Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

Betyg 2 av 5

Ljusfesten har blivit ett orkanparty. Tidigt 1900-tal har blivit nutid. Ägarförhållandena har ändrats något från det landsbygdshotell i Spanien som nu blivit storstadshotell på Miami Beach. Amerikanska serien Grand Hotel bygger på den spanska Gran Hotel som hade premiär 2011, och som båda handlar om en försvunnen flicka, hemligheter och maktkamp. Lögnerna och intrigerande flödar men det är två helt olika serier ändå.

I stället kanske tanken bara är att göra en skitsnygg, sexig, spännande version av den här serien. Sen börjar man rafsa ihop ett manus utan att ha tänkt så mycket mer än så.

Efter tre avsnitt kan jag inte annat än undra hur tanken har gått hos Brain Tanan (med erfarenhet från Devious Maids, Ugly Betty och Grey’s Anatomy bland annat) när han börjat arbeta med Grand Hotel tillsammans med bland andra Eva Longoria Baston (Desperate Houswives)? Vad vill han egentligen? Eller kanske funderar man inte så mycket när man ska kopiera en framgångsrik serie – vilka är personerna jag vill berätta om och vilken är historien, för allt finns ju redan? I stället kanske tanken bara är att göra en skitsnygg, sexig, spännande version av den här serien. Sen börjar man rafsa ihop ett manus utan att ha tänkt så mycket mer än så.

Väldigt mycket känns igen från förlagan, men det finns inget flyt, ingen stämning, inga nyanser. Rollfigurer som hela tiden måste säga vad de tänker och tycker, när allt berättas med hjälp av dialog, eller telefonsamtal till röstbrevlådor. Manusförfattare är lite slöa helt enkelt. Inget känns unikt heller, plattityderna spottas ut. Det är klart, har man inte sett den spanska versionen så slutar ju första avsnittet ganska överraskande och spännande. Men det är just det, den spanska versionen behöver inte ett överraskande slutmoment för att skapa spänning, för den byggde något fängslande under avsnittets gång.

Jag erkänner att det är kul att återse Roselyn Sanches, Elena från Without A Trace och Demián Bichir Najera, Esteban i Weeds, även om de inte har något lysande material att jobba med. Resten av skådisarna som spelar de fyra vuxna barnen till de förstnämnda och diverse hotellarbetare är alla supersnygga, men på något vis strippade på personlighet, förutom den »fula« tvillingsystern då vars uppgift i serien är just att vara den »fula« som det är synd om. Hu! Varken detta eller något annat är gjort med finess. Romansen med stort R pressas upp i ögonen på oss direkt från första scenen, att jämföra med den spanska versionen där efter fyra avsnitt det inte andats om någon romans än, även om några få nyfikna ögonkast ändå får oss att förstå att den komma skall.

Kanske var det dumt att titta på förlagan först. Utan den hade förväntningarna på Grand Hotel varit annorlunda. Jag vet inte om den överlevt recensionen ändå, men kanske hade jag varit lite snällare och skrivit att Grand Hotel är en underhållande hotellsåpa, med snygga skådisar och ett spännande mysterium i centrum.

Grand Hotel har premiär på C More idag, Gran Hotel finns på Netflix. 

Just nu på TVdags

Recension

Premiär för HBO Nordics klart hyggliga originalserie Beforeigners

21 augusti, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel