Fotboll

Sista repetitionen för Hamréns landslag innan EM drar igång

Matchen i måndags mot Slovenien var egentligen helt meningslös. Den gjorde väldigt lite för EM-uppladdningen. En match helt utan intensitet och tempo som inte gav möjligheten att spela ihop ett lag. Det hade nästan varit bättre om man plockat in lite reserver och spelat en internmatch. Nu är vi så nära EM att det finns bara ett tillfälle kvar att slipa på formen, i dag mot Wales.

Lewicki avslutade Allsvenskan med en lårskada och har inte spelat match sedan den 18 maj. Utan honom är risken stor att det lämnas alldeles för stora ytor centralt framför straffområdet.

Här bör Hamréns tilltänkta startelva mot Irland spela från start, men flera tilltänkta spelare är slitna och småskadade och lite osäkra för spel. I fredags tränade inte de tre tilltänkta startspelarna Andreas Granqvist, Oscar Lewicki eller Martin Olsson. De ansåg sig vara slitna. Mest orolig är jag för Lewickis medverkan. Matcherna mot Danmark i höstas visade att Sverige bör spela med en renodlad defensiv mittfältare. Pontus Wernbloom visade mot Slovenien att han inte räcker till, hela tiden steget efter och drog på sig frispark så fort han gick in i en närkamp. Lewicki avslutade Allsvenskan med en lårskada och har inte spelat match sedan den 18 maj. Utan honom är risken stor att det lämnas alldeles för stora ytor centralt framför straffområdet. Han är därför en viktigare spelare än vad många vill erkänna. Någon kanske tar upp hans tveksamma insatser i Malmö under våren, men i Malmö har han mer boll, står högre upp i banan och har inte samma roll som i landslaget. Jag hoppas Lewicki är frisk och får 90 minuter i dag. Det behöver han.

Jag tror Hamrén har startelvan mot Irland klar för sig om inget händer. Andreas Isaksson så klart i mål, från vänster i backlinjen Martin Olsson, Erik Johansson Andreas Granqvist, Mikael Lustig. Mittfältet är Emil Forsberg, Lewicki, Kim Källström, Sebastian Larsson och anfallet består av Marcus Berg och Zlatan Ibrahimovic. Det är även laget som startar idag. Närmast att ta en plats är Victor Nilsson Lindelöf och Jimmy Durmaz. Jag tror inte att Albin Ekdahl, Hiljemark eller John Guidetti står så nära som många vill göra det till. Markus Berg har visat att han funka bättre ihop med Zlatan och kommer från en bättre säsong. Hamrén har varit tydlig där. Hiljemarks och Ekdahls chans till speltid i EM hänger på om någon är skadad eller avstängd. Jag tror sedan att Hamrén vill ha ett defensivare alternativ på högerkanten och då går Larsson före Durmaz. Nilsson Lindelöf har imponerat på Hamrén, men Johansson stod för fina insatser sent i kvalet.

Wales är en av fem debutanter i EM. De har inte spelat någon match sedan i mars då de förlorade borta mot Ukraina med 0–1. De har sitt bästa landslag på många år, men mycket hänger på Gareth Bale. Han gjorde sju av deras elva mål i kvalet. Medverkan här är dock osäker enligt förbundskapten Chris Coleman. Det här en genomtänkt motståndare inför EM. I kvalet kom de två i sin grupp efter Sveriges kommande motståndare Belgien. De slog Belgien hemma och spelade oavgjort borta. Det är matcher jag hoppas ledarna har kollat på. Utöver det så är det inte helt fel att möta Wales inför EM-premiären mot Irland.

Men Wales kommer kanske till EM med den finaste EM-låten. Manic Street Preachers är förvisso ett rätt trist band, men jag gillar verkligen texten. En låt om fotbollsminnen och Wales många kvalmisslyckanden och sedan om den euforiska glädjen av att ha kvalat in hit. Den fina Gary Speed-hyllningen står också ut.

Lets not forget Gary Speed
He wore his heart upon his sleeve
And if he is looking down
Then our love is all around

Det här är en fotbollslåt skriven av en som älskar fotboll. Den fångar det som helt missas i den svenska EM-låten och som är det viktigaste för en fotbollssupporter: passion och känslor för sporten. Plus också för att videon ser ut om sen fotbollslåtvideo bör se ut, med spelare sjungandes i en studio och massor av fotbollsklipp. Textraden »That '85 night was so tragic« är också något vi svenskar kan relatera till.

Sverige–Wales visas på TV4 i dag kl 16.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel