Recension

Sjölyckan: massproducerat mys på bekostnad av kvalitet

Betyg 2 av 5

Sedan en tid tillbaka, tre veckor om en ska vara noggrann, har jag funderat över vad det är som gör att jag inte skrattar eller känner igen mig i Sjölyckan såsom jag gjort när jag sett både Solsidan och Bonusfamiljen. Är svaret så enkelt att jag har fått en överdos av Felix Herngren och co att jag nu behöver söka mig vidare för att bli road? Eller är svaret att det något med Sjölyckan som inte landar på rätt sida av nöjeströskeln. Efter att ha ägnat mig åt djupsinniga egenanalyser har jag kommit fram till att svaret finns att hitta i det sistnämnda.

Produktionsbolaget bakom Sjölyckan borde nog ringt in fler av manusskribenterna bakom Bonusfamiljen och Solsidan, än bara John Seth Fransson.

Jag läste i en artikel i Svenska dagbladet där Henrik Schyffert berättade om hur han känner igen sig i rollfiguren Tomas som tar med sin flickvän till skärgården där hans pappa och syster med familj är, och hur det uppstår komplikationer. Shima Niavarani berättar i samma artikel att hon känner igen sig i att inte passa in i vare sig skärgårdsmiljö eller borgerlig miljö. Hon säger också:

Det är ganska fint att göra en serie om sådant som man inte orkar kommunicera. Det är ganska subtila grejer, som anpassning och att inte känna sig hemma.

Från samma artikel: de är överens om att humorn inte ligger i rena skämt, utan i situationerna som uppstår i sammanstötningarna mellan de olika familjemedlemmarna.

henrik o shima

Ovanstående citat förklarar vad det är som gör att Sjölyckan inte funkar för mig. Igenkänningen är frånvarande och det serien bjuder på är inte särskilt subtilt. Det känns inte autentiskt utan snarare stelt och överspelat.

Var och en av de skådespelare som är med i den här serien tycker jag är jättebra och jag sitter gärna på första bänk och skriker hurra-rop, men vad är det som händer här? Henrik Schyffert ska vara en läkare med lite skön slackerattityd. Jag tror inte på att han är läkare, det känns inte trovärdigt. Han är liksom bara som en vanlig Henrik Schyffert (förutom att han har bruna linser då). När hans flickvän kommer ut i skärgården i första avsnittet så kommer jag på mig själv med att undra om han gjort slut med Nour El-Refai.

Jag bara älskar Marianne Mörck. Men när hon i den här serien spelar en lanthandlare som är övertydligt sur känns det bara som bondkomik.

gustaf

Gustaf Hammarsten är så övertydligt bekväm och undanglidande att det inte blir ett dugg roligt. Jag suckar mest åt Malin Cederblads i sin tur övertydliga surande och beska kommentarer. Det finns inget flow i repliker, det känns stelt och förutsägbart.

Produktionsbolaget bakom Sjölyckan borde nog ringt in fler av manusskribenterna bakom Bonusfamiljen och Solsidan, än bara John Seth Fransson. Men det kanske inte hade spelat någon roll, det kan ju vara så att den här nöjesfabriken som Felix Herngren är med och driver börjat massproducera mys på bekostnad av kvalitet?

Men nu ger jag det en fjärde chans. Kanske lossnar allt i kvällens avsnitt.

Sjölyckan visas på TV4 i kväll kl 21:30.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel