Recension

Supersnygg advokat-dramedy & korruptions-feelgood i My Lawyer, Mr Joe

Joe Deul-ho är stjärnåklagare med lysande framtid. Favorit hos chefsåklagaren, får många fällda med sina säregna metoder. Tills han börjar nysta i ett korruptionsfall, sätts dit för ett brott han inte begått och blir hemlös. Lee Eun-jo är nyutexaminerad, idealistisk advokat som får jobb på landets största byrå. Hon ifrågasätter dock vissa av deras metoder och undrar om hon hamnat rätt. Den hemlöse Deul-ho återvänder till juridiken som försvarare efter en tragedi och försöker bygga upp sitt liv och samhället igen.

Det märks att skådespelarna hade väldigt roligt ihop, och deras komiska tjafsande känns ofta mer improviserat än manusbundet.

Första scenen i My Lawyer, Mr Joe sätter seriens ton direkt: Deul-ho ska förhöra vd:n för Daehwa-gruppen, och vd:n dyker upp i rättssalen i rullstol, spelandes skröplig för sympati – något som Samsungs vd gjort på riktigt, dock inte i en domstol. För att underminera vd:ns trovärdighet släpper Deul-ho en leksaksspindel på bordet framför honom och vd:n flyger upp ur rullstolen, frisk och kry. Om ni tycker detta är för fjantigt så är serien inte för er.

My Lawyer, Mr Joe är en lättsam drama-komedi med hjärtat på rätta stället. För att bekämpa korruptionen i samhället har Deul-ho vid sin sida, förutom Eun-jo, sin assistent Hwang Ae-ra och lånehajen Bae Dae-soo. Det märks att de fyra skådespelarna hade väldigt roligt ihop, och deras komiska tjafsande känns ofta mer improviserat än manusbundet, framförallt längre fram i serien. Fast så spelas tre av karaktärerna också av veteraner.

Deul-ho spelas av stjärnskådisen Park Shin-yang, kanske mest känd hos en västerländsk publik från skräckfilmen The Uninvited, eller heistfilmen The Big Swindle. Eun-jo spelas av Kang So-ra, en växande stjärna sedan hon medverkade i tv-serien An Incomplete Life för två år sedan. Ae-ra och Dae-soo spelas av Hwang Suk-jun och Park Won-sang, två av Sydkoreas många hårt arbetande karaktärsskådespelare. Om ni sett ett hyfsat antal koreanska filmer eller tv-serier så har ni garanterat sett dem någon gång – henne kanske i thrillern A Company Man och honom kanske i melodramakomedin Miracle in Cell No 7.

Seriens manus är ofta bra, och om inte smart så i alla fall smart nog att veta att det är dumt. Många oväntade vändningar blir det, utan att för den sakens skull bli en vattnig soppa. Det finns dock vissa scener som nog fungerade bättre i författare Lee Hyang-hees huvud än de någonsin kunde göra i verkligheten, bland annat en sorglig scen där en person är klädd i pingvinkostym. Pingvinkostymen betyder något för scenen, men blir inte desto mindre fånig för det. Och ett story arc mitt i serien om ett dagis där flera barn fått matförgiftning är ofta alltför sentimentalt, och där seriens redan tänjda rättssalstrovärdighet brister minst en gång. Då är story arcet därefter desto bättre, där en person dött av koffeinöverdos från energidrinkar. Energidrinkar är ju ett jävla gift, så preach the word!

Men om serien ibland faller i manusnivå så hålls den uppe av nämnda skådepselare samt två av de främsta regissörerna på tv-bolaget KBS – Lee Jung-sup, som förra året regisserade melodramathrillern Healer, och Lee Eun-jin, som gjorde skoldramedin Cheer Up. De har dessutom med sig fotografen Kim Kyung-ho som filmade thrillerkomedin Hello Monster så himla snyggt. Alla tre var väldigt bra serier, och man kan åtminstone inte anklaga My Lawyer, Mr Joe för att vara ful att titta på.

Detta är skön feelgood för de som vill se underdogen bekämpa orättvisorna i samhället. Och vem vill inte det?

Samtliga 20 avsnitt av My Lawyer, Mr Joe finns att streama med engelsk text på Viki.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel