Peter Hyams framtidswestern nu på Netflix

Streamingtips: Rymdsheriff Sean Connery ensam mot jättekonspiration i sci fi-klassikern Operation Outland

Framtiden. På Io, en av Jupiters månar, ligger en stor gruvkoloni med drygt 2 000 arbetare där man utvinner titan för att skicka hem till Jorden. Bill O'Niell (Sean Connery) är den nyanlände polischefen som per omgående får handskas med en serie märkliga dödsfall – en arbetare (John Ratzenberger från Skål!) får svåra spindelhallisar och sliter av sig rymddräkten med geggigt resultat; en annan (Steven Berkoff i sedvanligt överspel) blir bindgalen och tar gisslan innan han skjuts ner av O'Niells närmaste kollega (James B. Sikking, den skjutglade SWAT-chefen Howard Hunter från Spanarna på Hill Street).

Kropparna kan inte obduceras eftersom de prompt och oceremoniellt slungas ut i rymden per beslut från den spännige gruvchefen (Peter Boyle). O'Niell börjar nysta och hittar en cynisk konspiration som går till högsta ort. Frågan är: ska han hålla tyst och inkassera lönen som sina korrupta kolleger, eller göra Det rätta och riskera sitt eget liv? O'Niell inser snart att han är väldigt ensam.

En strålande sci fi-thriller som ser lika bra ut i dag som den gjorde på movieboxen 1981 – och jag skulle kunna döda för att få tag på en sån polisjacka med rött innerfoder som Connery har.

Peter Hyams slog igenom 1978 med konspirationsthrillern Capricorn One, om hur myndigheterna mörkar en fejkad landning på Mars. Efteråt var han sugen på en western, men genren ansågs stendöd. Science fiction var desto hetare, så om man kunde göra en skräckfilm på ett rymdskepp (Alien) eller en film noir i framtiden (Blade Runner) borde det väl gå fint att göra en westernrulle, fast i rymden? Connery var intresserad, och resultatet blev Operation Outland (Outland i original) från 1981, en strålande sci fi-thriller som ser lika bra ut i dag som den gjorde på movieboxen back in the day. Och nu finns den trevligt nog på Netflix.

Det finns gott om Alien-vibbar i filmen. Chef för de snygga modellbyggena var Martin Bower, som också jobbat på Ridley Scotts film, och scenografin (särskilt korridorerna och köksinteriörerna) känns mycket Nostromo. Hela gruvkolonin är befolkad av blue collar-typer som Aliens grovarbetare Brett (Harry Dean Stanton) och Parker (Yaphet Kotto), minus charmen och det godmodiga gnället: här är de flesta fåordiga, sura machomän som ägnar sig åt att kröka och jobba.

Connery (vid tiden 51) var på väg in i den »mogna« fasen av sin karriär (även om han inte hade slängt toupén riktigt än) och är strålande, särskilt i en fin scen där han pratar med sin fru och son via monitor. Hyams är snål med backstory men ger O'Niell precis så mycket som behövs för att vi ska förstå hans val.

Connery får sparring i toppklass av Frances Sternhagen,  en av mina absoluta birollsfavoriter. Vi minns henne som psykolog i De Palmas Raising Cain, det är ju hon som har en lång expositions-monolog i den där evighetslånga steadicam-tagningen. Det var också mysigt att se henne i år, som pigg 80-plussare i Rob Reiners charmiga And So It Goes. I Operation Outland spelar hon en rivig läkare som är den enda O'Niell kan lita på. Hon gör den roll hon brukar göra: en strävkäftad och bittert rolig no nonsense-brutta med ett hjärta av guld.

outland2Det finns mycket att mysa åt i Operation Outland, från de (även i dag!) helt moderätta polisuniformerna som är både snygga och lediga (jag skulle kunna döda för att få tag på en sån polisjacka med rött innerfoder som Connery har), de bulkiga 1980-talsterminalerna, mästaren Jerry Goldsmiths fina filmmusik (han försöker sig till och med på lite elektronisk pop i en barscen med intressant resultat) men bäst är kanske känslan i filmen. Det lugna tempot, den ödesmättade stämningen, hur filmen metodiskt bygger upp mot ett långt, spännande och nästan helt dialoglöst klimax. Det är mästerligt.

Operation Outland finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel