TVdags talar ut om sina tv-vanor

Sommartittarna: TVdags-redax favoritserier någonsin

Vilken är den bästa tv-serien någonsin?

Kjell: Okej, helt från toppen av mitt huvud och tippen av tungan… nevermind de hundra serier jag glömmer i samma stund som jag räknar upp de här: Oz, Magnum P.I., Murphy Brown, Huff, Sports Night, The Good Wife, Monty Python’s Flying Circus, Boston Legal, Nighty Night, Rectify, The Newsroom, Louie, Forbrydelsen, The Shield, Rubicon, Mad Men, Seinfeld, The Comeback, Black Mirror, The Wire, Firefly, The Rockford Files, The Sopranos, Hill Street Blues, Matador, Thirtysomething, Desperate Housewives, House, Nashville, The West Wing, Simon & Simon, It’s Always Sunny in Philadelphia, Curb Your Enthusiasm, 24, Freaks and Geeks, The Forsythe Saga, Sensitive Skin, Tales of the Unexpected, Deadwood, Homicide: Life on the Street, Twin Peaks, Wiseguy.

Magnus: Jag tenderar att alltid tycka bättre om det nya än det gamla, eller så är det bara för att förenkla listor som denna … Förutom klassiker som Spanarna på Hill Street, Twin Peaks och Six Feet Under, har jag en nutida topp tre, den lyder: Mad Men, Boardwalk Empire och Sons of Anarchy. Givetvis gäller denna lista bara just i detta mikro-nu och byts ut dagligen. Där var dagens skopa ångest. Tack för den TVdags! Just det ja, gör den där topplistan till en topp sex och lägg till True Detective, Enlightened och Breaking Bad också. Eventuellt även Shield och Bored to Death

Mattias: Jag frestas att skriva The Wire. Eller En förlorad värld. Eller West Wing. Eller Buffy. Jag älskar alla fyra, av väldigt olika anledningar, men samtidigt tycker jag verkligen att det svåraste och bland det mest beundransvärda som finns är att vara rolig – och att vara det i ett hårt nischat format på hög nivå och i krävande tempo under lång tid är extra imponerande. Så det blir Seinfeld.

Martin D: Det går inte att svara på.

Björn: Att rabbla eller inte rabbla? Äh, jag rabblar. Forbrydelsen (Brottet), Lost (jag har till och med förlikat mig med slutet), Mad Men, Breaking BadSix Feet Under, Cold Feet, Sex and the City, Arkiv X, Macahan, De fattiga och de rika (jag ville döda Falconetti), Pang i bygget, The Young Ones, Papphammar (snodde från Emma). Sedan: klipp och klistra det mesta från alla andras listor här ovanför och nedanför. Slutligen: det är inga tv-serier men jag måste nämna dem ändå: SVT:s musikprogram under tidigt 1980-tal, framför allt Måndagsbörsen.

Linus: Åh, det finns så många, och jag kommer glömma hälften, men de två som ligger mig närmast hjärtat är Prime Suspect och The Comeback. Prime Suspect för att den är så brutalt välskriven och lysande spelad av Helen Mirren. Det är tveklöst den bästa kriminalserien ever. The Comeback för att den är så fruktansvärt rolig, samtidigt som den bottnar i så mycket mörker. Allt briljant gestaltat av Lisa Kudrow. Andra serier som bör nämnas är Southland, The Good Wife, Alias, Damages, The Golden Girls, Felicity, The X Factor UK, Murder, She Wrote, The Shield, Desperate Housewives, The Oprah Winfrey Show, Absolutely Fabulous, Oz, French & Saunders, Keeping Up Appearances, 24 Hours in A & E, Gogglebox och RuPaul's Drag Race.

Martin G: Angne & Svullo, för det fria konstnärliga uttrycket men också mycket för att jag såg det i ett socialt sammanhang som betydde mycket för mig. Spanarna på Hill Street för att det räddade mitt förstånd alla söndagskvällar som barn. Jag är ledsen om det blir för privata val. Talar vi om kvalitet måste det bli The Wire och kanske ett hedersomnämnande till Studio 60. Och MASH! För guds skull. MASH! Och Seinfeld.

Emma: Papphammar, Pang i bygget, Six Feet Under.

Caroline: The Simpsons. Till genomsnittlig kvalitet och relevans sett.

Ida: Exakt samma som Anna-Karin säger om Buffy the Vampire Slayer här nedanför. När jag såg Buffy förändrades allt, jag trodde inte man kunde känna så starkt för en tv-serie. Utan den skulle jag varken varit skribent på TVdags eller jobbat som manusförfattare. De andra två bästa någonsin är Veronica Mars och Freaks and Geeks.

Anna-Karin: Jag måste säga Buffy the Vampire Slayer, fast det finns många andra i samma liga. Den är en föregångare på så många sätt, både manusmässigt, storymässigt och att den dessutom hade en kvinnlig huvudperson som fick vara både komplex och rolig. Jag har inte sett nåt liknande sen dess. Frågan är om den ens hade fått sju säsonger idag. Jag är så tacksam över att den finns, den har format mig som människa och som tv-seriekonsument. Andra serier jag älskar är Oz och Lars von Triers Riget. Men Buffy the Vampire Slayer kommer alltid först.

Tobias: Eftersom jag bara sett klart Berlin Alexanderplatz en gång, aldrig tog mig igenom Heimat, tyckte förlagan till En förlorad värld var mycket bättre än tv-versionen och redan svarat The Wire på den här frågan alldeles för många gånger är svaret givetvis Seinfeld. Ingen serie har någonsin haft ett lika genomgående högkvalitativt berättande eller varit lika framgångsrik i att genomföra ett paradigmskifte. Att serien än i dag genererar så mycket uppmärksamhet, och att den lever vidare i skepnader som twitterkonton där avsnitt med samtida tematik ritas upp, vittnar om Jerry Seinfeld och Larry Davids oerhörda förmåga att bygga ett skelett runt en otroligt lös grund och sedan cementera det dramaturgiska värdet genom lager av karaktärsutveckling, nyansering och isolerande värme.

Per: Hill Street Blues, Six Feet Under, Band of Brothers, CheersSvenska hjärtan, The West Wing, Spung, Sopranos, 30 Rock och The Wire är alla med på listan… men måste jag välja en så måste det bli Seinfeld. Så otroligt impad över hur Larry David och co lyckas knyta ihop avsnittstrådarna och göra nästan varje avsnitt till en perfekt komediklassiker.

Lisa: Twin Peaks, OZ och hör och häpna Girls.

Jimmy: Sopranos, The Wire och West Wing. Och sen måste jag säga ER. Det kommer aldrig att göras en bättre sjukhusserie.

Stefan: Den personliga tio-i-topplistan skrivs ständigt om, men det som alltid återfinns på den är Monty Python's Flying Circus, Seinfeld, The Simpsons, Arkiv X, The Muppet Show och underbara Jeeves & Wooster.

Daniel: Mina tre favoritserier lär alltid förbli - i någorlunda fastslagen ordning - Arkiv X, The West Wing samt ER. Inga andra serier har berört mig så mycket genom åren och stannat levande i mitt inre under så lång tid.

Sara: Jag har tidigare beskrivit mina kluvna känslor kring den här frågan. För att citera mig själv: »Hur menar du? Komedi eller drama, reality eller fiktion, i genomsnitt eller under sin peak, emotionellt eller intellektuellt, en tisdag eller en lördag, sommar eller vinter, till fisk eller fågel, ska du inte fråga vilket av mina kommande barn jag älskar mest också?« Men eftersom jag alltid svarar The West Wing så gör jag det här också. The Wire bör också nämnas. Och Buffy.

Vilken är din favoritserie någonsin? In och kommentera!

Sommartittarna återkommer sommaren ut på TVdags, varje dag kl 10.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel