Premiärrecension

Sommarens bästa mysdeckare börjar på SVT i kväll – med Sam Neill & Bryan Brown!

Betyg 5 av 5

Så här års behöver man en sommarserie, tv som svalkar som ett öppet fönster eller kallt glas Mulderbosch, lyfter lätt som ett myggflor i pålandsvinden eller svävar som ljudet av syrsor i sommarnatten.

Ja, känslorna för en guilty sommar-pleasure lockar till lyrik men serierna i sig bör vara allt annat än poetiska. Mord och kriminalitet är nödvändigaste beståndsdelar.

Sam Neills och Bryan Browns gnabbande Lennie & Ted har precis den där irriterade mysdeckarrelationen som bröderna Simon och Simon hade, eller Magnum och Higgins.

Och inget slår mysdeckare av gamla skolan, gärna i så rakt nedstigande led som möjligt från ikoner som Magnum, P.I., Simon & SimonRemington Steele och Par i hjärter. Tyvärr har genren varit så gott som död sedan (i alla fall tidiga) Burn NoticePsych och i synnerhet The Good Guys lades ner.

Men hela 10-talets största sommarmysdeckarsensation är den australiska kriminal-dramedyn Old School, som får SVT-nypremiär i kväll. Veteranerna Sam Neill och Bryan Brown, som spelar huvudrollerna, är ju mysiga nog var och en för sig men en myschock tillsammans. I synnerhet som de kommit hyfsat till åren vid det här laget – båda var 67 år när serien den här – tyvärr enda – säsongen spelades in för några år sedan. Ett faktum som utnyttjas till fullo redan i seriens grundpremiss: Brown spelar en yrkeskriminell som »tvångspensionerats« via ett långvarigt fängelsestraff efter ett värdetransportrån som verkar ha varit en set-up, och som nu kommer ut för att ta tillbaka sin del av rånbytet; och Neill spelar en före detta snut som blev skjuten i ryggen just vid nämnda värdetransportrån, och vars karriär gick utför efter det och som numera är avdankad privatdeckare.

Båda har de alltså intresse av att knyta ihop lösa trådar från förr, så de slår sig ihop, trots den gamla fiendskapen, trots att de är väldigt olika och trots att de ständigt gnabbas och stör sig på varandra.

Men det är givetivs »trots« som i »innerst inne tinande känslor«. Och vi njuter av hur de stör sig på varandra – det är samma relation som mellan bröderna Simon och Simon, eller mellan Magnum och Higgins.

De har en fatal mix av företagsamhet och semipensionerad klantighet som försätter dem i jobbigt självförvållade problem av rävsaxkaraktär.

Nu är emellertid plotten mycket tätare än så. Här finns flera parallella stories som samverkar på ett ytterst kreativt sätt, och det bästa av allt är hur serien, även om ramstoryn hela tiden är central, väver in ett oemotståndigt charmigt proceduralelement i varje avsnitt.

Alltså, Neill och Brown tar sig inte an några separata fall eller så, som en vanlig privatdeckarduo, men de har en fatal mix av företagsamhet och semipensionerad klantighet som försätter dem i jobbigt självförvållade problem av rävsaxkaraktär. De står ofta inför en spännande ledtråd i huvudmysteriet men när de börjar nysta råkar de ut för en extrem setback och sen får de kämpa sig tillbaka till ruta 1 under 50 underhållande tv-minuter – om de i ett avsnitt hamnar i en container och dränks i bilolja, så blir de i nästa inlåsta av greyhound-racing-maffia i en kennelbur.

Låter det fjantigt? Jovars, utan tvekan, men det är också mycket mer än så. Man blir överraskad av varje plottvändning, och halvvägs in i den åtta avsnitt långa säsongen börjar man imponeras ljudligt av hur smart allting planteras i förväg. Ljudligt som i att bokstavligen jubla högt. Och skratta så man ryser.

Mysryser.

Old School har premiär i kväll på SVT1 kl 22:55.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Detaljrikedomen i Better Call Saul

23 september, 2018
Nyhet

Ryktena var sanna: Veronica Mars återkommer!

20 september, 2018
Podcast

Äntligen tillbaka! TVdags-podden från Malmö filmdagar

20 september, 2018
Tablåtips

Kvällens måste-tv! Mia Skäringers berörande serie Kroppshets

20 september, 2018
Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel