TVdags-kalendern lucka 11

Skruvad, sympatisk & säregen humor i Maria Bamfords Lady Dynamite

Redan i första säsongen bröt Maria Bamford mot alla tv-regler i sin Netflix-komedi Lady Dynamite. Hon hoppade hänsynslöst mellan olika tidslinjer, metakommenterade de egna produktionsvalen och växlade mellan absurdism och talande hundar å ena sidan och insiktsfull och öm skildring av psykisk sjukdom å andra sidan. När andra säsongen nyligen släpptes var det mer av allt: färggladare, galnare, än mer hysteriskt. Om möjligt ännu mer metahumor – eller vad sägs om att hon pausar mitt i avsnitt fyra för att i flashig punktgrafik recensera (och ganska hårt kritisera) säsong 1?

Lady Dynamite är ofta mer konstigt än roligt, men hon är så säregen, djupt sympatisk och skruvad som huvudperson att man köper det mesta.

Första skrattet för mig personligen kom redan en och en halv minut in i säsongspremiären när Bamford bjuder på en oväntad nakenchock, försöker springa ifrån pixeleringen av sina könsdelar samtidigt som hon vrider duschvattnet ur håret ner i ett glas och dricker det (»på grund av torkan! Tänk på vattenresurserna!«) i den mest osexualiserade kvinnliga nakenscenen jag sett utanför Girls.

Det här är inte en serie för alla. Det är högst ojämnt, lite väl mycket skämt som är inside-showbiz-gliringar och ibland snurrar hon in sig alldeles för mycket i metaforerna kring vad de olika rollfigurerna ska representera i hennes liv. Det är ofta mer konstigt än roligt, men hon är så säregen, djupt sympatisk och skruvad som huvudperson att man köper det mesta.

Ett av de starkare avsnitten i andra säsongen är hennes motsvarighet till Grotescos Ladies Night: tredje delen som heter Goof Around Gang. Där testar Marias pojkvän Scott stand-up lite nonchalant. Eftersom han är helt oförberedd får han inte fram ett ord när han står på scen men folk tycker det är kul och skrattar ändå. Avsnittet innehåller fantastiska replikskiften som när Maria sarkastiskt säger »Kanske jag ska prova att bara vara tyst på scen« och han svarar »Nja, då snor du lite min grej. Och det är det värsta brottet en komiker kan begå har jag hört.« och Maria mumlar tillbaka »Våldtäkt. Våldtäkt är det värsta brottet«. Eller när Scott slänger ur sig lite hjälpsamma tips han fått från en kompis och Maria väser »Jag har gjort det här i 25 år men absolut, en 17-årings manliga perspektiv är precis vad jag behöver.«

I den här världen är det kvinnorna som har ett hemligt sällskap där de har sammanträden med ögonmasker istället för clownnäsor, allt i ledning av Transparent-skaparen Jill Soloway (som spelar sig själv). Det visar sig att de lever av energin från runkande män och att Bamford på grund av sin psykiska skörhet är särskilt åtråvärd för en viss kategori män, och därför blir hon uppvaktad av rådet.

Ja, det är så ljuvligt knasigt som det låter. Precis som serien i övrigt. Bamfords vapendragare Bridget Everett, Ana Gasteyer och Parks and Recreations Mo Collins är bland dem som repriserar sina roller, plus att vi ser gästinsatser från exempelvis Judd Apatow, Judy Grier, Andy Samberg, Fred Armisen, Jenny Slate, David Spade, Mira Sorvino och Weird Al Jankovich.

Mitch Hurwitz (Arrested Development) och Pam Brady (South Park) producerar tillsammans med Bamford själv och andra säsongen har åtta halvtimmesavsnitt. Kolla in – om inte annat för att se det mest urflippade tv-bröllopet hittills.

Lady Dynamite finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel