TVdags talar ut om sina tv-vanor

Sommartittarna: TVdags-redax favoritprogramledare

Vem är din favoritprogramledare?

Kjell: Barry Humphries som Dame Edna är bäst genom alla tider. Även comebackserien The Dame Edna Treatment från 2007 måste uppgraderas till ett mästerverk i kritikerkanon innan den allmänna glömskan gjort att det blivit försent!
God tvåa i min tv-värld är Charlie Brooker – ett kritikerbrittiskt stilenligt cyniskt geni.
Andra riktigt stora favoriter är Sue Perkins, Lotta Lundgren, Jon Stewart, Stephen Colbert, Joan Rivers, Miranda Sawyer, Ellen DeGeneres, Dermot O’Leary, Conan O'Brien.
Sedan är Andy Richter min favorit-sidekick genom tiderna men han är tyvärr inte i närheten av lika bra nu som under första varvet med Conan.

Magnus: Anders Kraft är den enda som fått mig att sätta på TV4 medvetet, förutom Sveriges Mästerkock då. Få kan verka så ogenerat och uppmuntra till skratt och leenden som denne Gud till programledare. Bäst är kanske klippet där han blir biten av en orm, och en ödla. Finns här:

Mattias: David Letterman och Jon Stewart är inte bara fruktansvärt skickliga komiker, utan kan också konsten att vara allvarliga när situationen kräver det (Lettermans post-9/11-monolog håller jag som ett av de allra största tv-ögonblicken överhuvudtaget). Båda är briljanta, även om Lettermans toppade för ganska länge sen nu. När det gäller svenska programledare blir det mest sportpersonligheter, eftersom cirka 85 procent av alla inhemska tv-sändningar jag ser kretsar kring sport. I den genren tycker jag Andre Pops är fullständigt lysande, lite av sportjournalistikens Beautiful South: gömmer skärpa under ett lager av sockrigt mjukt mys. Anna Brolin är en annan programledare som jag tycker är rak och stämningsskapande i alla studior hon leder, oavsett kvalitet på omgivning och mästerskap som bevakas, oavsett det begränsade utrymme som ges mellan reklampauserna.

Martin D: David Letterman, Stephen Colbert, Dick Cavett.

Björn: Pernilla Månsson ColtErnst Kirchsteiger och Hugh Fearnley-Whittingstall. Bubblare: Karin Adelsköld och Rickard Olsson.

Linus: Oprah Winfrey. Ingen klår henne, vare sig det handlar om att intervjua Lindsay Lohan eller intervjua mammor som dödat sina egna barn. Hon har ett sätt att få människor att öppna upp sig som få andra kan. Ingen har heller betytt mer för mig personligen än Oprah. Jag grät floder när hon sa adjö till The Oprah Winfrey Show. Tur att hon har en hel tv-kanal nu. Förutom henne så är Dame Edna en legend och Alan Carr fruktansvärt duktig på att få till roliga intervjuer. I Sverige diggar jag särskilt Gina Dirawi, Lotta Lundgren, Hanna Hellquist och Annika Lantz. Och jag kommer alltid att sakna Alice Bah Kuhnke i tv-rutan.

Martin G: Letterman. Kollar sällan på programledarledd tv nuförtiden.

Caroline: Det fanns en tid då jag inte missade ett enda avsnitt av Late Night with David Letterman. Jag tycker fortfarande att Letterman är ett geni till programledare trots att han varken är särskilt djuplodande eller, för all del, alltid så sympatisk. Men han är rapp, engagerande och till skillnad från losern Leno en jävel på att improvisera. Han är ju rolig på riktigt. Jag önskar att vi vore släkt.

Ida: Sue Perkins i Supersizers Go och The Great British Bake Off.

Anna-Karin: Tittar så sällan på sån tv, men gillar John Stewart väldigt mycket.

Tobias: Tycker Lotta Lundgren är helt fantastisk men även Joan Rivers var sorgligt förbisedd som Johnny Carsons ständiga vikarie.

Per: Conan O'Brien.

Lisa: Tycker Alan Carr (Chatty Man) är grym på att få till avslappnade och roliga intervjuer med gäster som annars rabblar samma historier i talk show-soffor på båda sidor Atlanten. I Sverige? Lotta Lundgren, Gina Dirawi och (kan inte hjälpa't) Fredrik Lindström.

Jimmy: David Letterman.

Stefan: Erik Haag och Lotta Lundgren var ju fullkomligt lysande i Historieätarna, liksom Carina Berg i Berg flyttar in. Jag har aldrig sett Fredrik Lindström göra något dåligt, och Stephen Fry brukar också vara ett säkert kort.

Daniel: Likt flera tidigare tvingas även jag säga att jag ser väldigt lite programledarledd tv numera. Däremot har jag alltid beundrat programledare som skickligt kan hantera oförutsedda händelser under livesändningar, som håller huvudet kallt och lyckas vända incidenten till ren underhållning. Någon jag tycker visat stor talang på det området i Sverige de senaste åren är Gina Dirawi, som hanterade programledarskapet i Melodifestivalen mycket proffsigt såväl 2012 som 2013.

Sara: Dame Edna Everage. Graham Norton. Ellen. Cat Deeley. I Sverige har vi väldigt många kompetenta programledare, två favoriter är Carina Berg och Martin Emtenäs.

Sommartittarna återkommer sommaren ut på TVdags, varje dag kl 10.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel