När Jeff Garlin mötte Jenji Kohan

Smygnyheter om Orange is the New Black

I söndags kväll intervjuade komikern och från-och-till-podcastaren Jeff Garlin Orange is the New Black- och Weeds-skaparen Jenji Kohan på Largos scen i Los Angeles. Förra året gjorde han sådana här intervjuer regelbundet och lade ut dem som poddar strax efteråt (mycket lyckade, om du frågar mig), men nu när han är uppbunden till sitcomen The Goldbergs (halvlyckad, om du frågar mig), sker de mer sporadiskt. Kohan-intervjun kommer att poddas ut först i höst, alltså långt efter att OITNB:s andra säsong dundrar ut på Netflix i juni.

En serie som utspelar sig i ett fängelse kan lätt byta ut karaktärer på ett naturligt sätt. Det är tur för Jenji Kohan och Orange is the New Black.

Det finns inte mycket som är mysigare en söndagskväll än att se Jeff Garlin intervjua någon. Han inleder med lite standup-artat snack, mer eller mindre freestylat, och bjuder sedan in gästen – bara sådana som han själv känner, eller är på riktigt intresserad av – och så sitter de där på scenen i varsin ganska obekväm stol, med en liten fejkkamin med fejkeld mellan sig.

I somras var jag och kollade när han pratade med Breaking Bad-mästaren Vince Gilligan, och både Gilligan och Kohan är ju totala bakom-människor – varken jättebekväma i eller superroade av rampljuset. Ganska vanligt folk, så att säga. I de lägena tar Garlin lätt över, om än på ett vänligt sätt. Och efter ett tag släpper även bakom-människorna sargen och kanar ut på isen, skämtar tillbaka och öppnar sig.

Men det är klart, man får inte alltid veta så mycket om deras jobb. Denna söndag snackades det om egna och vänners matvanor, om den otroliga kvinnokropp som blottades i avsnitt två av True Detective, om att vara självkritisk, om deras barns pikar, om det eventuella behovet av medicinsk marijuana, och om svårigheten att hitta bra loppisprylar i LA nu för tiden, när det är så många andra som är ute efter bra loppisprylar.

Om Orange is the new black fick man veta/ana följande:

  • Det är någon sorts sura miner vad gäller förhandlingarna med produktionsbolaget Lionsgate.
  • En serie som utspelar sig i ett fängelse kan lätt byta ut karaktärer på ett naturligt sätt. Det är tur för OITNB, eftersom de inte har råd att knyta till sig så många fasta karaktärer och skådisarna i och med serien upptäckts av andra och får nya jobb.
  • Det är i skrivande stund bara två avsnitt kvar att klippa av säsong två. Garlin frågade om Kohan var nöjd, och hon svarade »ganska«, vilket på grund av tidigare nämnda självkritik antagligen bör tolkas som att det är en riktig jäkla dundersäsong vi har framför oss.

Men som sagt, den där informationen kom mer i förbifarten. Mest hade vi bara…  jättemysigt. I all enkelhet var det magi som skedde där uppe på scenen, när två personer blev vänner framför våra ögon.

Fotnot: Podcasten By the Way spelas in på Largo i Los Angeles. Nästa intervju kommer ske i slutet av mars och är med komikern JB Smoove, kanske mest känd som Larry Davids kompis Leon i Simma lugnt, Larry, och nu aktuell i The Millers. Tidigare avsnitt av podcasten som måste kollas in är de med Lena Dunham, Amy Poehler, Judd Apatow och Marc Maron (Maron mest för att det blir en väldigt spännande, och ändå godmodig, tuppfäktningsstämning mellan dem).

Säsong 2 av Orange is the New Black har premiär den 6 juni på Netflix.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel