En amerikansk telenovela

Söt och roligt gripande – Kanal 5:s Jane the Virgin blandar stilar

Jane the Virgin har alla ingredienser som en latinamerikansk såpopera ska ha, i alla fall enligt min ganska torftiga erfarenhet, som nog mest bygger på parodier av sådana. Redan pilotavsnittet ger en ordentlig dos av både otrohet, rikedom, utpressning och svartsjuka samt en glimt av tidigare sjukdom och passion! Till det peppras det med lite religion och svåra frågor om liv och död. Men löddrig och tvålig, nej, det är serien inte alls, utan i stället ytterst söt, rolig och gripande, när den berättar om hur Janes ganska vanliga liv plötsligt förvandlas till ett liv som skulle passa alldeles utmärkt i den telenovela hon något besatt tittar på tillsammans med sin mamma och mormor, The Passion of Santos.

Det är underbart hur Jane the Virgin blandar stilar, vi har voice-over och allt som ska vara i en äkta telenovela, men tonen är helt annorlunda och handlingen tar inte den vägen man kanske förväntar sig.

Pilotavsnittet ger oss också en utmärkt introduktion till alla karaktärerna. Det är Jane förstås, en ung studerande kvinna, med pojkvän sen två år, som bestämt sig för att vänta med sex tills hon gifter sig, men blir oplanerat gravid vid en gynekologisk kontroll, när läkaren inseminerar fel kvinna. Janes mamma, Xiomara, fick Jane när hon var 16, och framställs aningen stereotypt som den manslukande singelkvinnan, som man tydligen måste vara om man lyckas blir gravid som tonåring. Lite onödigt tycker jag att ge henne repliker som »The only way to get over a man is to get under a new«. Den religiösa mormodern, Alba, har uppfostrat Jane hårt om vad som händer om oskulden förstörs. Hon vill till varje pris att dotterdottern inte ska göra samma misstag som dottern, men hon överraskar dock redan i första avsnittet, och det gör faktiskt också Xiomara. Allt är inte som man tror.

Vi träffar pojkvännen, polisen, som verkar så snäll, förstående och förälskad. Sen har vi den blivande fadern som är rik (eller har åtminstone har en pappa som är rik), gift och olycklig. Den försmådda hustrun, som stått vid sin mans sida under hans sjukdom, men nu råkar höra att han vill skilja sig, är den som sätter igång hela händelseförloppet. Vi introduceras till älskaren, och bästa vännen, jo det är naturligtvis en och samma. Till sist har vi syskonen, den rikes syster, läkaren och den nyktra alkoholisten, som så att säga är ansvarig för det gigantiska misstaget, och så pojkvännens otrevlige bror, som får oss att börja undra lite…

Jane spelas av Gina Rodrigues, som förutom en del gästframträdanden i TV-serier, spelade huvudrollen i Filly Brown, som uppmärksammades på Sundance-festivalen 2012. De flesta skådespelarna har en hel del roller i olika TV-serier bakom sig. Andrea Novedo känns igen från Law & Order, Yael Grobglas har setts i Reign, men jag måste erkänna att den enda skådespelaren jag kände igen var Yara Martinez, som hade en liten roll i Nashville härom året. (Reportern som Deacon hade någon slags historia med i säsong 1.) Gina är mycket bra som Jane, sårbar och känslig, men med god självkänsla. Hon vann en Golden Globe för bästa skådespelerska i comedy/musical tidigare i år. Serien är som tidigare meddelats här på TVdags förnyad för en säsong 2, vilket inte gör den till en riktig telenovela, tror jag, som egentligen är mer som en mini-serie med begränsat antal avsnitt.

Det är underbart hur de blandar stilar, vi har voice-over och allt som ska vara i en äkta telenovela, men tonen är helt annorlunda och handlingen tar inte den vägen man kanske förväntar sig. Berättelser som vilar på lögner och eviga missförstånd lämnas åt sidan. Systern försöker aldrig dölja vad hon har gjort, inte heller försöker Jane på något vis dölja något för pojkvännen. En scen som sticker ut var grälet mellan det gifta paret, som trots de utan tvekan starka känslorna och slaget som utdelas, avhandlas helt utan skrik, gråt och yviga gester. Sen har vi Santos, från telenovelan, som ger Jane vägledning från ovan mitt i allt kaos och alla känslor kring om hon ska behålla barnet eller inte, och inte vet väl hon att Santos, eller skådespelaren som spelar honom, kommer att spela en ännu större roll i hennes liv framöver.

Jane the Virgin kan ses på Kanal 5 på tisdagar kl 20. Första avsnittet visas i repris 31 maj kl 13 och finns på Kanal 5 Play Premium.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel