Premiärrecension

Spänningen lever i Fear The Walking Dead, men manuset haltar

Det har inte varit helt enkelt att gilla Fear The Walking Dead. Serien har krängt fram och tillbaka genom åren, började som en prequelhistoria där vi fick följa själva zombieutbrottet genom Los Angeles-familjen Clarks ögon, en familj som med tiden decimerats till att nu bara bestå av dottern Alicia, efter att mamma Madison, brorsan Nick och styvpappan Travis avpolleterats. Platsen har skiftat likaså, södra Kalifornien i första säsongen byttes till Mexiko och gränstrakterna mot USA i säsong två och tre och flyttade sedan till Texas i säsong fyra, där vi fortfarande verkar befinna oss när den femte omgången nu tar sin början på HBO Nordic i Sverige.

Det visuella uttrycket har också skiftat. De tre första säsongerna var formen relativt lik moderserien The Walking Dead men rollfigurerna lyckades aldrig riktigt gripa tag på samma sätt, ingen brydde sig om familjen Clark, Victor Strand, Daniel Salazar och Luciana Galvez på samma sätt som de ömmade för Rick, Daryl, Michonne, Carl, Morgan, Maggie och Carol, som vi är många som varit på förstanamnsbasis med i snart ett decennium.

Säsong fyra var något av en reboot, ut med stora delar av det gamla gardet och in med nya ansikten och ett helt nytt visuellt, betydligt snyggare utseende. Och tillkomsten av Morgan från moderserien innebar i sig ett skifte, även om han spenderade stora delar av sin första säsong med att tjata om att han skulle börja vandra österut igen för att återknyta med Rick & Co, vilket vi tittare så klart förstod att han aldrig skulle göra, eftersom TWD var i stånd att hoppa fram flera år i tiden (såväl säsong fyra som starten på säsong fem av FTWD utspelar sig tidsmässigt mellan säsong åtta och nio i TWD).

Nåväl, nu är säsong fem i gång, och rebootens fräschör håller fortfarande i sig visuellt, serien ser påkostad ut, trots att jag är rätt säker på att budgeten är betydligt lägre än i moderskeppet.

Victor får en otrevlig (?) överraskning när han kollar igenom Altheas videoband i säsongspremiären av FTWD.
Victor får en otrevlig (?) överraskning när han kollar igenom Altheas videoband i säsongspremiären av FTWD.

Manusidén att hjältegänget fått för sig att vara något sorts ambulerande göra världen bättre-sällskap får jag erkänna att jag är skeptisk till, men visst, jag hade heller inte vilja följa en andra serie i TWD-universat som befinner sig i »återbygga civilisationen«-stadiet. Dock verkar det som – att döma av premiäravsnittet – att det är ytterst tveksamt om säsongens fokus kommer att ligga på den här idén. Motgångarna för gruppen kommer genast och ett helt nytt, större mysterium öppnar upp sig som antagligen kommer att innebära att gruppens missionsgärning får spela andrafiolen. Vi får även veta att ett bekant ansikte från förr fortfarande är med i matchen, och antagligen på väg att återvända in i serien.

När det gäller manuset tycker jag tyvärr att premiären är delvis illa skriven. Att handlingen startar in medias res mitt i en pågående flygplanskrasch skänker visserligen spänning och omedelbara svårigheter, men problemet är att det aldrig riktigt förklaras varför ena halvan av gänget befinner sig i det där flygplanet på väg till ett möte med någon de aldrig träffat, och vart den andra halvan av gruppen som är på väg tillbaka till basen varit, och hur det nya hotet kunde veta att utnyttja faktumet att gruppen skulle dela upp sig. Man får känslan av att det är många bitar som behöver placeras ut på rätt ställe för att ett större pussel ska kunna byggas på sikt, men den inledande storyn om varför de där bitarna läggs där de gör hastas fram.

Eller så tittade jag bara slarvigt, men jag tror inte att det är problemet.

Fear the Walking Dead _ Season 5, Episode 1 - Photo Credit: Ryan Green/AMC

Hur som helst – premiären av FTWD:s femte säsong ger mig trots den här kritiken blodad tand för fortsättningen. Mysteriet som Althea börjar nysta i framåt slutet med de mystiska symbolerna och zombierna i de underliga uniformerna lovar gott, och äntligen kan kanske hennes hittills närmast meningslösa besatthet vid sin videokamera och samlingen med kassettbandade intervjuer komma till lite nytta. Efter att ha tragglat med de där grejerna i en hel säsong kan det verkligen vara på tiden.

Fear The Walking Dead sänds i Sverige på HBO Nordic. Nytt avsnitt varje måndag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel