Recension

Starkt premiäravsnitt när Fargo är tillbaka med ny säsong

Betyg 4 av 5

Sedan Fargo hade premiär i april 2014 har det varit en av de bästa serierna på tv. Den första säsongen var otroligt spännande, och när den andra säsongen lyckades att upprepa succén med en väldigt annorlunda men lika fascinerande berättelse så satte de höga förväntningar på tredje säsongen som nu är här efter mer än ett års uppehåll.

Efter att andra säsongen utspelade sig 1979 så hoppar tredje säsongen fram till 2010, fyra år efter den första säsongen. Om man av någon anledning läser detta utan att redan ha sett de två tidigare säsongerna (så är det hög tid att göra det – de finns båda på HBO Nordic) så kan det låta väldigt konstigt men Fargo följer förstås samma slags format som American Horror Story där varje säsong är en fristående berättelse som utspelar sig i en och samma värld. När jag först hörde att andra säsongen skulle utspela sig så långt innan den första så kändes det lite tråkigt eftersom det betydde att vi inte skulle få se en fortsättning på vad som händer med några av karaktärerna vi fått lära känna.

Ewan McGregors två karaktärer är så olika varandra utseendemässigt att någon som ser det här avsnittet utan kontext mycket väl kan missa att det är en och samma skådespelare.

Nu när vi är tillbaka i ungefärlig nutid så känns det istället tråkigt att lämna den fantastiskt härliga sjuttiotalskänslan som de lyckades skapa under andra säsongen – något som till och med kunde mäta sig med Mad Mens återskapande av sextiotalet eller Boardwalk Empires av tjugotalet. När tredje säsongens premiäravsnitt börjar rulla är det dock något som man snabbt förlåter eftersom deras skildring av småstadslivet i den amerikanska mellanvästern nästan också känns som ett perioddrama. Den absurda Minnesota-dialekten är tillbaka och lika stark som den alltid varit, och man känner omedelbart att det här är Fargo – detta först efter en ytterst otydlig scen från Berlin 1988 där en man som anhållits blir förhörd av en läskig typ som får det att kännas som att det lika gärna kunde vara andra världskrigets Tyskland vi befinner oss i. Det känns som den typiskt mörka och skruvade Fargo-humorn att mannen som anklagas för att vara en tjugoåring vid namn Yuri Gurka som mördat sin flickvän förutom alla andra förnekelser inte ens ser ut att vara tjugo. Namnet »Gurka« kanske bara är komiskt för oss svenskar men passar ju helt klart in i den bisarra scenen, vars syfte förmodligen kommer bli tydligare längre fram.

fargo2

Säsongens handling kretsar runt två bröder, Emmit och Ray Stussy, som båda spelas av Ewan McGregor. Det som är otroligt med detta är inte att en series huvudkaraktärer är tvillingar som spelas av samma skådespelare (det är ju inte många år sen Sarah Michelle Gellar gjorde just detta i misslyckade thrillerserien Ringer, och briljanta Tatiana Maslany har tagit konceptet till en helt ny nivå som sjuttioelva olika karaktärer i hyllade scifi-serien Orphan Black), det är att McGregors två karaktärer är så olika varandra utseendemässigt att någon som ser det här avsnittet utan kontext mycket väl kan missa att det är en och samma skådespelare.

Fargo har varje säsong haft väldigt vardagliga karaktärer som antingen med flit (Lester i säsong ett) eller av misstag (Peggy i säsong två) råkat begå brott och sen trasslas in i någonting mycket större och får mellanvästerns organiserade brottslighet emot sig, och tredje säsongen ser ut att följa samma premiss. Eftersom det är Fargo så är det någonting så banalt som en frimärkssamling som sätter igång det hela. Tydligen ska Ray efter att deras pappa dött ha bett sin bror om pappans fina Corvette i utbyte mot att Emmit skulle få ärva frimärkesamlingen som de senare kom att inse var värd en förmögenhet. Det är nog knappast detta som ligger bakom att Emmit är en så framgångsrik affärsman medan Ray är pank och tydligen har gått igenom ett antal fästmöer, men man kan tänka sig att det är samma dåliga förmåga att tänka framåt som tagit Ray dit han är.

fargo3

Säsongens kvinnliga huvudroll är precis som i första säsongen en polis, den här gången i form av Gloria Burgle som spelas av Carrie Coon. Coon hade sitt genombrott i The Leftovers, en annan av tv-världens bästa dramaserier där hon ständigt visar vilken grymt begåvad skådespelerska hon är, så det är kul att hon redan fått en stor roll i en annan hyllad serie medan sista säsongen av The Leftovers fortfarande visas på tv. Hennes karaktär Gloria här i Fargo är en ensamstående mamma och polis som dras in i handlingen när Rays kumpan som ska stjäla frimärket från Emmit tar fel och istället rånar Glorias styvfar som har samma efternamn. Seriens skapare Noah Hawley har sagt att tredje säsongen kommer ha kopplingar till de andra säsongerna på samma sätt som den första säsongen hade referenser till händelser i filmen med samma namn och den andra säsongen handlade om en ung Lou Solverson som vi fick se en äldre version av i första säsongen.

Ett par grejer här i premiäravsnittet får mig att undra om det de kommer ha kopplingar till i säsong tre är den ytterst bisarra UFO-händelsen i säsong två, när ett flygande tefat dök upp under en intensiv eldstrid, som ingen kunde förklara. Gammelgubben Ennis Stussy sitter och sover framför något svartvitt tv-program med UFO:n i början av scenen när Maurice kommer för att råna honom, och senare så hittar Gloria några gamla science fiction-böcker i den där lådan som fanns gömd i golvet, som Ennis tydligen hade baserat sin karvade figur på. Väldigt skumt.

fargo4

Kul också att se Michael Stuhlbarg (Boardwalk Empires Arnold Rothstein) som Emmits halvpatetiska advokat, och Mary Elizabeth Winstead gjorde ett gott intryck som Rays partner Nikki. Efter bara ett avsnitt har säsongen fått en stark start och det ska bli spännande att se vart handlingen går, för om det är en sak man kan säga om Fargo så är det att serien är väldigt oförutsägbar. Vi kan ju hoppas att vi får se några karaktärer från säsong ett, men jag har inte så höga förväntningar på det.

Fargo har premiär på HBO Nordic idag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel