Femte säsongen mot nya höjder

Splittringen det bästa som hänt The Good Wife

Denna artikel innehåller generella spoilers om The Good Wife säsong 5

»Jag skulle vilja ha en tv-kanal som sände The Good Wife dygnet runt.«

Det är min hustru som yttrar orden i tv-soffan, men det är inte utan att jag är beredd att mejla Boxer och föreslå en förändring i vårt kanalutbud. För så intensivt och bra är The Good Wife just nu, när Alicia och Cary lämnat Lockhart/Gardner och startat Florrick/Agos. Så mycket känslor av svek, förväntan, besvikelse, hat och sorg i luften hos alla inblandade. De inbördes band som tänjts till bristningsgränsen eller brutits av är för många för att gå in på i detalj, men de korta ögonblick då Wills och Alicias vägar korsats i de senaste avsnitten säger egentligen allt, blickarna dem emellan, smärtan, vreden och trotset i deras kroppsspråk.

Den nu pågående femte säsongens femte avsnitt – med den passande titeln Hitting the Fan – var något av det bäst utförda jag sett i dramaväg. Det var ett sådant där avsnitt där tiden och engagemanget som trogna tittare lägger ner på en serie får sin belöning, allt föll på plats och tv-magi uppstod. Uppbyggnaden hade pågått sedan säsong fyras andra halva, och så pang – allt rakt in i fläkten. Och som det stänkte.

The Good Wife har sedan starten varit en av de markbundna kanalernas klarast lysande stjärnor i USA i en tid när ordet kvalitets-tv blivit närmast synonym med kabel-tv. Den tajta ensemblen, fingertoppskänslan i att välja rätt gästskådespelare som tillåts återkomma och utveckla sina rollfigurer, manusförfattarnas närmast overkliga förmåga att få in dagsfärska ämnen i avsnitten (vilket Kjell skrev om nyligen på Expressens kultursida) – för mig framstår The Good Wife mer och mer som amerikansk markbunden tv:s bästa dramaserie sedan The West Wing. Och till skillnad från denna som började tappa fart framåt säsong fyra, fortsätter The Good Wife bara att växa.

Men åter till splittringen. Hur länge kan de suga på karamellen? Kampen mellan Lockhart/Gardner och Florrick/Agos om klienter och personal har varit mycket underhållande att följa i de två avsnitt som gått sedan splittringen och kan troligen pågå fyra eller fem till, men på sikt torde det vara oundvikligt att parterna av någon omständighet tvingas samman igen – självklart med nya konflikter som följd. När Cary förlorade sitt jobb hos Lockhart/Gardner i slutet av säsong ett och i något år arbetade för åklagarmyndigheten fanns det ett naturligt sätt att få in honom i handlingen eftersom åklagare och försvarare möts i rätten, men hur länge kan manusförfattarna komma på trovärdiga sätt att få två advokatfirmor att ständigt hamna i varandras skottlinje?

Dessutom känns större delen av personalstyrkan som introducerats i Florrick/Agos som ren utfyllnad, rollfigurer utan personlighet vars enda drivkraft verkar vara pengar. Hos Lockhart/Gardner finns starka och väletablerade biroller – byxlöse Howard Lyman har på senare tid vuxit till att bli min favorit – så att det här rör sig om en tillfällig avstickare känner jag mig tämligen övertygad om. Därtill är Kalinda kvar i moderhuset, och även om deras inbördes relationer är komplicerade, behöver såväl Alicia som Cary Kalinda för att fungera.

Så: Fem avsnitt till som två firmor. Eller okej då – sju, med tanke på manusförfattarnas skicklighet. Någon emot?

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Present till fansen i nya Room 104-premiären

15 september, 2019
Kommentar

Filip & Fredrik levererar – SVT sjunker som en sten

14 september, 2019
Recension

Netflix-premiär för drabbande våldtäktsdramat Unbelievable

13 september, 2019
Nyhet

Fantasynytt! Terry Pratchetts The Watch har fått skådespelare

12 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: kvinnorna bakom gripande Netflix-serien Unbelievable

11 september, 2019
Nyhet

Apples drag för att locka tv-kunder: Lågt pris och friår

11 september, 2019
Podcast

Filmfrossa! TVdags-podden från Malmö filmdagar

9 september, 2019
Kommentar

I säsong 6 av Younger får Diana lysa – medan annat luktar blöt filt

8 september, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Från sylvass satir till syskonkram i Succession

8 september, 2019
TVdags listar

Plötsligt ser man dem! Stjärnorna du inte visste var med i storfilmen

7 september, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Mindhunter-producenten & manusförfattaren Liz Hannah

4 september, 2019
Recension

»Heder«? Nej, en enda stor skam, tyvärr

3 september, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel