Fotboll

Snart EM… men först en till omgång av Allsvenskan

Läser man tidningarna tycks EM-festen redan vara igång, men jag hoppas ingen har glömt bort att vi ska spela en omgång i fotbollsallsvenskan till innan EM drar igång. Champions League-finalen i alla ära men det är bara fotbollseskapism. Allsvenskan är på riktigt. I dag spelas tre matcher och imorgon fem stycken, men jag fuskar lite och sammanfattar vårsäsongen lite innan sista omgången är spelad. Det är alltid kul att jämföra med hur det låg till vid samma tidpunkt förra året.

Malmö FF 24 +3 poäng från förra året
IFK Norrköping 23 +-0
Örebro SK 22 +13
AIK 21 +2
GIF Sundsvall 18 +7
IFK Göteborg 18 -8
IF Elfsborg 16 -8
Djurgårdens IF 15 -6
Helsingborgs IF 15 -1
Östersunds FK 15 –
Jönköpings södra 14 –
BK Häcken 13 -1
Kalmar FF 13 +-0
Hammarby IF 10 -2
Gefle IF 5 -12
Falkenbergs FF 4 -8

Noterbart är att Norrköpings inledning i år inte är bättre än förra året. I år har deras form och framfart blivit hyllad tusenfalt. Förra året trodde man att de skulle tappa. Både i år som förra året har tre lag snittat två poäng per match. Det som brukar krävas för att vara med tätstriden in mot slutet. Stort plus på Örebro och Sundsvall. Vi vet från tidigare år att Sundsvalls lätt tappar på hösten medan Örebro ofta avslutar bra. Det ska bli intressant att följa de två lagen. Stort tapp på Göteborg, Djurgården, Falkenberg och Gefle. Vad som inte syns är att Åtvidaberg och Halmstad, som åkte ur förra året, hade precis lika många poäng efter elva omgångar som Gefle och Falkenberg har nu. De är körda. Göteborg tror jag tar sig uppåt om de får spela med sin ordinarie backlinje. Djurgården överpresterade förra året.

Malmö har inte varit nära att genomföra en maxinsats trots det leder man. Även om det har sett bättre ut under andra halvan av vårsäsongen så letar man fortfarande efter den perfekta balansen mellan offensiven och defensiven. Malmö leder inte tabellen för att man har spelat bäst fotboll utan för att man har bredaste truppen. När andra lag snabbt är nere på rätt mediokert material vid ett par skador kan Malmö sätta in spelare som går in alla andra lag. Mot Hammarby kunde man byta ut Guillermo Molins och Jo Inge Berget mot Markus Rosenberg och Vidar Örn Kjartanson. När Lewicki blev avstängd och sedan skadad så visade sig Enoch Kofi Adu vara spelsugen. Malmö har ersättare av klass på nästan varje position. Det är värt att ställa oss frågan om det här är första säsongen då Malmös ekonomiska överlägsenhet blir avgörande? Är det något vi ska vänja oss vid?

Kanske är vi inne i en generationsväxling av svenska målvakter. Målvakter som John Alvbåge, Kenneth Höie och Kevin Stuhr Ellegard har inte imponerat och håller kanske på att fasas ut.

Det görs mycket mål i år. Jag vet inte om någon har kommit med någon perfekt förklaring till det. Det går inte att peka på nya taktiska dispositioner, att lagen spelar en mer offensiv fotboll. Jag ställer mig också tveksam till nya träningsmetoder. Det beror nog på flera saker. Hur är det egentligen med den rådande målvaktsklassen i Allsvenskan? Har inte den blivit lite sämre?Kanske är vi inne i en generationsväxling av svenska målvakter. Målvakter som vi har sett i flera år, som John Alvbåge, Kenneth Höie och Kevin Stuhr Ellegard har inte imponerat och håller kanske på att fasas ut. Lägg till också att två bra målvakter som Anton Cajtoft i Jönköping och David Mitov Nilsson i Norrköping skadade sig tidigt och är borta resten av säsongen. Det finns också enskilda förklaringar. Göteborg har släppt in 12 mål fler i år, men de har också varit tvungna att rotera spelare i backlinjen på grund skador. Helsingborg, som har släppt in hela 22 mål, har spelat med reservmålvakt under stora delar av våren. Jag undrar också hur den ekonomiska balansen mellan försvarsspelare och anfallare ser ut. Jag tror att klubbarna hellre lägger budget på bra anfallare än på bra försvarare och den skillnaden kan ha vuxit. Kanske fördel för de lagen som gör bra defensiva värvningar under sommarfönstret.

Jag var motståndare till att Allsvenskan växte till 16 lag för några år sedan. Jag var rädd för att det skulle bli för många matcher med för låg kvalité. Istället har Allsvenskan blivit en serie som engagerar och berör fler människor, sprider sig över större delar av landet och tar sig till nya städer. Allsvenskan har som helhet blivit en större angelägenhet. Förra helgen var det populärt att håna Norrlandslagen för att Sundsvall–Östersund kallades Norrlandsderbyt. Vi bör istället vara glada för att matchen blev utsåld och fick ett sådant medialt genomslag. När jag var ung och det inte fanns några andra skånska lag än Malmö i Allsvenskan brukade Malmö–Öster ibland kallas sydsvenskt derby, för att att sätta norrlandsderbyt lite i ett historiskt sammanhang.

Highlightspaketen från matcherna i Fotbollsmåndag är korta och intetsägande. Jag kollar fortfarande hellre highlights på Fotbollskanalen.

Efter att Fotbollskväll blivit sämre och sämre år efter år hade man lite förväntningar på C Mores Fotbollsmåndag. Förväntningar som inte införlivats. Programmet är stressigt. De försöker tränga in så mycket som möjligt på den där halvtimmen så inget blir särskilt välgjort eller initierat. Det blir korta analyser och slutsatser som aldrig utvecklas. Highlightspaketen från matcherna är korta och intetsägande. Jag kollar fortfarande hellre highlights på Fotbollskanalen. Kanske borde Fotbollsmåndag vara 45 minuter långt.

AIK–Örebro och Norrköping–Elfsborg tillhör väl helgens stora sportsliga höjdpunkter. Kan AIK få igång sitt anfallsspel utan Carlos Strandberg och hur kommer Janne Andersson avsluta sin tid i Norrköping? Malmö har Östersund borta. Malmö har underskattat sina motståndare förr. Hammarby–Gefle är en intressant ångestmatch. Hammarby måste vinna för att närma sig lagen ovanför kvalstrecken och Gefle för att närma sig Hammarby.

Helgens matcher

Lördag

AIK–Örebro SK (C More Fotboll kl 16)

Östersunds FK–Malmö FF (C More Sport kl 16)

Jönköpings södra–GIF Sundsvall (C More Live 2 kl 16)

Söndag

Hammarby IF–Gefle IF (C More Fotboll kl 15)

Falkenbergs FF–Kalmar FF (C More Live 2 kl 15)

Helsingborgs IF–IFK Göteborg (C More Sport kl 15)

IFK Norrköping–IF Elfsborg (C More Sport kl 17:30)

BK Häcken–Djurgårdens IF (C More Fotboll kl 17:30)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel