Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

Betyg 2 av 5

Ljusfesten har blivit ett orkanparty. Tidigt 1900-tal har blivit nutid. Ägarförhållandena har ändrats något från det landsbygdshotell i Spanien som nu blivit storstadshotell på Miami Beach. Amerikanska serien Grand Hotel bygger på den spanska Gran Hotel som hade premiär 2011, och som båda handlar om en försvunnen flicka, hemligheter och maktkamp. Lögnerna och intrigerande flödar men det är två helt olika serier ändå.

I stället kanske tanken bara är att göra en skitsnygg, sexig, spännande version av den här serien. Sen börjar man rafsa ihop ett manus utan att ha tänkt så mycket mer än så.

Efter tre avsnitt kan jag inte annat än undra hur tanken har gått hos Brain Tanan (med erfarenhet från Devious Maids, Ugly Betty och Grey’s Anatomy bland annat) när han börjat arbeta med Grand Hotel tillsammans med bland andra Eva Longoria Baston (Desperate Houswives)? Vad vill han egentligen? Eller kanske funderar man inte så mycket när man ska kopiera en framgångsrik serie – vilka är personerna jag vill berätta om och vilken är historien, för allt finns ju redan? I stället kanske tanken bara är att göra en skitsnygg, sexig, spännande version av den här serien. Sen börjar man rafsa ihop ett manus utan att ha tänkt så mycket mer än så.

Väldigt mycket känns igen från förlagan, men det finns inget flyt, ingen stämning, inga nyanser. Rollfigurer som hela tiden måste säga vad de tänker och tycker, när allt berättas med hjälp av dialog, eller telefonsamtal till röstbrevlådor. Manusförfattarna är lite slöa helt enkelt. Inget känns unikt heller, plattityderna spottas ut. Det är klart, har man inte sett den spanska versionen så slutar ju första avsnittet ganska överraskande och spännande. Men det är just det, den spanska versionen behöver inte ett överraskande slutmoment för att skapa spänning, för den byggde något fängslande under avsnittets gång.

Jag erkänner att det är kul att återse Roselyn Sanches, Elena från Without A Trace och Demián Bichir Najera, Esteban i Weeds, även om de inte har något lysande material att jobba med. Resten av skådisarna som spelar de fyra vuxna barnen till de förstnämnda och diverse hotellarbetare är alla supersnygga, men på något vis strippade på personlighet, förutom den »fula« tvillingsystern då vars uppgift i serien är just att vara den »fula« som det är synd om. Hu! Varken detta eller något annat är gjort med finess. Romansen med stort R pressas upp i ögonen på oss direkt från första scenen, att jämföra med den spanska versionen där efter fyra avsnitt det inte andats om någon romans än, även om några få nyfikna ögonkast ändå får oss att förstå att den komma skall.

Kanske var det dumt att titta på förlagan först. Utan den hade förväntningarna på Grand Hotel varit annorlunda. Jag vet inte om den överlevt recensionen ändå, men kanske hade jag varit lite snällare och skrivit att Grand Hotel är en underhållande hotellsåpa, med snygga skådisar och ett spännande mysterium i centrum.

Grand Hotel har premiär på C More idag, Gran Hotel finns på Netflix. 

Just nu på TVdags

Intresseklubben Antecknar #74

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: A Perfect World & Midnight Cowboy

14 augusti, 2020
Nyhet

Disney+ öppnar för förbeställning

13 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Les demoiselles de Rochefort (1967)

11 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: bristande kommunikation & nakna normperfekta kroppar i Normala människor

9 augusti, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel