TVdags talar ut om sina tv-vanor

Sommartittarna: TVdags-redax om sina favoritskådespelare

Vem är din favoritskådespelare?

Kjell: Olivia Colman, Sharon Horgan, Julia Davis, Allison Janney, James Spader, Keri Russell, Jennifer Carpenter, Laura Dern, Walton Goggins, Lisa Kudrow, Connie Britton, Toni Collette, Hugh Bonneville, Laura Linney. Och så tog Lee Pace mig med total storm i Halt and Catch Fire – bäst i tv-världen i år!

Magnus: Nick Nolte och Nicole Kidman är de två första jag kommer att tänka på, kanske inte de bästa men två skådespelare som har förmågan att göra det yttersta av allt de tar sig an, även om ensemblen i övrigt sviktar. Vid tvekan, se till exempel Noltes Ont Blod (med en härligt ärrad James Coburn som ond, alkoholiserad, patriark) eller Kidmans Birth, där hon badar naken med en liten pojke.

Mattias: Jag gillar utpräglade tv-skådisar som går från serie till serie och från genre till genre och övertygar vad de än ger sig på. Connie Britton från Spin City, Friday Night Lights och Nashville är en av de bästa på den grejen.

Martin D: Mink Stole, Mary Woronov, Sam Rockwell, Judy Davis, Giancarlo Esposito, Philip Seymour Hoffman.

Björn: Jag håller mig till tv-världen för att ni inte ska få scrollfinger. Hermione Norris och James Nesbitt (båda var med i Cold Feet) är alltid bra, Robin Wright likaså. Michael Emerson för den oförglömliga Benjamin Linus i Lost. Gillian Anderson. Lena Headey – lika cool som Sarah Connor som vidrig som Cersei. Jag föll som en fura för Benedict Cumberbatch. Melissa McBride (Carol i The Walking Dead). Nytillskottet på favoritlistan är Lee Pace från Halt and Catch Fire.

Linus: På senare år har ingen krossat mitt hjärta så som Olivia Colman har gjort. I serier som Accused, Run och Broadchurch och filmer som Tyrannosaur har hon fått mig att gråta som ett litet barn. Och då har jag inte ens nämnt att hon är minst lika bra i komiska roller i tv-serier som Twenty Tweve, Peep Show, Rev och Look Around You.
Lisa Kudrow för hur hon så genialiskt alltid lyckas göra humor som gör ont. Det kunde vi se redan i Friends, men det blommade ut i The Comeback och Web Therapy och i filmer som The Opposite of Sex och Happy Endings.
Loretta Devine för hur hon fyller varje biroll (ge henne en huvudroll, people!), oavsett om det är i Boston Public eller Grey's Anatomy, med så mycket rå känsla och humor.
Regina King för hur hon i fem säsonger av Southland var förkrossande bra, men knappt fick någon kredd. Keri Russell för Felicity såklart, men även för den mer komplexa Elizabeth i The Americans. Helen Mirren för hur hon under 15 års tid skapade en feministikon i lysande Prime Suspect.

Martin G: Michael Caine. Från The Ipcress File till Rivierans guldgossar och vidare har han varit makalöst formbar och med slående närvaro. Tycker, mot strömmen, också att Hugh Jackman nuförtiden ger sina roller ett djup utöver vad plikten kräver.

Caroline: Blir alltid extra glad av Ben Whishaw. Och Tom Hiddleston.

Ida: Amy Poehler och Kristen Wiig. Alla brittiska skådisar som är sådana ni vet »kommer från teatern från början«. Tips: kolla de vuxna medverkande i Harry Potter,  alla de bästa är med: Maggie Smith, Jim Broadbent, Alan Rickman, Emma Thompson, Julie Walters och så vidare.

Anna-Karin: Hur fantastiskt lysande bra är inte Gillian Anderson i The Fall? Jag säger henne.

Tobias: Tycker väldigt mycket om Elisabeth Moss i Mad Men och Anna Torv i Fringe. 

Per: Det här kan bli en oändlig lista men om vi säger tio nu levande som jag alltid blir lycklig av att se: John Lithgow, Laura Linney, Jonas Karlsson, Meryl Streep, William Fichtner, Gillian Anderson, Sten Ljunggren, Michael Fassbender, Tom Wilkinson och Allison Janney.

Lisa: Tilda Swinton, Toni Collette, Kristen Wiig och 1980-tals-James Spader.

Jimmy: Julianna Margulies. Fantastisk som Nurse Hathaway i ER och Alicia Florrick i The Good Wife. 

Stefan: Har egentligen inga favoritskådisar men gillar de som gör lite annat vid sidan av skådespelarkarriären. Så även om det kanske är lite märkligt så är det på grund av annat än deras skådespeleri som gör att jag kan tänka mig att se en serie eller film endast för att Charlyne Yi eller Zooey Deschanel är med.

Daniel: Jag säger dito på Jimmys svar – Julianna Marguiles var en av höjdpunkterna i ER så länge hon var med, och är även som klippt och skuren för The Good Wife. Att tänka sig att hon var producenternas tredje- eller fjärdeval känns med facit i hand overkligt. Jag vill också slå ett slag för Noah Wyle, som med tiden blev ryggraden i ER, och som jag alltid tyckt verkat vara en så sympatisk person, vilket han åtminstone professionellt också visade sig vara när jag intervjuade honom inför premiären av Falling Skies. Plus att han gjort det hittills bästa porträttet av Steve Jobs i tv-filmen Pirates of Silicon Valley!

Sara: Helst vill jag inte tänka på att de är skådisar, särskilt när det gäller drama, helst vill jag ha nya ansikten i alla roller för illusionens skull. Men visst finns det några man blir lite extra glad av att se, som Maura Tierney, Allison Janney eller Martin Freeman. I komedins värld har jag oändligt många favoriter, för många för att räkna upp här.

Sommartittarna återkommer sommaren ut på TVdags, varje dag kl 10.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel