ska med i Mad Men-skaparens nya serie The Romanoffs

15 augusti, 2018
Intervjutips

Öppenhjärtig Colbert om The Late Show, Trump & tuffa frågor

14 augusti, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: vi pratar med Silicon Valley-stjärnan Jimmy O. Yang

13 augusti, 2018
Trailer

Nya säsongen av Mrs Maisel verkar minst lika skruvad

12 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: den sorgtunga premiären av Better Call Saul

12 augusti, 2018
Nyhet

Trailer: TVdags-favoriten Hugo Blicks nya Netflix-serie Black Earth Rising

11 augusti, 2018
Nyhet

Spännande! Trailer för Line of Duty-skaparens nya BBC-serie Bodyguard

9 augusti, 2018
Nyhet

Netflix-premiär: Äntligen ny Better Call Saul–säsong – och mörkret tilltar …

7 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel