Sport

Strålande inledning av tävlingens ende svensk i årets upplaga av Giro d'Italia

I går tjuvstartade den 99:e upplagan av Giro d'Italia. Årets tävling startade i Apeldoorn, Holland, med en 9,8 km lång tempoetapp och vann gjorde holländaren Tom Dumoulin. Han har nu haft ledartröja i två av de tre treveckorslopp. Jag tror nog att han kommer att bära den gula i Tour de France någon gång också.

De ska även köra två enkla spurtetapper i Holland i dag och imorgon innan de drar vidare till Italien. När man startade i Holland 2010 drog man ut cyklisterna till kustbandet och utsatte dem för lite kantvind. Förmodligen har man gjort det enklare nu för att ingen cyklist ska vara borta från sammandraget så här tidigt. Lite trist, jag gillar den typen av svårigheter första veckan. Ett treveckorslopp handlar om att göra av med så lite energi tidigt i tävlingen för att orka vara med sista veckan då det avgörs.

Den ende svensken till start, Tobias Ludvigsson, inledde strålande i går när han slutade så bra som fyra och lade beslag på ungdomströjan.

Efter Holland flyger man ned till sydligaste Italien, till Catanzaro, som ligger vid sulan på den italienska stöveln. Därifrån tar man sig sedan norrut genom de centrala delarna av landet. Den första rejäla svårigheten möter cyklisterna på sjätte etappen. Då når man bergskedjan Apenninerna och första bergsmålgången. På den åttonde etappen viker man av österut för att tillslut nå de östligaste delarna av landet. Därefter börjar det på allvar då man ska in i klassiska Dolomiterna och bestiga tuffa bergstoppar, bland annat till Alta Badia som vi känner till från den alpina världscupen. Efter Dolomiterna tar vi oss mot Piemonteregionen och en sväng in i Frankrike för att tillslut vända tillbaka för målgång i Turin.

Sammanlagt består årets tävling av ett kort tempot, ett långt tempot, ett bergstempo, nio spurtetapper, fem bergsetapper med bergsmålgång och fem mellantuffa etapper. Jag glad för att vi slipper lagtempo i år. Bra att komma ihåg är att det är bonussekunder vid både målgång och spurtpris. I mål är det tio till ettan, sex till tvåan och fyra till trean och vid spurtpriset tre till ettan, två till tvåan och en till trean.

Mina två favoriter till totalsegern är de två spanjorerna Alejandro Valverde och Mikel Landa. Det här är faktiskt Valverdes allra första Giro. Därför kan man fråga sig hur väl han kan dessa stigningen. Egentligen bör det inte vara några problem. Hans förmåga att köra bra på treveckorslopp är väl dokumenterad, men vi vet sedan gammalt hur svårt det är att vinna ett lopp vid första försöket. Förra året vann Landa två bergsetapper och slutade trea i sammandraget. Han imponerade också stort när han vann Giro del Trentino för några veckor sedan. Bra lag med sig också. Italienarnas favorit är så klart Vincenzo Nibali, men hur är formen. Vann i Oman tidigt på säsongen, sexa på Tirreno-Adriatico, men en bit efter i Trentino. Han har sagt att han ställer stora förhoppningar att göra tid på de andra på det långa tempot. På gårdagens tempo var Nibali 19 sekunder efter segraren, Valverde 24 och Landa 40. Några som kan nå podiet men som jag tror får det svårt att vinna är Rigoberto Uran, Rafal Majka och Tom Dumoulin.

Den ende svensken till start, Tobias Ludvigsson, inledde strålande i går när han slutade så bra som fyra och lade beslag på ungdomströjan. Det är ett av karriärens allra bästa resultat. Han är dock i första hand hjälpryttare åt Dumoulin, men kanske kan vara med i någon utbrytning sista veckan. Ungdomströjan borde han kunna behålla över helgen i varje fall. Det vore också kul om han kunde vara med långt fram på långa tempot.

Det kan också bli kul spurtdueller i år. Är Marcel Kittel tillbaka från sina problemfyllda tid för att totaldominera en grand tour som han gjorde på Touren för två år sedan? Ska unga supertalangen Caleb Ewan vinna sin första Giroetapp? Elia Viviani vill säkert vinna någon etapp på hemmaplan. Kittel har för övrigt ett jätteläge att ta över ledartröjan efter helgens etapper. Bara elva sekunder upp och med bonussekunderna ska det kunna vara möjligt.

Giro d'Italia är också tillfället då man ska njuta av italienska delikatesser. Till Girot förtär man italienska viner och ostar. Tempoetappen nästa lördag äger rum i vindistriktet Chianti Classico och etapperna elva, tolv och tretton körs i nordöstra Italien som är hemtrakterna för Proseccovinet. Till målgången i Turin passar det bra med risotto med vermouth i.

Dagens etapp av Giro d'Italia sänds på Eurosport med start kl 14:30.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel