Biopremiär

Spider-Man bäst när Captain America springer i åttor runt Batman & Superman

Betyg 4 av 5

Captain America: Civil War kickstartar med två incidenter som får bägaren att rinna över för 117 av jordens länder. Efter allt trubbel Avengers redan har ställt till med – ödeläggelse av New York i The Avengers och en stor soppa i Age of Ultron, plus de två händelserna i Civil War – har alltså massor av länder, med USA i spetsen, tagit fram det så kallade Sokovia-fördraget.

Utan att spoila mer än första trailern är det Captain Americas eviga daltande med Bucky Barnes som delar upp Avengers i två läger.

USA:s utrikesminister Thaddeus Ross (alltid essiga William Hurt repriserar rollen som Ross trots att The Incredible Hulk gick sämre än väntat) presenterar fördraget för superhjältegruppen. I korthet innebär det att de inte själva får bestämma vad de ska göra för samhällsnytta. Några av superhjältarna väljer att skriva på fördraget, andra inte. Det är huvudplotten i Captain America: Civil War.

Om jag fick gissa vilka Avengers-medlemmar som undertecknat fördraget – och därmed låter sig kontrolleras av byråkrater – skulle Tony Stark stå längst ned på listan. Rättskaffens ex-militären Steve Rogers, däremot! Marvel har förvisso planterat att Stark led av panikattacker i Iron Man 3 och att han är allmänt ångest-riden – men att han skulle låta sig övervakas känns helt orimligt. Det är det näst overkligaste i filmen, men det är bara att tugga i sig. Utan att spoila mer än första trailern är det Captain Americas eviga daltande med Bucky Barnes som delar upp Avengers i två läger.

För att kunna besegra den andra Avengers-halvan skaffar sig båda teamen förstärkning. Tony Stark hälsar på hos Peter Parker i filmens roligaste scen. Då har Parker bara haft superkrafter i ett halvår. Jag hade från början hoppats på en annan Spider-Man än Tom Holland men erkänner mig glatt överbevisad – Holland är grym! Äntligen är Spindelmannen den pratkvarn han ska vara och är i serietidningarna. Som jag har väntat! Kolla in tv-spotten som kom i går, en liten Spider-Man-appetizer.

Spider-Mans medverkan är en teaser inför Spider-Man: Homecoming och jag älskar honom redan. Det enda Spindelsinnet varnar för är att inte bröderna Russo ska regissera. Dessutom – skönt att slippa hans ursprungsberättelse. Slutligen, det sista om Spindelmannen-delen i filmen: Vad i hela fridens namn har de gjort med faster May?! Det overkligaste i hela filmen! Jag ska inte spoila, jag lovar, vi tar det i kommentarsfältet…

Team Captain America förstärks av Paul Rudds Ant-Man. Jag har en total crush på Rudd så det kan hända att jag är alldeles för okritisk men oj, vad bra han är. Och rolig, charmig och allmänt underbar. Det enda klagomålet jag har är att han stjäl en del av Spindelmannens glans med sina roliga repliker. Jag har läst för få Ant-Man-serier för att veta hur humoristisk han är där men jag vill egentligen att Spidey ska ha monopol på det. Men det är så klart redan försent, Iron Man har ju varit rolig i alla sina filmer – men försöket till skämt om Captain Americas kommentar »language« i Ultron föll så patetiskt platt. Skämtet om Thors hammare var däremot härligt. Ser just nu fram emot filmen Ant-Man and the Wasp oerhört mycket. Den kommer ju snart, eller, ja … 2018.

Den sista rookien i gänget, Black Panther, är helt okej – mer spännande än Hawkeye och War Machine någonsin varit. Om det inte var för att Spider-Man och Ant-Man stal så stor del av föreställningen kanske jag skulle ha jublat mer över nytillskottet. Det absolut enda abret med Spider-Man och Ant-Man är att de var med för lite. Dessutom saknade jag såväl Hulk som Thor och Loke. Martin Freeman, sedan… Jag förstår inte varför de castat Martin Freeman om de ändå inte låter honom köra sitt race fullt ut. Visst är det Freemanskt, men på extrem sparlåga. Daniel Brühl får mer fritt spelrum och gör en kalasinsats.

Captain America: Civil War är klart bättre än Deadpool och springer i åttor runt Batman v Superman: Dawn of Justice.

Precis som de båda tidigare Captain America-filmerna spelar Captain America: Civil War i guld-divisionen, trots att kaptenen själv är rätt träig. Det ska erkännas att jag är alldeles för djupt insyltad i Marvels universum för att veta hur bra filmen är »på riktigt« men i relation till de andra superhjältefilmerna som haft biopremiär i år blir betyget som följer: Captain America: Civil War är bättre än Deadpool – juryn är fortfarande ute angående hur mycket bättre – och springer i åttor runt Batman v Superman: Dawn of Justice. Jag måste springa på bio snart igen, för – »Spider-Man, Spider-Man, does whatever a spider can…«

PS Missa inte de två eftertextsscenerna.

Captain America: Civil War har premiär på bio i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: perfekt tvinnad intrig i norska Twin

15 december, 2019
Cover

GFO Soundsystem!

14 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Game of Thones var störst – men kanske inte bäst i tv-världen

13 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

Halt and Catch Fire-Bos – den enda äldre kränkta mannen värd att älska

10 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sharon Horgan-aktiga Ida Elise Broch i Home for Christmas

8 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Mycket mellanmjölk men ändå mysig Så mycket bättre-final

7 december, 2019
Säsongspremiär

Benlöse Ivar på äventyr i Ryssland när Vikings ska få ett avslut

5 december, 2019
TVdags blickar tillbaka på 2010-talet

2010-talet gav oss några alldeles utsökta äktenskapsdraman

3 december, 2019
Kommentar

The Irishman föryngrar ansikten digitalt, men glömmer bort allt det andra

2 december, 2019
Kommentar

Ken Burns Countrymusikens historia på SVT Play – men se den inte!

1 december, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ray Donovans eviga dödsdans

1 december, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Är Magnus 1 eller 5? TVdags splittrat efter Så mycket bättre

30 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel