TVdags fiskar pärlor i det svindåliga, del 2

Storslagna Linda Hunt snor showen från hunkarna i NCIS: Los Angeles

Det mest sedda tv-programmet i världen det senaste året är varken CSI, Modern Family eller Grey’s Anatomy, utan långköraren NCIS. Actionserien med Mark Harmon i huvudrollen är dessutom USA:s mest sedda program med 21 miljoner tittare varje vecka. Trots det, och det faktum att den snart påbörjar sin tolfte säsong, lever den en relativt undanskymd tillvaro bland svenska tittare. Som med alla populära tv-serier nu för tiden har den även fått spin off-shower: NCIS: Los Angeles och kommande NCIS: New Orleans. Den förstnämnda är även den en gigantisk hit i USA och ligger på fjärde plats på tittartoppen med runt 17 miljoner tittare. Båda NCIS-shower har det gemensamt att de är väloljade actionfyllda procedurals som inte kommer vinna några kritikerpris anytime soon. Det är bredbent och harmlös middle of the road-underhållning. Varken mer eller mindre.

Vad hände?? Den klassiska scene-stealern Linda Hunt har nu vunnit pris för bästa kvinnliga action(!)-skådespelare två (!!) gånger i Teen (!!!) Choice Awards.

Och det leder mig till att detta är del 2 i vår artikelserie TVdags fiskar pärlor i det svindåliga, som Kjell Häglund inledde i somras. I denna artikelserie lyfter vi fram något riktigt bra i annars ganska kassa tv-serier eller filmer. Nu kanske inte NCIS: Los Angeles lever upp till titeln »svindålig«, men det den gör sig skyldig till är ett värre brott: tråkig medelmåttighet. Ja, om det inte vore för en person. Mitt bland LL Cool J:s svällande muskler och Chris O’Donnells valpiga charm finns NCIS: Los Angeles riktiga stjärna: 69-åriga Oscarsvinnaren Linda Hunt. För de flesta är hon säkert känd för sin korta längd och komiska tajming i filmer som She-Devil (med Roseanne Barr och Meryl Streep) och Kindergarten Cop (med Arnold Schwarzenegger) samt för gästspel i tv-serier som The Practice och Without A Trace.

Hennes mest hyllade roll kom i genombrottsfilmen Brännpunkt Djakarta (The Year of Living Dangerously) från 1982. För det djupt berörande och sorgekantade porträttet av fotografen Billy Kwan blev hon den första skådespelaren någonsin att vinna en Oscar för att spela en karaktär av motsatt kön. I filmen spelar Linda Hunt en kinesisk man och när hon provfilmade för rollen tvingade de henne att ha på sig en svart låtsasmustasch och tejpade hennes ögon för att få dem att se mer »asiatiska« ut. Linda Hunt vägrade dock leka charader och bad om att få spela rollen på sitt sätt i stället. Något som uppenbarligen var rätt drag. För någon som hela sitt liv hade fått höra att hennes lilla kroppsstorlek skulle stå i vägen för en skådespelarkarriär blev filmen och Oscarsvinsten ett långfinger till tvivlarna.

Så vad gör någon som Linda Hunt i en dussinactionserie som NCIS: Los Angeles? Kort och gott: hon gör den sevärd. I rollen som bossen Hetty Lange briljerar hon. Hon får kanske inte det utrymme hon förtjänar, men det märks att manusförfattarna älskar att skriva för henne och bygga upp hennes färgstarka bakgrund. Hetty har till exempel under sina år som agent haft sex med Frank Sinatra, hon älskar Lady Gaga, pratar elva språk flytande, har vunnit ett OS-brons i skytte och behärskar kampsporter som Hapkido och Wushu. Hon är en klassisk scene stealer. Varenda scen hon är med i, och de alldeles för få, så är det hon som kräver uppmärksamheten. Och hon är en hit bland de unga fansen. Två gånger har hon vunnit pris för bästa kvinnliga actionskådespelare i Teen Choice Awards.

Hon har haft sex med Frank Sinatra, älskar Lady Gaga, pratar elva språk flytande, har vunnit OS-brons i skytte och behärskar kampsporterna Hapkido och Wushu.

Linda Hunt har berättat i många intervjuer om hur hon blev mobbad som barn och att ingen trodde att hon kunde bli någon på grund av sin korta längd. Men hon trodde hela tiden på sig själv och hittade sätt att bygga upp rätt mentalitet för skådespelarbranschen. Hennes distinkta mörka röst blev till exempel något som stärkte henne, och fick henne att känna sig större än vad hon var. Med den kunde hon göra sig hörd, och bli sedd. Och den har hjälpt henne till en karriär som inte ens hennes oroliga föräldrar trodde att hon kunde få. Jag önskar se henne många år till, men hon har flaggat för att hon snart vill pensionera sig och leva ett lugnt liv med sin fru sedan många år, konstnären Karen Kline. Fram till den dagen kommer kommer jag att fortsätta pina mig igenom medelmåttiga NCIS: Los Angeles bara för hennes skull.

NCIS: Los Angeles säsong 6 har USA-premiär om en vecka. På svenska TV3 har säsong 5 hunnit fram till episod 7.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel