TVdags talar ut om sina tv-vanor

Sommartittarna: TVdags-redax om sina favoritrollfigurer

Vilken är din favoritrollfigur?

Kjell: Jim Rockford, Magnum, Valerie i The Comeback, Denny Crane i Boston Legal, Dr House, Jill Tyrrell i Nighty Night. Rydell & McCall i Sports Night. Amy i Enlightened och Tara i United States of Tara. Halva casten i Murphy Brown och hälften av Kelsey Grammers rollgestalter. Och Niles i Frasier samt Basil Fawlty.

Magnus: Nutida fynd: Ray Donovan i Ray Donovan, Linden i The Killing, Nucky Thompson i Boardwalk Empire och såklart Lucas Hood i Banshee. Tidigare har jag suktat efter Daniel Desario i Freaks and Geeks, och ser fortfarande allt James Franco gör. Jag älskar rollfigurer som, på ett övertygande sätt, är manipulativa, moraliskt korrupta och som aldrig tvekar. Och just det, höll ju på att glömma den plågsamt enerverande, provocerande men ack så sanna Amy i Enlightened.

Mattias: Well, jag skrev en bra bit över 8000 tecken här på TVdags om hur mycket jag älskar James i Spin City så han ligger ju väldigt bra till. CJ i »West Wing« är en annan favorit. Ett av mina största intervjuögonblick var när jag träffade Allison Janney, fullproppad med smärtstillande tabletter efter en studsmatteolycka (!) med systersonen, i London i samband med Juno. Hon var otroligt ödmjuk och genuint trevlig.

Martin D: Frank Pembleton i Homicide: Life on the Street. Animal i Mupparna. Harriet Hayward och Albert Rosenfield i Twin Peaks. Montgomery Burns i The Simpsons.

Björn: Sarah Lund i Forbrydelsen (Brottet). Hon är så oerhört trasig men sammanhållen. Minst lika trasiga Gregory House i House. (Och som jag inte hade kommit på om inte Ida redan hade skrivit det: Basil Fawlty.)

Linus: Jane Tennison i Prime Suspect. Hands down. Det är en banbrytande komplex kvinnokaraktär, en feministikon. Tuff och arrogant, en briljant polis med ett osvikligt rättspatos, men även självisk, självupptagen och svår att jobba med. En kvinna som resolut tvingades kämpa mot den sexism som genomsyrade hela det brittiska polisväsendet i början 1990-talet. Ingen tv-serie har bättre skildrat vilka uppoffringar det krävs för en kvinna att slå sig fram i en mansvärld.
En annan favorit är Valerie Cherish i The Comeback där Lisa Kudrow får visa vilket jävla geni hon är. Med små detaljer som får större betydelse under seriens gång tecknar hon ett av de roligaste och mest rörande kvinnoporträtt jag någonsin har sett på tv och film. Att jag i höst får återse henne i the comeback av The Comeback är det bästa som hänt mig i tv-väg på forever.

Martin G: 1. Omar Little. 2. Hawkeye i MASH. 3. Karen Sisco i Out of Sight. 4. Crazy Joe Devola i Seinfeld.

Emma: Papphammar, Basil Fawlty och Six Feet Under-Claire, även om hon var fullständigt odräglig ibland. Och så Eric och Tami Taylor, Tim Riggins och fullständigt fantastiska Lyla i Friday Night Lights.

Caroline: Jag måste ju säga Jack Bauer, eller hur? Det måste jag väl. Jag menar jag måste ju nämna 24 på något sätt. Fast jag vill också lägga till Lisa Simpson på listan. Faktiskt.

Ida: Det är ju bara grymt att ställa en sådan fråga på begränsat utrymme!! För att inte tjata om Veronica Mars och Buffy (Spike Spike Spike!) mer försöker jag variera mig och säger David Brent i The Office UK och Michael Scott i The Office US. Och Basil i Fawlty Towers så klart…

Anna-Karin:  Jag har en softspot för Rigmor i Riget. Favoritscenen är när hon skjuter pistol och kallar Stig-Helmer för råtta. Och mormodern Emily i Gilmore Girls.

Tobias: David Brent i The Office. Litenhet har nog aldrig fångats med samma avsmak, humor och värme.

Per: Det finns ju så ofantligt många att välja bland, men när jag tänker efter: finns det någon serie som kan överträffa Seinfeld i fantastiska rollfigurer? Förutom Jerry, Elaine, George och Kramer (svårslaget redan där) har vi Newman, Puddy, Mandelbaum, Slippery Pete, Uncle Leo, Frank & Estelle, J Peterman, Jackie Chiles… Geni ner i minsta biroll.

Lisa: Svårt att säga en! Karen Walker i Will and Grace, Blanche i Golden Girls, Niles Crane i Frasier, Mr G i Summer Heights High och Tyrion Lannister i Game of Thrones.

Jimmy: Toby Ziegler. Ohotad.

Stefan: Så många serier, så många favoriter… Men lite extra gillar jag Bubble i Absolutely Fabulous och Dr Chi Park i House.

Daniel: Jag har nog aldrig känt så mycket för en rollfigur som Agent Mulder i Arkiv X. Egentligen var Agent Sculley mer intressant, men det var något med Mulders tröstlösa sökande år efter år efter det okända i allmänhet och sin försvunna syster i synnerhet som slog an en sträng hos mig. Och likt Emma lyfter jag på hatten för i princip alla rollfigurer i Friday Night Lights. Vem som befinner sig i ett förhållande vill inte vara som paret Taylor?

Sara: Omar i The Wire. Alice i The Vicar of Dibley. Mikal Hjort i Ingen bor i skogen. Skickar ett avundsjukt ögonkast åt Mattias håll då även CJ är en av mina all-time-favs. Och Spike i Buffy/Angel, alltid Spike.

Sommartittarna återkommer sommaren ut på TVdags, varje dag kl 10.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel