Manusförfattaren flyttar tillbaka till NY för att jobba med Late Show

Slutet på en era - trotjänaren Brian Stack byter Conan mot Colbert

Häromdagen, i den allmäna glädjeyran över att Netflix beställt en ny sketchserie av Bob och David, trängdes en annan komedinyhet nästan helt bort från flödet, en nyhet som för humornördar både är lite vemodig men samtidigt spännande. Brian Stack, manusförfattare, sketchkomiker och evig medarbetare till Conan O'Brien, från dagarna på gamla Late Night i New York via kortlivade The Tonight Show i Los Angeles och sedan vidare till Conan på TBS, stämplade ut i torsdags, efter hela arton års lång och trogen tjänst.

Stack betraktas allmänt som den trevligaste och mest anspråkslöse mannen i showbiz, en nästan provocerande genuin good guy som varit en humorklippa i vått och torrt hur länge som helst men sällan dragit uppmärksamheten till sig själv – en första klassens lagspelare.

Att nyheten dök upp helt utan fanfar, levererad via en oansenlig tweet från huvudpersonen själv, samtidigt som informationen närapå drunknade i Mr. Show-euforin, är symptomatiskt. Frågar du kollegor i branschen betraktas Stack allmänt som den trevligaste och mest anspråkslöse mannen i showbiz, en nästan provocerande genuin good guy som varit en humorklippa i vått och torrt hur länge som helst men sällan dragit uppmärksamheten till sig själv – en första klassens lagspelare. Hittar du någon som har ett ont ord att säga om Brian Stack ljuger hen. För mig är han lika synonym med Conan O'Brien som Andy Richter. Han har också alltid varit vänligheten själv när jag haft med honom att göra – några minns kanske manusstrejken 2008, då han kommenterade från fronten på Weird Science. Därtill är han – såklart – fantastiskt rolig.

Arton år är såklart en evighet i TV-sammanhang, och Stacks adjö innebär på sätt och vis slutet på en era för Conans författarstab. Bortsett från Richter var Stack i princip den sista av det gamla gardet som höll sig kvar på jobbet, efter det att Kevin Dorff och Brian McCann lämnat skutan bara under det senaste året eller så. Det kan nog vara nyttigt för bägge parter att hitta nya lekkamrater, även om det hos mina allra mest inbitna humorkompisar är lite deppigt just nu.

Men de goda nyheterna är att det inte ligger något ont blod bakom avskedet. Stack flyttar tillbaka till New York med sin familj för att jobba på Late Show with Stephen Colbert, när Colbert tar över efter David Letterman senare i år. Det känns som ett smart drag av både Colbert och Stack – den förra får ett fantastiskt tillskott, en riktig veteran, till sin stab, och den senare kan återkomma till staden där TV-karriären sjösattes en gång i tiden och återförenas med Second City-alumnen Colbert.

Conan och kompani såg till att fira av Stack ordentligt i torsdags, och den här fina hyllningen gjorde åtminstone mig lite rörd.

Team Coco har dessutom gjort en spellista med Stacks bästa sketcher och roligaste gubbar från åren som gått. Vem minns inte Frankenstein, The Interruptor, croonern Artie Kendall och den kringresande försäljaren Hannigan?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel