Regionala nyhetssändningar läggs ner

Stockholm är också »lokalt«, TV4…

Att TV4 nu planerar att lägga ner alla nyhetssändningar som görs utanför Stockholm känns oerhört sorgligt och kortsynt. »Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver«, säger TV4-Gruppens vd Casten Almqvist till Resumé. Ja jösses, att lägga nästan 50 procent av resurserna på de delar av landet där 80 procent av befolkningen bor är så klart helt uppåt väggarna.

Jo, jag raljerar, visst behöver Stockholm i sin roll som huvudstad en större del av penningkakan än de 20 procent som regionen drar ihop befolkningsmässigt. Men varför är det »inte hållbart« att produktionen av nyheter som värderas ha riksintresse ska klara sig på hälften av pengarna? Kanske stämmer Almqvists resonemang, men jag hade gärna sett en följdfråga om varför han inte tycker att ekvationen går ihop.

TV4 gör sig av med 140 av 165 »lokala« tjänster. De få »lokal«-reportrar som blir kvar ska argumentera för sina sändningar till en redaktör i Stockholm.

Det här beskedet, tillsammans med de tankar SVT luftade i höstas gällande en minskning av antalet regionala sändningsorter, pekar på en tydlig trend – allt bortom Stockholm är på väg att bli »lokalt« – även det som sker i de tättbefolkade Göteborgs- och Malmöregionerna, och i snabb takt allt mer marginaliserat i nyhetsflödet.

TV4 är inte först med att tänka så här, TT lade exempelvis ner sina tre norrlandskontor i fjol, men den här nedskärningen är mångfaldigt tuffare. TT:s reträtt från Norrland handlade om fyra journalisttjänster, TV4 väntas göra sig av med 140 av totalt 165 »lokala« tjänster runt om i landet. De få »lokal« reportrar som blir kvar ska hädanefter argumentera för sitt existensberättigande i sändningarna till en redaktör på TV4:s huvudkontor i Stockholm. Och det spelar ingen roll om det så klart officiellt heter att nyheter ska värderas lika oberoende av var i landet de utspelar sig – bor man i Stockholm och jobbar i Stockholm så kommer man att värdera det som sker i det egna närområdet som mer intressant än det som händer »ute i landet«. De lokala Stockholmsnyheterna upphöjs oerhört lätt till riksnyheter, se bara det kontinuerliga flödet av inslag och artiklar om Slussen och salig TV-eken.

Med dagens dystra besked ökar snedbelastningen av nyheterna ytterligare för fyra femtedelar av befolkningen. Det borde bekymra oss alla.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel