TVdags talar ut om sina tv-vanor

Sommartittarna: TVdags-redax om sina tv-förälskelser

Vem var din första – och din senaste tv-förälskelse?

Kjell: Senast Lee Pace i Halt and Catch Fire, Abigail Spencer i Rectify och Rose Byrne i Damages. Gabriel Macht i Suits.
Går vi tillbaka genom åren så var Twin Peaks en plantskola för mer långvariga tv-förälskelser, dock var aldrig Sherilyn Fenn någon favorit – jag föll för Lara Flynn Boyle, som jag sedan älskade i Advokaterna, och Mädchen Amick, som faktiskt var som allra bäst, coolast och snyggast i sorgligt bortglömda Central Park West. En absolut tv-historisk höjdpunkt i fråga om fashion coolness – Rose Byrne utmanade men nådde inte ända fram.
Paget Brewster måste också nämnas, för sina sexiga charmroller i Huff och Andy Richter Controls the Universe.
Mitt livs första tv-förälskelser bör ha varit dels Karin Falck i Halvsju, när hon presenterade den där usla östtyska John Blund-serien med Lennart Swahns voiceover som ingick i det programmet. Jag var sju år och tyckte om hennes röst, talmelodi och grace. Och dels Kid Curry i Alias Smith & Jones. Fan vad han drog snabbt!

Mädchen Amick i sorgligt bortglömda Central Park West var en absolut tv-historisk höjdpunkt i fråga om fashion coolness – Rose Byrne utmanade men nådde inte ända fram.

Magnus: Jag minns fortfarande nätterna med Joyce Davenport, från Spanarna på Hill Street. Det var något speciellt med dessa sena kvällar framför tv:n. Hennes kolsvarta hår och svala aura. För en pojke i tonåren blev hon till en uppenbarelse bortom det vanliga erotiska, man ville bli omhändertagen. På senare tid har jag gått och blivit kär i Game of Thrones Ygritte, Vanessa Ives i Penny Dreadful och Joe MacMillan i Halt and Catch Fire. Stackars dem.

Mattias: De första jag minns är Malin i Vi på Saltkråkan, Pam i Dallas och Alyssa Milano i Vem är chefen. Senaste? Det är svårt att inte bli lite kär i Michonne i The Walking Dead.

Martin D: En av de första var även djupt traumatisk: Diana (Jane Badler) i V. Stenhård, tuff, sexig – och så visar det sig att hon är ödla! Jobbigt. Senaste: Heather Lawless i The Heart, She Holler.

Björn: Första: Eva Remaeus i Fem myror… Hon var så himla härlig. Senaste: De fyra huvudrollsfigurerna i Halt and Catch Fire (risken är överhängande att många av mina svar kommer att handla om den serien). Lee Paces Patrick Bateman- och Steve Jobs-doftande rollfigur Joe MacMillan är den som fastnat djupast. Jag skulle följa honom vart som helst.

Linus: Min allra första var Joey Lawrence i Blossom. Åh, vad jag trånade efter honom. Han väckte känslor hos mig som jag inte visste att jag hade. Men några år senare kom Scott Speedman som Ben i Felicity och jag har aldrig haft någon större tv-kärlek sedan dess. Så fort Ben log smälte jag, och det gör jag fortfarande. Den som har kommit närmast att skapa sådana känslor hos mig på senare år är Chris Messina som Danny i The Mindy Project. Trots att vi är väldigt olika tror jag att vi skulle få väldigt vackra barn.

Martin G: För att göra det lätt listar jag de arketyper jag tydligen har behov av att se. Michael J Fox syster i Fem i familjen (Justine Bateman). Den typen har sedan dess synts i Mila Kunis i That 70's Show och Rachel Bilson i The O.C. Sedan finns den lilla hårda bruttan jag ofta faller för – Six i Blossom (Jenna von Oÿ) eller Darlene (Sara Gilbert) i Roseanne.

Absolut senaste skärmkärleken var Miranda (Madeline Brewer) i andra säsongen av Hemlock Grove.

För att hålla det hela någorlunda kort går vi över till ett par blonda typer i nutid: Anna Paquins hoppiga positivitet i början av True Blood knockade omkull mig på samma sätt som Hayden Panettiere i Heroes. Skummar nu… men Drew Barrymores truliga, fulsnygga, snälla ansikte i till exempel Charlies änglar och, om jag tillåts lämna fiktionens värld en sekund (och varför inte), WTA-stjärnan Lindsay Davenports liknande uppenbarelse i rutan ger mig glädje med jämna mellanrum. Absolut senaste skärmkärleken var Miranda (Madeline Brewer) i andra säsongen av Hemlock Grove. Ej typad än, liksom Pennsatucky i Orange is the New Black (Taryn Manning).

Emma: De första: Coco, Leroy, Doris och Danny i Fame. Reagerade också med ungefär hela kroppen varje gång Shakin' Fredrik dök upp på tv. Sedan, när jag var 12, visade SVT Depeche Modes Music for the Masses-spelning på Pasadena Rose Bowl, och efter det fanns det inte plats för någon annan än Dave Gahan på många år. Möjligen för Doogie Howser. Senaste kanske var… Gordon i Halt and Catch Fire? Fast mer förstås i skådespelaren än i figuren. Tim Riggins eller Lyla Garrity i Friday Night Lights? Och så hyser jag varma känslor för dem som köper in Dox-dokumentärerna.

Caroline: Den första minns jag inte men den senaste var definitivt Freddie Lyon (Ben Whishaw) i The Hour. Söt, smart och lagom självsäker och med en ofantligt tydlig moralisk kompass. Har honom som wallpaper på min dator. Dagens motsvarighet till plansch på väggen.

Ida: Första: George Hazard i det tacky amerikanska inbördeskrigs-dramat Nord och Syd. Så stilig! Största och för evigt-förälskelser är Spike i Buffy och Logan i Veronica Mars.

Anna-Karin:  Jordan Catalano i My So Called Life. Jag tyckte han var den perfekta killen, drömmig, snygg, spännande. Såg om den som vuxen och tyckte han var en tönt. En tråkig, osäker tönt. Han har ju typ noll personlighetsdrag och är så jäkla passiv och destruktiv. Om min dotter svärmade för en sån skulle jag vara seriöst oroad. Herregud vad gammal jag kände mig nu.

Tobias: Brian Austin Green i 90210 var jag smygkär i när det begav sig. I dag har jag ingen aning om varför.

Per: Den allra första var troligen Eva Remaeus från Fem myror…, följt av Joyce Davenport (Veronica Hamel) i Hill Street Blues i mellanstadiet och (inte helt unikt) Audrey i Twin Peaks i gymnasiet. På senare tid struliga Claire Fisher (Lauren Ambrose) i Six Feet Under. Allra senast: Tina Fey i allt.

Lisa: Allra först var så klart Zack Morris (Mark Paul Gosselaar) i Saved by the Bell. Håret, swaggen, telefonen… Han hade allt. Senare tog jag, som många med mig, vägen via Seth Cohen (Adam Brody) i The OC till Hank Moody (David Duchovny) i Californication. Just nu står det nog mellan Adam (Adam Driver) i Girls och Dr Danny (Chris Messina) The Mindy Project. Usch, vad jag är förutsägbar.

Jimmy: Nurse Hathaway i ER var nog den första. Just nu Nora Durst i The Leftovers. Det är något magisk i hennes blick.

Stefan: Jag var åtta, nio år när Barbi Benton sjöng Ain't That Just the WayMcCloud… det var över på ett par minuter men jag minns det än i dag (dock lite med Youtubes hjälp). Paula Yates var kanske inte huvudanledningen till att jag såg på vartenda The Tube som gick i Sverige, men det skulle hon ha kunnat vara. På senare år hade vi Jordan (Amanda Peet) i Studio 60 on the Sunset Strip och nu är det givetvis Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i Game of Thrones.

Sara: Den första, eller i alla fall en av de första, var Fred Savage (Kevin Arnold) I The Wonder Years. Senare gjorde Johan Widerberg mig knäsvag i Rapport till himlen och nämnas i sammanhanget bör väl också att jag i flera år hade en affisch föreställande Göran »Raspen« Gillinger uppsatt på min toalett. Om jag minns rätt höll han i en kattunge. Den senaste förälskelsen är Louis C.K.

Sommartittarna återkommer sommaren ut på TVdags, varje dag kl 10.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel