Uppföljning

Små barn skyddas – SVT sätter Zombie bakom lås

I TVdags recension av Barnkanalens första skräckserie för barn Zombie på måndagen lyfte vi frågan hur SVT resonerar kring de rätt luddiga begreppen »äldre barn« respektive »små barn« – Zombie sägs uttryckligen inte vara lämpat för de små, men däremot de äldre. Vi kontaktade Barnkanalen, och fick svar av kanalens planeringschef Sara Ohlsson:

Du har helt rätt i att det är luddiga begrepp, och det är medvetet. Vad som uppfattas som läskigt (eller spännande eller roligt eller vad som helst) är ju väldigt olika från barn till barn; vi vet 6-åringar som älskar Zombie och 10-åringar som tycker att det är för läskigt. Vi tror att serien passar för de flesta barn i 10-årsåldern, men vet att det inte passar alla 10-åringar. Att sätta en exakt åldersrekommendation blir nästan per automatik missvisande, därför undviker vi det. Samtidigt vill vi uppmärksamma att det här är en serie som sticker ut i vårt utbud. Vi hoppas att de flesta åtminstone förstår att det här är något annorlunda, och att många vuxna och barn väljer att se åtminstone första avsnittet tillsammans, precis som ni har gjort.

zombielåset

Zombie sänds de kommande veckorna på Barnkanalen, men samtliga avsnitt har redan publicerats på SVT Play och Barnkanalens webb och app. Eftersom Barnkanalens app är lättmanövrerad även för små barn, undrade vi hur de tänkt tackla risken att dessa småttingar klickar sig fram till serien på egen hand. Det visar sig att SVT förutsett detta, och försett serien med »lås«, en popup-ruta som innan man ges tillgång till avsnitten kräver att man anger hur många bokstäver ordet »zombie« innehåller. Vi passade på att fråga Sara Ohlsson även om detta:

Det är första gången vi använder »låset«. Resonemanget hänger ihop med ovanstående om ålder – vi vill markera att något är annorlunda och skydda de yngsta barnen från att råka starta ett program som de kan skrämmas av. Samtidigt vill vi inte utesluta äldre barn utifrån deras kunskapsnivå, eftersom det är så individuellt. Vi har gjort användartester och tror att vi landat på en »lagom« nivå, men måste givetvis utvärdera och förbättra om vi vill använda funktionen igen.

Zombie är gjort i tolv delar och sänds måndag-torsdag de kommande veckorna klockan 20.25 på Barnkanalen. Serien finns redan i sin helhet på SVT Play och på Barnkanalens webb och app.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel