Nu äger C More hela elithockey-Sverige

Smart av Hockeyallsvenskan att dumpa Viasat – och ett steg mot symbios med SHL?

Vi på TVdags är saftiga Viasat-fans när det gäller tv-sport. Främst för den lysande Viaplay-appen och hanteringen av livesport där. Känslan att kunna se alla NHL-matcher live ger oss fortfarande rysningar. Och vad ishockey beträffar har Viasats tv-produktion av Hockeyallsvenskan slagit C Mores av SHL. Men de har ändå fallerat på en kritisk punkt: de har sänt alldeles för få matcher.

Det vill säga, det mesta har gått att se, men bara någon enstaka match per omgång har täckts in av Viaplay, eller Viasats tv-kanaler. Den som tagit månadsabonnemang på Viaplay/Viasat för att komma åt Hockeyallsvenskan har gått på en riktig blåsning.

Succésagan Karlskrona pekar på ett systemfel i hur seriesystemet relaterar till tv-rättigheter. Det bästa för svensk ishockey borde vara en utökad rättighetssfär med mer dynamiska tv-ersättningsnivåer.

Närmare 90 procent av matcherna, alltså allt utöver Viasats utvalda »huvudmatch«, har sänts som pay-per-view på Hockeyallsvenskans egen live-kanal alternativt Sportbladets S24. Båda tjänsterna med grava tekniska problem och svajande kvalitet långt under Viasats inhouse-produktioner.

I en helt annan ände av detta, en helt annan diskussion, dyker allt oftare tankar upp om en djupare omläggning av det svenska hockeyseriesystemet – som eliminerar det jättelika gapet mellan tv-ersättningar som utgår till SHL- respektive Hockeyallsvenskan-klubbar. Skiktningen är helt enkelt felaktig: den där fattigmansmiljonen som tillkommer klubbar som Tingsryd eller Oskarshamn må vara logisk och riktig – men Leksand, AIK, Västerås? Sådana klubbar borde ligga närmare SHL tv-ekonomiskt sett. Att lilla Karlskrona, med ett ytterst modest och lokalt följe byasupportrar och helt utan tv-attraktionskraft, lyckas gå till SHL är fantastiskt – men att den klubben ska få 20 gånger mer tv-pengar är absurt.

Vilket inte har med Karlskrona i sig att göra, utan – som sagt – handlar om ett systemfel i hur seriesystemet relaterar till tv-rättigheter.

Det bästa för svensk ishockey borde vara en utökad rättighetssfär med mer dynamiska tv-ersättningsnivåer. Och kanske kan dagens nyhet om att C More tar över Hockeyallsvenskan från Viasat vara ett första steg även i den riktningen.

I första hand glädjer vi oss dock åt det vi får på direkten, vilket Viasat så fatalt misslyckades med: sändning av samtliga matcher, till priset av ett och samma abonnemang.

Men det skulle förvåna oss om inte Hockeyallsvenskan med vd Stefan Bengtsson i spetsen redan har den här symbiosen och utjämningen som en lockande baktanke.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel