TVdags frågar ut kultureliten om deras tv-vanor

Sommartittarna: Karin Adelsköld om 100 höjdare & Lena Nymans katastrof runt hörnet

Karin Adelsköld är teknikexpert, lifehackare (husmorstipsare) och komiker. Hon ledde musikprogrammet Alla tiders hits med Niklas Strömstedt i SVT, och dyker i höst upp i reportageserien Karin liftar i Go'kväll, också det i SVT. Samt släpper boken Bli en roligare talare och programleder YouTube-kanalen RISE-tv om svensk forskning.

Jag blev så otroligt förälskad i Schyffert för jag var inte bortskämt med roliga killar där jag växte upp. Det var mest handboll och snus. Förälskelsen hängde i länge. Tills jag träffade honom på riktigt.

Vad är bäst på tv just nu?
House of Cards, Orange is the New Black och SVT:s lokala nyheter.

Vilken är den bästa tv-serien någonsin?
100 höjdare som Filip & Fredrik gjorde med start 2004. Det finns något otroligt stort med den serien. De lyckades på ett sätt som ingen annan gjort skildra udda ousiders med en sån värme och kärlek. Människor som säkert blivit mobbade hela livet fick uppmärksamhet och respekt för första gången. Programmet blev som en enda stor hyllning till livet, tycker jag.

Har du någon tv-serie som du är »ensam om att förstå på rätt sätt«?
Jag tittar på många utländska teknikprogram som till exempel amerikanska Gadget Show och brittiska Click. Jag känner att jag är ensam i Sverige om att förstå hur jäkla roligt det hade varit att ha ett roligt, sexigt och mastigt teknikprogram som presenterar teknik och prylnyheter, i svensk tv.

Vem är din favoritprogramledare?
Ellen Degeneres. Hon har allt. Intelligens, humor, mod, värme och det riktigt roliga råa. Det är min dröm: att få leda en riktigt rolig talkshow om allvarliga ämnen precis som hon gör. The Karin Show.

Vem är din favoritskådespelare?
Lena Nyman. Hon balanserade det allvarliga med glimten i ögat hela tiden. Även hennes mest komiska Hasse & Tage-figurer hade liksom känslan av katastrof runt hörnet. Det blev så brännande och ärligt. Hon var min stora idol under hela min uppväxt (eller så fort vi fått tv).

Lena Nyman är min favoritskådespelare. Hon balanserade det allvarliga med glimten i ögat. Även hennes mest komiska Hasse & Tage-figurer hade känslan av katastrof runt hörnet. Det blev så brännande och ärligt.

Vilket är ditt första tv-minne?
Första gången jag fick se på Dallas. Jag växte upp utan tv men fick se Dallas hos en kompis när jag var 10 år. Jag blev helt chockad! Jag trodde det var på riktigt och fattade inte varför alla i USA hade fula hattar, drack sprit hela dagarna och var så galna.

Har du några guilty pleasure-serier?
Mängder! Jag älskar svensk reality och har sett alla avsnitt av Färjan, Böda Camping, Ullared, Pite Havsbad och Morgan och Ola-Conny-programmen – flera gånger dessutom.

Vilken tv-series ledmotiv skulle du ha som mobilsignal?
Jag har länge haft Filip & Fredriks vinjett till 100 höjdare som ledmotiv. Det är en dragspelslåt av Roland Cedermark, tror jag.

Vilket tv-program vill du lägga ner?
Alla program som bygger på att programledaren vill framhäva sig själv och sin egen förträfflighet i stället för att berätta en historia, lära folk något nytt eller informera.

Vilken tv-serie vill du återuppliva?
Teknikmagasinet fast i ny tappning. Det är skandal att vi inte har ett program om teknik och trender i Sverige. Jag har själv pitchat, tjatat och gjort teknikprogrampiloter i snart sex år. Och jag ger mig inte!

Vem var din första tv-förälskelse?
Henrik Schyffert i NileCity. Jag blev så otroligt förälskad för att han var så rolig och galen. Jag var inte så bortskämt med roliga killar där jag växte upp. Det var mest handboll och snus. Förälskelsen hängde i länge. Ända tills jag träffade honom på riktigt, tror jag.

Vem är din senaste tv-förälskelse?
Förälskelse kanske är fel ord men Elisabeth Höglund i På spåret var ju ljuvlig! Jag har aldrig sett henne i ett sånt sammanhang förut och hon var ju otroligt kul. Svarade snabbt på sin medsittares Jesper Rönndahls skämt och kunde dessutom allt om allt. En riktig räserkärring!

Vilket tv-program skulle du vilja vara?
100 höjdare! Jag är otroligt knasig och har en massa skumma saker för mig redan nu. Nördar in mig på en massa saker och lär mig allt om det. Jag kommer bli en konstig kattant som bor ensam i ett hus och stoppar upp överkörda grävlingar när jag blir stor. Då får Filip & Fredrik komma förbi och intervjua mig.

Vilka tv-program återvänder du till?
Seinfeld. Jag har sett alla så många gånger. De går att se om och om igen hur många gånger som helst. Och 100 höjdare då.

Vad är överskattat på tv?
Alla paneler i morgonsofforna! Varför är det intressant att låta kända människor kommentera saker lite random? Det är ju en sak om man är insatt och har kompetens men nu är det allt som oftast kändisminglare som får kommentera vädret. Det måste ju finnas mer meningsfulla inslag som man kan ge tiden till istället.

Vilka tv-serier tycker du är underskattade?
Sådana som Kunskapskanalen och SVT Forum sänder på förmiddagarna, en mängd olika seminarier och föreläsningar. Plötsligt får man lära sig om saker man aldrig hade en aning om. Tex om svalget som jag såg en grej om. Svalg är coola men lite äckliga.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel