SVT:s succéprogram mot ny succésäsong

Skidpremiären närmar sig – TVdags peppar inför nya Vinterstudion

1989 blev SVT av med rättigheterna till hockey-VM. Det blev början på en ny era av konkurrens för svensk sport-tv. Sakta men säkert blev SVT av med allt fler rättigheter, man tappade i kreativitet, flera av de folkkära kommentatorerna bytte kanal och SVT Sport tappade i relevans. De hade svårt att anpassa sig till en ny situation. Men 2007 skapades formatet Vinterstudion –programmet som SVT Sport hittade tillbaka med. Det nya Tipsextra.

Problemet är att Anja Pärson är för mycket supporter och för lite expert. Jag tror hon kan mycket mer än hon ger sken av.

Tiden går och om tre veckor går vi in på den åttonde säsongen. Några revolutionerande förändringar har man inte gjort under åren utan man har i stället satsat på kontinuitet. Tittarna ska känna igen sig. Tittarsiffrorna har varit höga och programmets popularitet konstant. André Pops har blivit en av våra stora programledarprofiler och kan hämta kristallstatyetter varje år. Succén har till och med fått de kommersiella aktörerna att köpa rättigheter till skidtävlingar. Skidsport har blivit hett.

Årets mest märkbara förändring är att man har möblerat om lite bland kommentatorerna. De två välkända expertkommentatorerna Kalle Grenemark och Stig Strand försvinner och ersätter gör Björn Ferry och Anja Pärson. Anja Pärson har redan samlat på sig lite erfarenhet som kommentator. Hennes kunskap och erfarenhet av sporten är det ingen som tvivlar på. Problemet är snarare att hon är för mycket supporter och för lite expert. Jag tror hon kan mycket mer än vad hon ger sken av. Björn Ferry är ett mer oprövat kort. Funkar hans jargong som expertkommentator? Jag är inte så säker, men kanske vinner på sin oblyga och frispråkiga attityd. Man har också förstärkt med Mikael Junglind, Pärsons gamla tränare, som gjorde expertdebut för Viasat under OS. Han sitter på mycket gedigen kunskap om alpin skidsport. Jag tror han kommer att bli en klippa när han blivit varm i kläderna.

Hur många gånger har de förklarat varför längdskidåkarna tar i varandras stavar eller vad en hårnålssväng är? Det går att ta programmet en nivå till, men jag undrar om de vågar det.

Det funkade bra med de förändringar man gjorde förra året. Mathias Fredriksson och Johanna Ojala blev en succé. Båda två gav med sin kunskap och erfarenhet programmet en dimension till. Jag tror de kommer att vara ännu bättre i år. Det skulle ändå gå att bredda expertisen ännu mer. Jag skulle gärna vilja få in en kalenderbitare som har koll på skidsportens historia och kan sätta in sporten i ett större sammanhang. Tänk Erik Nivas roll i Viasats fotbollssändningar. Det går också att prata mer om dopning även om jag vet att det är ett svårt och knepigt ämne.

Utmaningen för Vinterstudion är att hålla sig på en folklig nivå och samtidigt vara initierade. Jag skulle vilja att man vågade ta upp programmet ett snäpp i kunskapsnivå. Hur många gånger har de förklarat varför längdskidåkarna tar i varandras stavar eller vad en hårnålssväng är för något? Det går att ta programmet en nivå till, men jag undrar om de vågar det.

Med ett upphaussat skid-VM på hemmaplan som vinterns höjdpunkt går det inte att anta något annat än att även årets säsong kommer att bli en tittarsuccé. Skidsport kommer att vara hett även denna vinter.

Så sänder Vinterstudion 2014/2015.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel