»Vad har du på dig?! Är det där en gravidbula?«

Snälla nöjesmedia, kan vi slippa röda mattan-sexismen på årets Oscarsgala?

Ni vet hur det kommer se ut dagen efter Oscarsgalan. Stora rubriker: »Så klädde sig stjärnorna!« Och kvällstidningarna som bockar av: »Flopparna«, »Misstagen«, »Succéklänningarna«. Kanske också några uttagna citat: »Ser ut som att hon är hundra år!«… »Otrolig kropp, fast hon födde barn i förrgår!«… »Men vad har hänt med hennes bröst?!«

Vad de kvinnliga stjärnorna har på sig på galan är av minst lika stor vikt som en uppmärksammad rollprestation, om inte större. Någon som anses har en riktigt lyckad look på röda mattan till Oscarsgalan kan förvänta sig erbjudanden om miljonkontrakt inom mode- och skönhetsbusinessen. Efter att Lupita Nyong'o blev utnämnd till en av de bäst klädda förra året fick hon kvickt kontrakt med både Lancome och Miu Miu. Att hon vann en Oscar för 12 Years a Slave verkade mest vara en bonus.

Kameran från E! News som slickade i sig Cate Blanchetts klänning (och kropp), uppifrån och ner. Blanchett böjde sig ner, tittade in i kameran och sa irriterat: »Gör du så med killarna också?!«

Jag har själv en pervers dragning till de där sidorna som bedömer kvinnors kläder efter en stor gala. Jag ska inte sätta mig på höga hästar och låtsas som att jag inte klickar på de där rubrikerna om bäst/sämst klädda. Samtidigt mår jag lite illa – det känns inte okej längre med den där stenhårda och onödiga bedömningen av kvinnors utseende, det känns mer som en Miss Universum-tävling än där man belönar bra prestationer inom film.

Men någonting håller på att hända, inte bara stjärnorna utan även vi andra börjar tröttna på röda mattan-sexismen och frågorna som enbart rör hår, smink, diet, vigselring och/eller graviditet samt val av klänning, väska, smycken och skor.

Kvinnliga kändisar ombeds rentav göra något slags infantil catwalkpromenad med fingrarna för närbilder på manikyr och ringar…

Förra året var det en kamera från E! News som slickade i sig Cate Blanchetts klänning (och kropp), uppifrån och ner. Blanchett böjde sig ner, tittade in i kameran och sa irriterat: »Gör du så med killarna också?!«

Extremt obekvämt blev det på senaste Grammygalan, då Nicole Kidman frågades ut om sin klädsel av E! News. Kidman blev knäpptyst. Sedan: »Jag vet inte ens vad jag ska säga…« E!:s reporter envisades: »Vem designade din klänning?!« Men Kidman fortsatte att tiga. Reportern försökte då rädda situationen med att skämta till det och fråga vem som designat Kidmans mans, Keith Urbans, t-shirt.

The Mani-Cam är en idiotisk uppfinning från (ständigt denna) kanalen E!. Man har byggt upp en liten låda med röd matta där kvinnliga kändisar ombeds stoppa ner sina fingrar och helt infantilt göra någon slags catwalkpromenad med fingrarna, för närbilder på manikyr och ringar. Trist nog för E! skapade stjärnornas plötsliga vägran att ställa upp på de här stollerierna fler rubriker än torra knogar och fel färg på lack. På Screen Actors Guild Awards var det Tatiana Maslany, Julianne Moore, Reese Witherspoon och Jennifer Aniston som vägrade, Elizabeth Moss låtsades gå med på det , och sträckte ner handen - men räckte istället långfingret mot kameran.

Det är inte bara på röda mattan som det börjar koka över. På en utfrågning med Scarlett Johansson och Robert Downey Jr i samband med The Avengers var droppen för Johansson när hon fick frågan hur hon »kom i form för rollen som Black Widow«.

»Why do you get the really interesting, existential questions and I get the, like, rabbit food question?« sa Scarlett Johansson till Robert Downey Jr, som flinade obekvämt.

»Why do you get the really interesting, existential questions and I get the, like, rabbit food question?« sa Scarlett Johansson till Robert Downey Jr som flinade obekvämt. Men trots detta fick hon därpå frågan om »hon fick plats med underkläder under sin tajta Black Widow-uniform«: »Vad för slags intervju är det här egentligen?!« slängde hon tillbaka och det kan man verkligen fråga sig.

På förra årets Hollywood Film Awards fick Keira Knightley frågan hur hon balanserar sin karriär och sitt privatliv. »Kommer du ställa den frågan till alla män också?« sa hon blixtsnabbt och reportern backade.

Nog nu! säger inte bara skådisarna. Teamet bakom dokumentären och jämställdhetsprojektet Miss Representation har dragit igång #AskHerMore-kampanjen, där man ber twittrare att pressa reportrar som bevakar kändisarna på röda mattan att fråga mer. (Än bara utseendefrågor). Man har också kunnat tweeta in förslag på vad reportrarna borde fråga istället (sök på #AskHerMore.).

Amy Poehler’s Smart Girls, en webbcommunity med Amy Poehler som ett slags beskyddare, har också hängt på #AskHerMore-kampanjen, och lånade in Glee’s Heather Morris (bästa Brittany!) för att göra en parodi på röda mattan-bevakning:

Engelska Buzzfeed gjorde en rolig grej på BAFTA Awards röda matta. Där fick bland annat Nick Cave, Michael Keaton och Eddie Redmayne svara på den klassiska frågan som annars enbart riktas till kvinnor: »Vad har du på dig?«

Den förvirrade Nick Cave svarade: »Erm, what do you mean?« Michael Keaton, lika svårt förvirrad: »Say again? Erm, I can’t remember this one…«

Kanske beror det på all uppmärksamhet kring denna fråga på sista tiden, kanske inte, men på den stora galan där Saturday Night Live firade 40 år nyligen ställdes inte en enda utseendefråga till kvinnorna.

Snälla kvälls-/skvaller-/nöjestidningar och modebloggar. Det vore så otroligt coolt och modernt om ni kunde skippa den vanliga klänningsfixeringen i år. Om ni absolut måste kommentera hur skådespelerskor såg ut på Oscars röda matta kan ni väl fokusera mer på vad kvinnan gjort, eller vad hon tycker om något.

Gör något viktigare än en #godisstopp-kampanj, och #AskHerMore.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel