Recension

Streamingpremiär för habila hbtq-klädda julfilmen Happiest Season

Betyg 3 av 5

Abby (Kristen Stewart) följer med till flickvännen Harpers (Mackenzie Davis) familj över jul och inte förrän de är på väg dit får hon veta att Harper hållit deras förhållande hemligt för sin familj. Diskussion uppstår men som ni säkert förstår ber Harper Abby låtsas att de är rumskamrater i stället för ett kärlekspar vilket så klart leder till förvecklingar.

Harper är inte redo att komma ut, visar det sig, och redan där blir jag lite trött på premisserna – en så förlegad förveckling. I verkligheten skulle de väl bråkat hela vägen hem till föräldrarna, vänt tillbaka till stan eller helt enkelt  gjort slut. Men det är det så klart lätt för mig att bli trött på komma-ut-premissen… Inte för att julfilmer brukar ha djupaste storyn i stan men det gör att jag inte känner mig så investerad i huvudpersonerna. För även om jag gillar alla skådisar är storyn helt enkelt lite för tunn, eller huvudpersonerna lite för fega för min smak.

Happiest Season är mer sevärd för skådisarnas skull än för storyn, men eftersom det är en julfilm är den lätt att gilla trots sina brister.

Mackenzie Davis, som till exempel var helt suverän i en av mina absoluta favorit-tv-serier Halt and Catch Fire, blir här mest gnällig – hon vet inte riktigt vad hon vill. Komma ut – jobbigt, låtsas vara straight – inte jobbigt. Hon och Alison Brie spelar rivaliserande syskon som tävlar om sina föräldrars gunst. Föräldrarna spelas förresten av Mary Steenburgen och Victor Garber – båda härliga. Aubrey Plaza är som vanligt också bra och spelar en halvknepig roll, lite som vanligt, alltså. Här är hon »byns enda gay«, verkar det som. Den obligatoriska hunken från Harpers ungdom spelas av snyggingen Jake McDorman, som nu senast var största behållningen med första säsongen av The Right Stuff. Clea DuVall har regisserat och skrivit manus (ihop med Mary Holland).

Största behållningen med Happiest Season då? Förutom Kristen Stewarts välspelade men lite för gnälliga rollfigur är det den obligatoriska bögvännen – här spelad med den äran av Dan Levy – som är bäst. Eller bäst och bäst, han får åtminstone vara rolig. Allt som allt är Happiest Season mer sevärd för skådisarnas skull än för storyn, men eftersom det är en julfilm är den lätt att gilla trots sina brister – tveksamt dock om det blir en klassiker.

Happiest Season har streamingpremiär i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel