Årets största SVT-mysterium äntligen löst

Sommarskuggan nummer fyra är avslöjad

I morse fick hundratusentals barn i Sverige – kanske miljontals? – svaret de undrat över sedan i våras:

Vem dolde sig under masken på den mystiska Sommarskuggan i årets upplaga Sommarlov? Svaret visade sig vara: Hasse Andersson.

Den folkkäre artisten har blivit något av en barnfavorit de senaste åren – i vår familj går nioåringen på fullt allvar runt och nynnar på Guld och gröna skogar i tid och otid. Det visade sig också vara just den sången som dolde sig bakom den bokstavsrebus som avslöjades redan under vårens förserie Sommarskuggan nr 4 – skuggornas hemlighet, bokstäverna skulle inte sammanfogas till ett ord som skulle leda i rätt riktning, utan var ackordföljden till Hasse Anderssons Mellohit.

Årets Sommarskugga visade sig vara Hasse Andersson.
Årets Sommarskugga visade sig vara Hasse Andersson.

Här hemma hade nioåringen skäl att gräma sig i dag. Han har trott på Hasse Andersson hela sommaren, bara för att i går – efter att programledarna Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelica Prick lyckats fånga in den busiga, slemspridande skuggan och berättat att identiteten skulle avslöjas i dag torsdag – börja vackla och ändra sig till att gissa på programledaren Markus Granseth, som jag själv och familjens sexåring gissat på som Sommarskugga de senaste veckorna.

Att han någonsin trott på någon annan än Andersson förnekar han dock med bestämdhet i dag. Så klart.

Greppet att skapa figuren Sommarskuggan i Barnkanalens – eller förlåt, SVT Barn heter ju kanalen sedan en månad tillbaka – långkörarprogram Sommarlov inför säsongen 2016 har visat sig vara ett guldgrepp som engagerar oerhörda mängder barn inte bara under sommarmånaderna utan även under andra delar av året. Och inte bara barn för den delen – jag har varit minst lika engagerad i årets jakt som kidsen i familjen.

Överlag förtjänar hela Sommarlov – med programledartrion Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelica Prick som trygg bas – en jätteeloge för det de gör. Det är ett oerhört engagerande och glädjefyllt sommarprogram, där det aldrig går att ta miste på att såväl de framför som bakom kameran älskar det de gör. Hatten av för det.

En rolig detalj som SVT själva lyfter fram efter dagens avslöjande är att programledarna svävat i samma ovisshet som tittarna gällande Sommarskuggan.

– Det är precis lika spännande för oss programledare som det är för tittarna eftersom redaktionen har hållit skuggans identitet hemlig för oss. Det var först när vi lyfte på dräkten som vi verkligen kunde vara säkra och det tror jag märktes och gav en genuin känsla i programmet, säger Alexander Hermansson i en kommentar.

– Jag är tävlingsmänniska och mina kollegor på Sommarlov är nog lite trötta på mig och alla mina gissningar på vem Sommarskuggan har varit, säger Malin Olsson.

Nu återstår bara att se hur de avslutande veckorna ska te sig, när den fjärde Sommarskuggan redan är avslöjad med över tre veckors sändningar kvar? Här hemma tror vi på förvecklingar kring den i år introducerade Vinterskuggan, som ju tagit sig ner genom hela landet uppifrån våra hemtrakter kring Kiruna (interiörscenerna i Vinterskuggans hem spelades in på Icehotel i Jukkasjärvi i vintras), för att sprida vinter och kyla kring Sommarlovs bas i Malmö.

Sedan är det bara att börja spekulera kring vem som kan bli den femte Sommarskuggan efter i tur och ordning »Chefen« på Barnkanalen, Malin Olsson, Caroline Hermansson och den nu avslöjade Hasse Andersson.

För att det blir en fortsättning känns givet.

Sommarlov spelas in framför publik i Beijers Park i Malmö alla vardagar och sänds varje morgon under sommaren på SVT Barn med start klockan 9 (men läggs ut redan klockan 6 på SVT Play).

Just nu på TVdags

Podcast

Filmdags! TVdags-podden från Stockholm filmdagar

20 januari, 2020
Premiär

HBO Nordic-premiär för Avenue 5 – en mardröm full med fniss

20 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: IS-helvetet chockstarkt skildrat i SVT:s Kalifat

19 januari, 2020
Recension

HBO-premiär för ruggigt otäcka Stephen King-serien The Outsider

13 januari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Watchmen-soundtrackets magiska postpunk

12 januari, 2020
Tips

Grown Ups 3 – uppföljaren du inte visste att du ville se

8 januari, 2020
Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

5 januari, 2020
Recension

Netflix-premiär för Sherlock-skaparnas lekfulla Dracula-tolkning

4 januari, 2020
TVdags listar tv- och film-året 2019

Ingen koll på vad du ska kolla på? Checka in våra årslistor för 2019

1 januari, 2020
Intresseklubben Antecknar #68

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2019

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2019
TVdags listar film- och tv-året 2019

Kjell Häglund rankar årets 20 bästa komediserier

30 december, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel