TVdags frågar ut kultureliten om deras tv-vanor

Sommartittarna: Peter Birro om sin kärlek till Beppe, Breaking Bad & BBC-miniserier

Peter Birro är manusförfattare och slog igenom med dunder och brak med tv-serien Hammarkullen 1997. Han har också bland annat skrivit manus till suveräna SVT-serien Upp till kamp och Guldbaggesuccén Monica Z. I jul visar SVT hans och Jens Liens nya tv-serie Viva Hate.

Beppes värdshus. Satt klistrad vid tv:n. Jag var tre år. Mina föräldrar har berättat att jag grät förtvivlat varje gång det var slut. Älskade och älskar allt med Beppe Wolgers.

Vad är bäst på TV just nu?
Louie tog ju slut alldeles nyss och den här säsongen var ju så jäkla bra så det nästan inte är klokt. På 20 minuter får han in mera känslor och sanningar om »the human condition« än man vanligtvis ser i ett helt års svensk filmproduktion. Enastående.
Såg första avsnittet av The Strain härom dagen. Den var bedrövlig. Vem ger mig tillbaka den timmen av mitt liv? Vem kan man stämma?

Vilken är den bästa tv-serien någonsin?
Oj. Det finns ju så många som är »bäst«. Men ändå, utan jämförelse: Breaking Bad. För intensiteten, oförutsägbarheten och de alldeles underbara »character arcs« som huvudpersonerna har. Jag tycker särskilt Hanks förvandling under seriens gång är fantastisk.
True Detective, The Wire och Sopranos är förstås också i en klass för sig, men jag vill också slå ett slag för Den sjungande detektiven av Dennis Potter. Den är fortfarande ett mästerverk.
Liksom en annan BBC-serie, Den svarta blomman (Edge of Darkness) av författaren Troy Kennedy Martin och regissören Martin Campbell. Bob Peck är magnifik i den här spännande mini-serien som alla borde se eller se om. Finns på dvd!
Både Den sjungande detektiven och Edge of Darkness är ju miniserier. Jag har extremt svårt att följa med i längre serier. Jag tröttnar direkt. Förutom Breaking Bad och The Wire så har jag bara följt ett fåtal serier i mer än tre, fyra avsnitt. Det måste vara någonting extremt bra om jag ska tycka det är värt att investera så många timmars tittande.
Nämnde jag Hill Street Blues (Spanarna på Hill Street)? Också banbrytande mästerverk. Följde varje avsnitt i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Skrev till och med en hyllningslåt till Daniel Furillo när jag spelade i mitt punkband The Christer Petterssons. Furillo For President hette den. Minns fortfarande första versen:
»I watch him every week on the tv screen/How he slams the doors in the face of his superiors/It’s a one man’s war in a system of corruption/But his hands are clean as he fights against destruction/It’s the Hill Street Blues/Furillo will never give up/Furillo is never gonna stop/Furillo for president.«

Vem är din favoritprogramledare?
David Letterman: Intelligensen. Timingen. Kobrahugget i hans repliker.
I Sverige: Stina Dabrowski. För nyfikenheten och modet att alltid sätta sig själv på spel.

Vem är din favoritskådespelare?
Robert De Niro.

Vilken är din favoritrollfigur?
Noodles i Once Upon a Time in America. Noodles is me. Och så En Dum En i Beppe Wolgers Dunderklumpen.

Vilket är ditt första tv-minne?
Beppes värdshus. Satt klistrad vid tv:n. Jag var tre år. Mina föräldrar har berättat att jag grät förtvivlat varje gång det var slut. Älskade och älskar allt med Beppe Wolgers.

Har du någon favoritscen?
Breaking Bad, säsong 1, avsnitt 3, innehåller en fruktansvärt stark och lång scen när Walter White befinner sig i en källare med Krazy 8 och diskuterar med honom om huruvida han ska döda honom eller inte. Walter ber Krazy 8 ge honom en anledning att rädda hans liv, vill att Krazy 8 ska övertyga honom om att han inte tänker tjalla på Walter, om han låter honom gå. Jag tror halva avsnittet utspelar sig i den där källaren. Det är de bästa 20 minuter tv jag sett, tror jag.

Det bästa musikögonblicket i en tv-serie?
När Louie kör sin bil med sina båda döttrar i baksätet och sätter på The Who’s låt Who Are You och sjunger med. Vi är kvar där i bilen hela låten. Nästan fyra minuter. Han sjunger med för full hals och trummar och döttrarna suckar uttråkat. Att våga ta den tiden. Det säger så mycket om Louie som karaktär, om hans relation med sina döttrar, det är briljant.

Har du några guilty pleasure-serier?
Det ska väl vara Våra värsta år (Married with Children) i så fall. Men känner mig inte särskilt skyldig. Serien är ju jättekul!

Vilken tv-series ledmotiv skulle du ha som mobilsignal?
Hill Street Blues.

Vilket tv-program vill du lägga ner?
Jag ser bara tv-program jag tycker om så jag kan inte svara på det.

Vilken tv-serie vill du återuppliva?
Upp till kamp.

Vem var din första tv-förälskelse?
Beppe Wolgers.

Vem är din senaste tv-förälskelse?
Kate McKinnon i Saturday Night Live är ju bara så rolig! Komiskt geni. Det tråkigaste med sommaren är att Saturday Night Live också har sommarlov. Det är för jävligt.

Vilka tv-program återvänder du till?
Klassiska svenska barnprogram som Beppes godnattstund, Dagar med Knubbe, Den vita stenen, Kalles klätterträd. Har ju bonusbarn numera och det är jättekul att se om de här fina serierna med dem.
Skrev faktiskt till Peter Schildt i förra månaden och tackade för Dagar med Knubbe. Hade inte sett den sen jag var elva, men tyckte fortfarande den var helt makalös. Socialrealism och poesi i skön blandning. Knubbe hade ju inte bara italiensk far som jag, utan var också väldigt lik mig, så identifikationen med honom när jag var barn, var total.

Sommartittarna avrundas med TVdags-redaktionens egna svar. Start i morgon kl 10!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel