Ny Marvel-premiär på Netflix i december

Snälla Marvel, byt inte hudfärg på skurken i A.K.A. Jessica Jones!

Att film- och tv-adaptioner av serietidningar tar sig friheten att ändra på karaktärer och berättelser är inget nytt. Ej heller att passionerade fans har som stående tradition att bli upprörda så fort det rapporteras om att någonting kommer ändras gentemot deras älskade förlaga, vad som helst från superhjältedräkt till skådespelare med fel utseende. Extra mycket kontrovers och diskussion uppstår när en karaktär som traditionellt i serietidningarna varit vit ska spelas av en mörkhyad skådespelare – som fallet med Johnny Storm i den kommande Fantastic Four-filmen.

I vanliga fall skulle jag tycka att upprörda och arga kommentarer angående det är onödiga och potentiellt rasistiska, men när det gäller Marvel's A.K.A. Jessica Jones, som har premiär senare i år, så är jag orolig att en sådan förändring kommer att förstöra en av mina favoritkaraktärer.

En stor del av Killgraves charm beror på det märkliga faktum att hans skinn är lila. Men går det att ta en lila man på allvar på tv?

Denna kommande Netflix-serie är baserad på serietidningen Alias (ingen relation till tv-serien av samma namn) som handlar om Jessica Jones, en ung kvinna med superkrafter som valt att hänga upp superhjältedräkten och försörja sig som privatdetektiv. Jessicas värld är en grå och mer realistisk baksida av Marvels universum där vi är vana att se spektakel och storslagna äventyr med Avengers och X-Men. Hennes värld är cynisk och vanlig, där hon navigerar mellan stressigt jobb, ex-pojkvänner, otrevliga poliser och oroar sig över att kunna betala hyran. I serietidningen så sätts detta i direkt kontrast med Marvels mer otroliga aspekter, som när hennes fall har kopplingar till Captain America, S.H.I.E.L.D. och mutanter, eller när hon är på en dejt med Scott Lang (Ant-Man) och de förvånat tittar på när Spindelmannen jagar Doctor Octopus nedför gatan.


Krysten Ritter som Jessica Jones.

I Netflix-serien Daredevil som släpptes nyligen, så etablerade Marvel en realistisk ton där det är sparsamt med referenser till Avengers och de andra filmerna som ändå utspelar sig i samma värld. Att A.K.A. Jessica Jones kommer passa bra ihop med Daredevil är det ingen tvekan om (de två serietidningarna har haft flera crossovers med varandra), men det är den där kontrasten: att hon är en så trovärdig och logisk person som ständigt utsätts för konsekvenserna av att leva i en så galen värld, som gör serietidningen så unik. Vi kan nog inte förvänta oss att få se Avengers-skådespelarna, eller Paul Rudd som spelar den tidigare nämnda Scott Lang i den kommande Ant-Man, i gästroller, så vad kan vi förvänta oss som ger en visuell kontrast mellan det vardagliga och det övernaturliga?

Purple Man, lite diskretare med lila kläder än med lila skinn.
Purple Man, lite diskretare med lila kläder än med lila skinn.

Zebediah Killgrave är vad man skulle kunna kalla för Jessica Jones ärkefiende. Killgrave är en karaktär som introducerades redan 1964, i Daredevil-tidningens fjärde nummer. Fram till 2003 då Brian Michael Bendis använde karaktären som en läskig och djupt ond skurk i Alias, så sågs han mest som ett skämt; en kvarleva från serietidningarnas simplare tider då logik och realism inte var deras starka sida. Killgrave var nämligen en kroatisk spion som i en olycka med farliga kemikalier råkade få psykiska krafter, men mer anmärkningsvärt är att kemikalierna även permanent färgade hans hud och hår lila. Killgraves superskurknamn? Purple Man. För mig kommer en stor del av Killgraves charm från det märkliga faktum att hans skinn är lila, men att Bendis ändå skriver karaktären som någon som måste tas på allvar. Men går det att ta en lila man på allvar på tv?

Det är bekräftat att Killgrave kommer vara med i A.K.A. Jessica Jones, där han kommer spelas av Doctor Who-skådisen David Tennant. Trots att det är väl godkänd casting från min sida så kände jag fasa när bilder från inspelningen nyligen släpptes och Tennant inte var det minsta lila! Det betyder inte att karaktären aldrig kommer visas som lila i serien, men det är tveksamt. Jag hade redan innan bilderna kom ut spekulerat om att de skulle tona ner karaktären genom att ändra hudfärgen som ger honom sitt namn. Inte för att Marvels samlade film- och teveuniversum ogillar färgglada karaktärer (Gamora och Drax från Guardians of the Galaxy har grönt skinn och alla från den utomjordiska rasen Kree är blå) men för att tonen på deras Netflix-serier är mer inspirerade av The Wire än av Star Trek. Min synpunkt är att det inte behöver eller bör vara det ena eller det andra, utan att det är helt okej att öppna upp deras gråa värld och låta kontrasten förstärka och förbättra Jessica Jones sarkastiska och svordomsfulla tillvaro.

Lila eller ej, Killgrave får vi se när A.K.A. Jessica Jones har premiär på Netflix senare i år.
Alias-seriealbum finns att låna på Serieteket i Stockholm.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel