EM-Playoff

Större än vanliga EM-kval – Sverige–Danmark är fotbollsvärldens mesta klassiker

Inräknat alla åldersgrupper och både dam och herr så lär Danmark och Sverige vara de två fotbollsnationer som har mötts flest gånger i fotbollshistorien – det är en klassiker. Herrlandslagen har mötts 104 gånger varav 45 svenska segrar, 40 danska och 19 oavgjorda. Trots alla möten har man bara mötts i sex tävlingsmatcher (2-2-2). Matcherna mot Danmark har alltid haft hög status. Det märks också i internationell fotbollspress att intresset för de här två matcherna är stort. Alla vet att det här har potentialen att bli två klassiska matcher. Det kommer att bli intensivt, mycket uppsnack, psykningar och massor av tidningsskriverier.

Erik Hamrén ser sig fortfarande som en rätt lyckad förbundskapten. Det är han nästan ensam om.

Erik Hamréns omedelbara reaktion efter att det blev klart att Sverige skulle möta Danmark var att Danmark är ett bra lag som har ett övertag på Sverige. Varför fokuserade han på det negativa? Det är klart att Danmark har fem raka mot Sverige utan förlust varav fyra segrar, men det finns positiva saker att ta upp också. Istället borde Hamrén först lyft fram semifinalen mot Danmark i U21-EM i somras. Kommer ni ihåg hur självsäkra danskarna var inför och hur de sedan gick därifrån med svansen mellan benen? Vi kollar på höjdpunkterna från den matchen för att påminna oss.

Vi påminner också om segerintervjun med John Guidetti: »Det är det sämsta lag vi har mött i turneringen«.

I Sveriges trupp till dubbelmötet finns fem spelare som var med i den matchen. Det är Patrik Carlgren, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki, John Guidetti och Abdul Khalili. De vet hur man slår Danmark. Hamrén borde ha påmint om den matchen – då hade inte övertaget varit lika stort längre.

Hamrén borde heller inte sagt att det är bra ett lag. Danmark har precis som Sverige genomfört ett rätt uselt kval. De gjorde inte mål på de tre sista matchen och vann bara en bortamatch. Deras offensiva spel har haltat rejält och de har haft svårt för att göra mål. Jag tycker att många svenskar tycks ha en överdriven respekt för ett Danmark som har rätt stora problem. Det finns en anledning till att de också spelar playoff och inte blev direktkvalificerade. De är inte så jävla bra. Danskarna själva pratar om ett lag som saknar improvisation, fantasi och magi. Hade det varit som tidigare, med bara 16 lag i EM, hade både Sverige och Danmark rättvist fått stanna hemma. Nu räddas man av EM:s utvidgning.

Men så länge känslan och samlingen är bra är väl Hamrén nöjd. Det går fundera över Hamréns självbild och fokusering. Han har inte sett att det är ett misslyckande att missa direktkvalificeringen till EM. Han ser sig fortfarande som en rätt lyckad förbundskapten. Det är han nästan ensam om. Jag tror heller inte att han har någon speciell plan eller tydlig idé för hur Sverige ska spela. När man ser Sverige känns det som att han har slängt ut ett lag och hoppats på att det löser sig. Det vore en katastrof för svensk fotboll om vi missar EM. Med ett ekonomiskt läckande förbund är det väldigt mycket som står på spel.

Sveriges offensiva kvartett i kväll lär bli Jimmy Durmaz och Emil Forsberg på kanterna och Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg på topp.

Nyckeln för att Sverige ska vinna dubbelmötet är att få bort den danske stjärnan Christian Eriksen. I matcher där han har saknats eller inte kommit upp i normal nivå så har Danmark varit uddlösa och fantasilösa. Eriksen är Danmarks offensiva vapen. Sverige måste hindra han från att komma igång med sina instick och crosspassningar. Allting talar för att Sverige spelar med Kim Källström och Oscar Lewicki centralt på mittfältet. Källström behövs för sitt passningsspel, men är defensivt svag och tafatt. Därför hamnar ansvaret för att bevaka Eriksen på Lewicki. Jag tror han passar perfekt för den rollen. I Malmös andra match mot Celtic i Champions League-kvalet i somras gjorde han det galant mot den norske stjärnan Stefan Johansen. Kommer han upp i den nivån så tror jag att Danmark får det svårt att skapa chanser. Då är mycket vunnet. Trots Sveriges svajiga backlinje.

Jag tror på två både chans- och målfattiga matcher. Sveriges offensiva kvartett i kväll lär bli Jimmy Durmaz och Emil Forsberg på kanterna och Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg på topp. Jag hoppas Forsberg får spela på vänsterkanten. Han ska inte spela till höger. Han vill bryta in för skott eller gå djupled i straffområdet. Det gör han bäst från vänster. Han är ingen kantslickare som slår inlägg. Jimmy Durmaz kan också spela till höger. Jag tror ändå inte att Sverige kommer att skapa så många chanser. Danmark har ett bra samspelt mittbackspar i Simon Kjär och Daniel Agger. Vårt enda riktiga offensiva hot är Zlatan. Det är han som kan göra skillnad och det märks i dansk press att man har en väldigt hög respekt för honom. Och vet ni vad, idag är det exakt tre år sedan den här händelsen.

Ska vi säga att Sverige vinner i kväll med 1-0 och sedan 0-0 på tisdag?

Sverige–Danmark visas på Kanal 5 i kväll kl 20:45.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel