Premiärer

Sommarfest för älskare av brittiskt tv-drama! Nya toppserier i både SVT & TV4 i kväll

Betyg 4 av 5

Tv-drama som »får hjärtat att stanna« är en klyscha som upprepades som ett mantra i brittiska medier tidigare i år – gällande nya ITV-miniserien Trauma, skapad och skriven av Mike Bartlett, som senast fick tittarnas hjärtan av stanna med SVT- och Netflix-succén Doctor Foster men som är mest känd som pjäsförfattare. Och Trauma ligger betydligt närmare drabbande teaterdjup än Doctor Fosters rakare (men härliga) revenge-såpighet.

Dramat utvinns inte bara ur den traumatiserande händelsen i första avsnittets början, utan även ur den sociologiska positioneringen av rollgestalterna.

Det är inte bara dialogen och det psykologiska spelet mellan John Simms och Adrian Lesters karaktärer som är skrivet med en scendramatikers skärpa, utan karaktärerna i sig själva – den arketypiska polariseringen. Dramat utvinns inte bara ur den traumatiserande händelsen i första avsnittets början, utan även ur den sociologiska positioneringen av rollgestalterna.

Och som om det inte räckte med denna miniseriepremiär på SVT – samtidigt inleder TV4 en annan av årets hittills starkaste brittiska serier, även detta från ITV: Innocent, det mest perfekta miniseriekriminaldramat jag sett på jag vet inte hur länge (i alla fall fram till sista halvtimmen, men räknar man nånsin med ett perfekt slut på en dittills perfekt serie?). Innocent är den där sortens serie som i förstone verkar habil men knappast sensationell, man tänker att man ska ge den en chans, man fastnar på en kvart, och sen klarar man inte av att slita sig från tv:n förrän man sett alla fyra avsnitt på raken.

Jag var verkligen inte beredd på den här kvaliteten – alla inblandade kreatörer är veteraner inom brittisk drama-tv, med många bra hantverk bakom sig men inget som sticker ut mer än några Life on Mars-episoder här och och några Doctor Who-episoder där. Men här har vi något helt annat – ett makalöst tajt och trovärdigt morddrama som, om jag ska försöka mig på att bara fånga känslan, påminner om Rectify och Bloodline men med en typisk engelsk direkthet.

Berättartekniskt är The Innocent smått genialt driven. Serien lurar tittaren på varje klyscha och löser hela tiden konflikterna både snabbare och mer tillfredsställande än man förväntar sig.

Mest imponerar den berättartekniskt, hur smart och vuxet storyn förs spikrakt framåt utan övertydliga dialogförklaringar, logiska hopp eller andra krystade lösningar. Det mest unika är nog att serien dessutom vågar hoppa över de sedvanliga, mallade komplikationerna – man antyder flera sådana arketyper men lurar tittaren på varje klyscha och löser hela tiden konflikterna både snabbare och mer tillfredsställande än man förväntar sig.

Båda är ytterst sevärda, och perfekta sommardeckare.

Trauma börjar på SVT1 & Innocent på TV4 kl 21 i kväll.

Just nu på TVdags

Recension

Premiär för Det som göms i snö – GW:s lustmord på Göran Lambertz

21 augusti, 2018
Nyhet

Glädjebeskedet: Netflix beställer en tredje säsong av GLOW

21 augusti, 2018
Tips

Premiär ikväll för ny säsong av släktmysterier i Arvinge okänd

20 augusti, 2018
Klipp

Pilot! Orleans! Bara soft rock-godis i Ozempics oförtjänt avskydda reklamfilmer

20 augusti, 2018
Nyhet

Iron Fist är tillbaka – kolla in trailern för nya säsongen

20 augusti, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nashvilles episka final-försoning

19 augusti, 2018
Recension

Uppfriskande miljöombyte & Bollywood noir i Netflix Sacred Games

18 augusti, 2018
Klipp

Se Jimmie Åkesson blåljuga om sin SD-nazism-bakgrund

17 augusti, 2018
Klipp

Kusligast med Brennan-gate: Trump prickar inte av en lista med fiender – utan med vittnen

17 augusti, 2018
Till minne

Aretha Franklin död – se ABC:s livesända hyllning här

16 augusti, 2018
Trailer

Alla ska med i Mad Men-skaparens nya serie The Romanoffs

15 augusti, 2018
Intervjutips

Öppenhjärtig Colbert om The Late Show, Trump & tuffa frågor

14 augusti, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel