TVdags recappar Game of Thrones

Snövit, Star Wars & zombies – Game of Thrones är tillbaka!

Det är dags! Game of Thrones-dags på TVdags! Jag vet inte hur det är med er, men jag har i alla fall laddat för detta sen sista avsnittet av säsong 6 sändes. Men hur ska man egentligen förnya sig när man gjort samma grej ett tag? Jag frågar både å allas vår favvoseries vägnar, men också för ömma recapskribenter, som både längtar och fruktar efter att kasta sig ut i det mustiga, groteska och capslockfyllda landskap som är dessa texter. Ska jag förnya nåt i år? Ska ni ge mig hat eller kärlek? Kommer jag spoilerklanta mig eller felstava nåt speciellt korkat? Kommer jag återupprepa saker jag redan skrivit? Den som lever (och jag kommer till skillnad från 90 procent av karaktärerna i Game of Thrones förhoppningsvis överleva säsongen) får helt enkelt se. Jag har ingen plan, jag är som en flod som flyter in i Westeros och tar med mig saker på vägen. Vi får se om jag fångar upp slam eller guld. Känner jag Westeros rätt är floden antagligen fylld med lik ändå.

Några saker innan vi börjar, vis av att ha gjort detta ett bra tag nu

  • Ja, jag kommer stava fel på vissa namn, och ibland blanda ihop skit som hände för länge sen i en annan säsong. Ofta på grund av att recapsen skrivs med en viss tidspress och en viss stress, för att de ska komma ut så fort som möjligt efter att avsnittet sänts. Om du vill påpeka detta – gör gärna det, men skriv nåt mer också i kommentarerna, nåt du gillade med avsnittet, nåt du funderar på, eller bara DU HAR FEL, ANNA-KARIN (ps det stavas DAEEENEEERYYYYS). Kommentarsfältet är dessa recaps riktiga guldställe, men det blir bara det om ni läsare fyller det med allvarliga skämt och tramsiga utläggningar, om ni processar med mig! Och vad är ett felstavat fantasynamn i jämförelse med det?
  • Nej, det hjälper inte att man härjar och klagar om en recap dröjer. Jag har semester med en treåring. Om man undrar hur det livet är kan man se Sams bajs och mat-medley i detta avsnitt på repeat (skoja!). Men även Sam har tid att forska efter gamla myter gamla böcker, och så har även jag några få flämtande timmar i veckan att se och skriva om tv på. Så hav förtröstan och hav tålamod.
  • Alt är love. Sorry. Fel IP. Men jag vill bara säga att jag saknat er och att vi har sju veckor att vältra oss i vadmal och knarrigt gammalt läder tillsammans. Nu kör vi!

I mångt och mycket tycker jag det här var ett klassiskt premiäravsnitt av Game of Thrones. Jag fick ungefär vad jag förväntade mig i form av stämning och fart. Vissa jag pratat med tyckte det var för långsamt, men jag känner ändå att det brukar väl inte bli åka av i första avsnittet? Då ska vi ju långsamt vaggas in i Westerosvärlden, försöka minnas några av alla tusen lösa trådar och handlingar som lämnats åt oss efter senaste säsongen.

Men ovanligt för Game of Thrones är en så kallad cold open, alltså en inledningssekvens innan själva titelsången spelas. Det har inte hänt speciellt många gånger, men vi kliver rakt in i Freys festsal, där gamle herr Frey har sammankallat alla sina söner och sonsöner och manliga ättlingar för att bjuda till fest, och som han säger »berätta om vidare planer för släkten Frey«. Här blir jag först förvirrad. Det beror på att de tre åren sen jag fått barn innehållit mycket mer vaken tid än sömn så närminnet är fullständigt kajko. Men vänta nu… är inte han död? Är det en tillbakablick? Vad är det som händer… Ahaaa!

Självklart är det Arya som tagit på sig Walder Frey den äldres ansikte (efter att hon hade ihjäl honom i sista avsnittet på säsong 6) för att kunna mörda alla Freys som finns. Och snipp snapp snut så var sagan om ätten Frey helt slut.

Arya säger till stackars Lady Frey: »If someone asks what happened here, say that ‘The north remembers. Winter came for house Frey.« Badass. Oh yeah.

Zombiearmén rör på sig. Tusen och tusen levande döda som långsamt marscherar mot civilisationen. Jag tänker - hur många vildlingar finns det bakom muren egentligen? Vi vet att det är jävligt kargt och vintrigt cirka jämt, så jag kan inte låta bli att undra vad kapaciteten egentligen är?

De dödas armé har ju varit »på väg« länge, liksom under flera säsonger, men min teori är att de har väntat så att de kan bli så många som möjligt. Levande döda rör sig ju väldigt långsamt ändå.

Bran och Meera kommer äntligen till Nattväktarna. Bran vet en massa saker som Edd har varit med om, och de blir insläppta i istunneln. Stackars Commander Edd, han ser rätt härjad ut.

I Winterfell har Kung Jon samlat alla nordens adelsöverhuvuden, och han delger dem hur kriget mot Vinterkungen ska gå till. Alla nordens invånare mellan 10 och 65 (!) ska inkallas och börja tränas i krigskonst. Även kvinnorna. Det protesteras, men såklart kommer Lyanna Mormont med svar på tal:

»I don’t plan on knitting by the fire while men fight for me. I don’t need your permission to fight.«

Alltså. Jag kanske är billig, men jag älskar henne, jag älskar den sortens utspel. Klart hon vill slåss! Jag lovar att vi kommer få se henne till häst senare i serien, med svärd i hand, ridande ut i strid. Lyanna Mormont måste vara något av det coolaste på tv just nu.

Thormund skickas för att bemanna det fort som ligger närmast odöda armén vid muren, Eastwatch-by-the-Sea. Jag är också så sjukt svag för Thormund Giantsbane. Jag förstår att han är en clowning trope, à la Gimli i Lord of the Rings, men jag älskar honom ändå. Älskar hans minspel och hans suave.

Det gnisslar lite mellan Jon och Sansa. Sansa tycker inte man ska förlåta sönerna för fädernas svek, medan Jon tycker att man ska förlåta och gå vidare. Till slut får han sätta ned foten gentemot Sansa, som öppet ifrågasätter honom inför alla i salen. Alys Karstark och Ned Umber får svära trohet till sin nye kung. Allt är väl. Väldigt fint spelat av de unga skådisarna tycker jag.

Vem har rätt, Sansa eller Jon? Jag är faktiskt Team Jon här, men de borde pratat igenom det innan. Så mycket hade kunnat lösa sig om de gjort det. Tycker också det är en fin spegling till scenen senare i avsnittet där Cersei och Jaime pratar med Euron Greyjoy, och hur Jaime faktiskt håller käften och inte underminerar Cersei, fast han inte håller med henne. Och ja, självklart kommer jämförelsen med Cersei när Jon och Sansa grälar om det efteråt.

Jag börjar såklart känna en viss trötthet över att ingen lyssnar på Sansa, fast hon har reell erfarenhet. Vi kan kalla det patriarkatet, y'all. Nån som tror att Jon kommer få fan för det? Han strök ju nästan med förra gången han viftade bort hennes råd, och snart kommer han råka illa ut, eller så kommer Sansa göra nåt drastiskt. Och vem är där då för att plocka upp henne? Ständigt närvarande: Littlefinger.

Hennes råd till Jon: »Du måste vara smartare är far, du måste vara smartare än Robb, jag älskade dem, men de begick misstag – och miste huvudet.« Och det är ett bra råd. Både Ned och Robb var såklart hedervärda och rättrådiga, men det var också deras fall – de litade på fel personer och var så fokuserade på att göra det som var rätt att de missade att alla andra i Westeros är skitstövlar. Sansa har fattat det, och med rätta försöker hon få Jon att inse att han är samma skrot och korn. Och om det här hade varit vilken annan fantasyberättelse som helst så hade den sortens patos belönat sig (och när får vi se en tv-serie som baseras på böckerna om Paksenarrion apropå det?), men inte här. Där är det en dödsdom följt av dina fiender som dansar och kissar på din grav.

Cersei och Jamie snackar allvar. Symboliskt nog ståendes över en jättelik karta över Westeros som håller på att målas över golvet. Jag älskar hela monologen Cersei har här, samma som citeras i säsongstrailern, där hon listar att de har fiender i väst, fiender i söder, fiender i norr. Och hur Cersei verkar ha lugnat sig nu, hon har gått igenom det värsta, det hon visste skulle hända, hon har förlorat alla sina barn och nu är det liksom bara in i kaklet som återstår. Och självklart har hon kontaktat Euron Greyjoy. Det är ju en match made in heaven…

Och självklart seglar douchekungen (han ser ut som jag tänker mig att de värsta reddit/alt-right/källartrollen som är toppkommentatorer på Aftonbladet ser ut) i egen hög person in i Kings Landing i nästa scen. Och ja, jag veeet att vi för länge sen kommit överens om att tidsgestaltningen i Game of Thrones är ungefär lika pålitlig som de så kallade SL-minuterna, men hur lång tid tar det egentligen att bygga en armada av vikingaskepp? – Inte så länge om jag ska lita på min google fu. Det kan vara spekulationer, men en till två månader för att bygga ett skepp, och om man sätter alla i hela Pyke på att bygga så kanske, kanske, det kan vara troligt att han på den obestämbara tid som gått sen Yara och Theon snodde den tidigare armadan och nu byggt en ny flotta.

När det gäller Game of Thrones-tiden går jag numera efter hur mycket större baby Sam är när man ser honom, och i klippet med honom och Gilly ser han ut att ha växt med minst fyra–fem månader, så hmm… ja. Jag släpper det, jag köper det. Men jag kan fortfarande inte se att trä till hela armadan skulle finnas på Pyke. Knappt till ett enda skepp.

Scenen mellan Euron och Cersei är fan ljuvlig. Jag hatälskar Euron. Han är ju fullständigt vidrig. Slemmig, inställsam och så opålitlig att han är någon slags antites till Jon Snow. Det är oklart om han och Jon skulle överleva att ens vara i samma rum på grund av att de skulle ta ut varandra och sugas in i nåt slags intet. Euron har bytt drottning han vill enlevera, och verkar helt på det klara med att han inte kommer få nåt om han inte levererar resultat, så han avslutar audiensen med att ge sig ut och som jag förstår det ta ned Daenerys. Och tog ni Snövitreferensen? Han omnämner Cersei som »the most beautiful woman in the world«, och det är lite snyggt tycker jag, att tänka sig Daenerys som Snövit här (en Snövit dock jävligt oberoende av nån som helst slags prins, ska sägas).

Mer referenser: tänkte ni på att de nya Queensgardrustningarna börjar likna svarta stormtroopers? Det finns en crossoverfanfic här nånstans, just sayin’!

Mustigt så här långt! Men sen…

… ett bajsmedley? Och en Harry Potter ripoff? Orkar jag ens gå igenom det här?

Men okej, Samwell Tarly tömmer bäcken och serverar mat och lustar efter det som finns i den förbjudna avdelningen. Han försökte först få tillgång till de böckerna på ärlig väg, men sneakar till sist till sig en nyckel så att han kan stjäla böcker som kan ge ljus på det som vi redan vet, att det är drakglas som dödar White walkers. Snaark. Alltså jag somnar och det är så himla konstigt. Men vi får i alla fall indikation på att det går tid, på grund av många bajsfyllda bäcken tömmes medan Sam klyks över överfyllda dass. Och så får vi en glimt av vad som hänt med Jorah Mormont – han är instängd i citadellet med gallopperande grayscale. YOU’RE A MAESTER, HARRY!!! Orkar ej. Moving on.

Tillbaka i norden får vi lite efterlängtad Podrick. Han och Brienn fajtas och Thormund får uttrycka sin avundsjuka när Podrick kastas till marken av Brienne. Hela världen och jag likaså shippar ThoBri. Eller BriTho? Vad ska vi ha? Även HBO Nordic verkar ha hoppat på Tho/Bri-skeppet:

20121489_834419826720457_6619199231076123996_o

Sansa snoppar av Littlefinger, som försöker fråga varför hon inte är lycklig. Jag skulle nog också vara olycklig om inte nån någonsin lyssnade på mig.

Ed Sheeran gästspelar i ett superfint klipp där Arya stöter på en trupp med Lannistersoldater. Jag såg det här på preimärvisningen på bio och alla jublade när han kom i bild, men jag tog det inte förrän jag såg hans namn i eftertexterna, på grund av är gammal och ute ur loopen.

Jag älskar den här scenen. Arya träffar en grupp hemvävda och vanliga soldater. De råkar bära Lannisterfärger, men de är så himla söta och vänliga – och precis som vanligt folk! De längtar hem, funderar på om deras pappa behöver dem och delar med sig av sin mat till en förbipasserande. För som en av soldaterna säger – om man är vänlig mot folk så tenderar det att smitta av sig. Och ingen dör och alla mår bra. En ljuvlig liten scen. Garvet när Arya säger att hon är påväg till Kings Landing för att mörda drottningen är pricken över i:et. Love!

Men åååh scenen med Dondarrion, Thoros av Myr och Hunden är så meningslös. Som någon slags crossover mellan De tre musketörerna och I väntan på Godot. Ja, vi fattar att ni är de goda och att Hunden håller på att bli en goding, men snarrrrk. Och vi har redan fått reda på att den odöda armén är i nordöst. Är det bara för att de ska ha en anledning att åka dit? Och vad är grejen med att det är Hunden som får eldvisionen? Urlöjligt!

Det enda som är roligt med scenen är Hundens: »You ain’t fooling anyone with that top knot«- kommentar. Resten kan vi skita i. Och jag minns inte scenen som utspelade sig tidigare i huset riktigt, men jag antar att Hundens varma känslor för de döda mest ska få oss att förstå att han faktiskt har förändrats på riktigt.

Fråga: Är Dondarrion Jesus? Är han R’hllor?

Slutligen: Daenerys på Dragonstone – fädernes borg! Läste en artikel om folk som liksom väntat i 20 år på det här ögonblicket! Det är ändå rätt mäktigt! Och jag kan verkligen förstå varför Stannis var så olycklig där, det är ju nedlusat med drakar och Targaryansk känsla för inredning! Älskar slutrepliken: »Shall we begin?«

Jag brukar ju avsluta med en dödslista, men ingen förutom alla Freys kolade ju i avsnittet så i stället har jag räknat lite på en grej som vi funderat tidigare på, nämligen något som håller mig vaken på nätterna, hur mycket jag än säger att jag skiter i det: Hur lång tid det tar att rida från Kings Landing till Winterfell. Jon säger nämligen att Cersei är »1000 miles away« vilket omräknat till mil är ungefär 160 mil. Om vi tänker oss att man rider i ungefär 6,5 km/h (ja, jag googlade average riding pace), ungefär 6 timmar per dag, då man måste rasta hästar och människor och så vidare, så skulle det ta ungefär 41 dagar att rida den sträckan. Betänk också att en armé rör sig väldigt mycket långsammare än så, så en mer vettig sluträkning skulle kunna vara nånstans mellan 50 och 55 dagar. Nästan två månader alltså.

Och mer nördigt: om man undrar om dödsration i serien på nåt vis är realistisk så finns det såklart folk som forskat på det.

Bäst i avsnittet:

Sansa WTFface

Lannistermyset med Ed Sheeran, och Sansas wtf-face när hon lyssnar på Kung Jon i Winterfell.

Vad tyckte ni om? Vad hatade ni? Shoot i kommentarerna så att vi är igång på riktigt!

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel