Countryfeber på TVdags

Stilla Nashville-hungern med vår Nashville: On the Record-special

Det är konsertdags för Nashville-skådespelarna! För andra året i rad har man spelat in ett specialavsnitt där skådespelarna i Nashville sjunger ett urval av senaste säsongens låtar. Det hela utspelade sig på Grand Ole Opry den 31 januari och fansen bjöds in att köpa biljetter och se hela inspelningen. Åtta låtar ur seriens numera gedigna arkiv framfördes, de flesta från säsong tre, men även en gammal favorit från säsong ett.

I Nashville: On the Record berättar Sam Palladio om hur han skriver och spelar in låtar: »I'm doing pretty much what Gunnar does on a daily basis«

Dessa sattes ihop till ett album och dagarna efter sändningen i USA förra veckan låg Nashville: On the Record Volume 2 (live) etta på iTunes Country album-lista och som högst tvåa på album-listan, alla genrer. Sju av de åtta singlarna klättrar på listan för Top 100 country songs. Som vanligt håller alla låtarna mycket hög klass, men en av de bästa måste nog ändå vara Lukes break-up-sång från tidigare i vinter, If I Drink This Beer, som i showen framfördes av både Will Chase (Luke) och Chris Carmack (Will).

Hayden Panettiere (Juliette) hoppade över Nashville: On the Record i år, och är ursäktad då hon precis fött barn. Connie Britton (Rayna) sjunger tyvärr inte gärna live. Hon är skådespelerska som spelar countrystjärna (och det gör hon otroligt bra) men ser sig inte som sångerska. I showen visar resten av gänget dock hur galet talangfulla de är även som artister, något som också medför att de ofta är inbjudna att spela på stadens många musikscener. Sam Palladio (Gunnar), Jonathan Jackson (Avery), Charles Esten (Deacon) och även Lennon & Maisy Stella (Maddie och Daphne) – alla är de regelbundna gäster på the Opry. Bara senaste veckan har flera av dem gjort framträdanden på olika scener i och utanför Nashville.

Lennon och Maisy ställde sig på scen förra söndagen för att hjälpa sin tv-mamma, Britton, att samla in pengar till African Children’s Choir, som firade 30 år med ett evenemang på 3rd & Lindsley i Nashville. De framförde sin cover av Charli XCX Boom Clap, och om ni av någon outgrundlig anledning missat deras video… kolla här:

Tjejerna är fantastiska!

Detta var en av dessa sällsamma gånger då Connie Britton faktiskt ställde sig på scenen och sjöng live. Tillsammans med Esten, som också var inbjuden, sjöng hon bland annat den senaste duetten från Nashville, The River Between Us. Syrgas behövdes!

Esten har även han hunnit med en »in the round«, då flera songwriters deltar och turas om att spela sina låter, på Bluebird Café förra lördagen samt en konsert tillsammans med Clare Bowen (Scarlett) på anrika Arcada Theatre i St Charles i lördags. Samma dag deltog Palladio i Tin Pan South songwriters festival i Nashville då han satt med i en annan »in the round« på Douglas’ Corner. Under dessa spelningar blandas låtar från serien med egna kompositioner, co-writes och covers, och artisten och karaktären samsas på scen. Både Esten och Jackson har skrivit låtar som använts i serien och Jackson spelar flitigt med egna bandet Enation.

Musikansvariga i serien samarbetar med musikförlagen i staden, som vid det här laget, med lite input om storylines, vet ganska väl vilken typ av låter de olika karaktärerna kan tänkas sjunga. Man använder låtar från både relativa nykomlingar i branschen och de riktigt etablerade låtskrivarna. Fade into You, från säsong 1, som Palladio och Bowen sjunger i Nashville: On the Record i år (och nedan på the Opry), är skriven av bland andra en av Nashvilles mest framgångsrika låtskrivare, Shane McAnally, ansvarig för låtar till Kacey Musgraves, Tim McGraw, Miranda Lambert och en rad andra stjärnor.

Under showen berättar Palladio om hur han skriver och spelar in låtar: »I'm doing pretty much what Gunnar does on a daily basis«, och precis så känns det: skådespelarna och musiken, staden och serien, flätas samman, och det är det som skapar den otroligt autentiska musikaliska atmosfären i serien. Musiken blandas upp med den hjärtskärande dramatiken och den lite lätta komiken – kom ihåg gravida Juliette som försöker ta sig upp från golvet efter yoga-passet eller agerar svartsjuk flickvän i golfbil. (Panettiere och även Jackson är faktiskt komiska genier.)

Sista sjoket av säsong tre började 1 april USA. Dags att åter få regelbundna andningsuppehåll medan vi följer Deacon och Raynas fortsatta resa och att få reda på vad Christina Aguilera ska ställa till med i Nashville i vår. Och låt oss hoppas att denna evighetslånga graviditet snart få ett slut!

Som brukligt lär det bli nervös väntan innan ABC bestämmer sig och låter meddela vilka serier som får ytterligare en säsong. Detta avslöjas i mitten av maj och förra året var det en riktig mardröm för alla Nashville-fans, då serien först i trettonde timmen, efter tuffa förhandlingar och en frenetisk aktivitet på twitter, blev klar för säsong 3. Nashville har inte de högsta tittarsiffrorna i USA och är dyr att producera, men serien har en stor skara riktigt lojala fans och musiken är populär. Det är också oftast så att serier som är på säsong 3 också får en säsong 4, eftersom det då finns möjlighet för bra avtal för syndication, då serierna tillåts visas i andra, lokala tv-kanaler i USA.

Som sagt, musiken från Nashville: On the Record rusade upp för iTunes-listorna, och att Nashville's ensemble ger sig ut på turné kan inget annat än hjälpa till. Åtta konserter runt om i USA blir det i vår, och det här året finns även västkusten med på rutten, som börjar i New York 29:e april och slutar i Phoenix den 10 maj. Biljetter fanns fortfarande att tillgå i skrivandets stund. Serien har från början marknadsfört staden och gjort den till ett ännu mer attraktivt turistmål. Stadens musikscen har omfamnat skådespelarna och bidragit till samt marknadsfört musiken. Och nu med turnén och alla andra konserter, gör musiken sitt att för att uppmärksamma serien. Cirkeln sluts.

De som kanske har de allra bästa sångrösterna i serien är Carmack and Aubrey Peeples (Layla). Båda är med på turnén och kommer säkerligen sjunga denna sång, precis som de gjorde på On The Record – If Your Heart Can Handle It:

Vad som är kul är att Sverige äntligen är i synk med USA vad gäller tillgänglighet av musiken, i alla fall på albumfronten – singlarna är det lite si och så med. Albumet Nashville: On the Record Volume 2 (live) finns redan på svenska Spotify och iTunes. Videor från Nashville: On the Record 2 kan ses på Youtube med hjälp av VPN.

Nashville finns på Viaplay, avsnitt 16, säsong 3, blir tillgängligt 10 april.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel