Recension

Spännande säsongspremiär för Ozark – fortsätter i Breaking Bads fotspår

Betyg 4 av 5

När första säsongen av Ozark dök upp på Netflix för ett år sen blev jag väldigt positivt överraskad över hur väl serien följde i Breaking Bads fotspår med att skapa ett gripande drama där en vanlig man och hans familj råkar bli indragna i en värld full av knark och organiserad brottslighet. Till skillnad från Breaking Bad-spinoffen Better Call Saul, som är ett fantastiskt men långsamt drama, har Ozark den där paranoian och ständiga känslan av överhängande fara som för mig blivit en av de viktigaste ingredienserna som gjort serier som Breaking Bad, Mr Robot, Game of Thrones, Sons of Anarchy och House of Cards till favoriter.

Första säsongen slutade med ett helt galet avsnitt som kan vara värt att ses om för att bli påmind om allt som hände.

I dag är det premiär för säsong två av Ozark på Netflix och efter att ha fått förhandstitta på de fem första (av tio) avsnitten blir jag påmind om varför jag älskade första säsongen förra året, då andra säsongen är minst lika bra. Första säsongen slutade med ett helt galet avsnitt som kan vara värt att ses om för att bli påmind om allt som hände, men om man inte känner att man har tid rekommenderar jag helt klart att se Ruth sammanfatta säsongen här:

Jason Bateman är Emmy-nominerad för att ha regisserat första säsongsfinalen, samt för sin insats som manlig huvudroll. Andra säsongen börjar med två avsnitt regisserade av Bateman, och hans skådespel är lika naturligt som alltid. Jag är säkerligen inte den första som kommit till den här insikten, men Batemans gestaltning av Marty Byrde är näst intill identisk med hans Michael Bluth i Arrested Development, och det fungerar lika utmärkt i båda fallen. Det blir nästan lite Arrested Development-humor över det hela när Marty interagerar med herr och fru Snell, det gamla paret som tillverkar heroin och på vars land Marty planerar att öppna ett kasino. De är båda, men Darlene i synnerhet, helt jävla galna, alldeles för envisa, och efter att Darlene sköt huvudet av kartellbossen Del i säsongsfinalen så är man ständigt orolig att någon av dem ska göra något liknande igen. Men samtidigt som man önskar att de bara skulle dö så att man inte behöver känna sig stressad över vad de kommer göra härnäst så är komiken i deras galenskap oemotståndlig.

Ozark
Lisa Emery och Peter Mullan som Darlene och Jacob Snell.

Kartellen blir ett ännu större hot nu eftersom Del helt onödigt mördats av Darlene Snell, och representanten som de får förhandla med i andra säsongen spelas av tvåfaldigt Oscar-nominerade Janet McTeer, som nyligen spelade skurken i Jessica Jones säsong två. Hennes karaktär Helen Pierce är advokat för mexikanska kartellen, som hänsynslöst ska se till att allt sker som hennes klienter önskar. Ett tredje hot mot Marty och hans familj har vi i form av FBI, som ju försökt få tag på bevis att sätta dit kartellen med under en längre tid, och vars agent Ray Petty jobbade undercover under hela första säsongen för att samla bevis mot Marty. Petty är nästan lika galen och oförutsägbar som paret Snell och kartellen, och ett väldigt osympatiskt ansikte för FBI som man ju annars är van att se som protagonister. FBI:s inblandning är den sidan av serien jag gillar minst, men alla dessa hot påverkar ju varandra och leder till spännande och oväntade vändningar, så det är svårt att klaga. Jag hoppas dock att agent Petty får vad han förtjänar.

Ozark
Janet McTeer som Helen Pierce.

Om det var någon av skådespelarna som jag hade förväntat mig skulle få en Emmy-nominering för sin prestation i första säsongen så var det Julia Garner som Ruth Langmore. Hon är så fantastisk på att spela sårbar och tuff på samma gång, och det är så vackert gestaltat. Jag tycker att Ruth är en av de bästa karaktärerna på tv, inte för att jag direkt älskar karaktären i sig, utan för att Julia Garners skildring av Ruth är så otroligt mäktig. I andra säsongens fem första avsnitt har hon många bra scener, många med hennes vidriga pappa Cade Langmore som släpps ut ur fängelset i början på första avsnittet. Allt går äntligen bra för Ruth och hon har stora planer för att skapa ett bättre liv för hennes två kusiner som hon nu ansvarar för, men pappa Cade verkar tycka att det är helt orimligt för en Langmore att vilja vara någonting annat än en slemmig skurk. Han är en riktigt äcklig typ, och även när han uppför sig sitter man bara och väntar på att han ska göra någonting hemskt. Det är helt klart bara en tidsfråga innan han hamnar på kollisionskurs med Marty och/eller Ruth.

som Ruth Langmore
Julia Garner som Ruth Langmore.

Marty har många bollar i luften och måste ständigt försöka se till att alla sidor är nöjda för att förhindra att allting mellan kartellen och familjen Snell brakar samman, men han har en stabil partner i sin fru Wendy. Efter att deras förhållande var lite skakigt under första säsongen då Wendy varit otrogen så känns det från början på andra säsongen som att de är helt och hållet på samma sida, med ett gemensamt mål och beredda att göra vad som krävs för familjen, oavsett vad deras känslor för varandra är. Jag älskar det! Jag är helt ointresserad av att se paret spelas mot varandra på grund av avundsjuka eller andra äktenskapsproblem. Jag vill se dem i ett dedikerat partnerskap i ett slags strategispel på liv och död, som Frank och Claire Underwood i House of Cards eller Domenick och Wendell i senaste säsongen av Survivor. Jag älskar att se karaktärer som smider planer tillsammans, och sen följa hur de manövrar genom olika hinder och i slutändan se hur det går när allt antingen kommer samman som planerat eller kraschar katastrofalt.

Jason Bateman och Laura Linney som Marty och Wendy Byrde.
Jason Bateman och Laura Linney som Marty och Wendy Byrde.

Jag minns inte att jag var något stort fan av Wendy under första säsongen, men jag börjar älska henne under andra, när hon verkligen får visa vad hon går för. Vi fick i första säsongen reda på att hon tidigare jobbat lite inom politik, ett område där hon får utrymme att visa sina talanger i säsong två, vilket ger en hel del House of Cards-vibbar. Innan Ozark hade jag nog inte sett Laura Linney i något annat än massor av gånger i Love Actually, men jag kan förstå att hon vann en Emmy för sin roll i The Big C, och Oscar-nomineringar för filmerna You Can Count On Me, Kinsey, och The Savages, för precis som Jason Bateman är hon jävligt bra här.

Det finns inte så mycket att säga om Marty och Wendys två barn. De är där, de är en viktig del av serien, men det känns som att skaparna insett att det finns mer intressanta saker att spendera tid på i andra säsongen än att visa när Charlotte ska på båtfest eller hur Jonah har en morbid fascination av döda djur. Det känns också som att de ansträngt sig lite för att hitta på saker som familjens döende gamla inneboende Buddy kan göra i säsong två och det är toppen. 80-åriga Harris Yulin har ju varit med i hur mycket filmer och tv-serier som helst, men för mig kommer han alltid vara Quentin Travers, ledare för the Watchers' Council i Buffy the Vampire Slayer.

Harris Yulin som Buddy Dyker.
Harris Yulin som Buddy Dyker.

Jag fortsätter känna att Netflix strategi att alltid släppa alla avsnitt på en gång av sina egenproducerade serier inte är optimal för seriernas skull, då mycket av samtalet online och mellan fans om individuella avsnitt nästan helt elimineras när man inte tvingas vänta en vecka mellan avsnitten. Att dela upp säsonger i två delar och släppa dessa med flera månaders mellanrum som Netflix nu gör med Unbreakable Kimmy Schmidt och Arrested Development är inte heller ett fördelaktigt alternativ. Deras fantastiska dramaserier förtjänar bättre.

Det finns inte mycket för mig att klaga på i andra säsongen av Ozark, där även karaktärer man hatar, som Darlene och Jacob Snell, är en fröjd att se, och en gestaltning som Ruth Langmore är så tilltalande att jag skulle följa henne genom vad de än hittar på. Efter att bara fått förhandstitta på de första fem avsnitten kan jag dock inte ge säsongen fullt poäng, vilket den mycket väl kan förtjäna om andra halvan lever upp till mina förhoppningar och knyter ihop allting på något spektakulärt sätt. Serien har alla ingredienser för att bli riktigt superb.

Alla tio avsnitt av Ozark, säsong 2, släpps på Netflix i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel