Debatt

SHL ljuger om att deras matcher tv-sänds i Kanada – och vägrar klargöra

Nu har det gott och väl gått över ett och ett halvt år sedan Svenska Hockey Ligan, SHL, publicerade denna artikel, med rubriken »Det internationella intresset för SHL växer för varje år«, och där man skrev följande redan i ingressen:

»Ute i Europa och även i andra världsdelar finns det stora möjligheter att ta del av SHL och C Mores TV-sändningar, desutom växer intresset för varje år som går. Till säsongen 2015/2016 kommer SHL att nå tiotals miljoner internationella tittare i ett 20-tal länder världen över.«

Jobbar verkligen SHL aktivt med detta, som man indirekt påstår i sin artikel, eller har engagemanget bara sträckt sig till att se pengarna på kontot när man krängt rättigheterna?

Sedan handlar texten om att »SHL-exponeringen kommande säsong utökas till att även gälla hockeyns hemland Kanada« och att »tiotals miljoner människor även utanför Sveriges gränser kommer att kunna konsumera SHL varje vecka under pågående säsong«; därtill låmnga jublande citat från Erik Strandmark, SHL:s ansvarige för mediarättigheter, om internationella kommentatorer och liknande.

Det hör var fantastiska nyheter för inte minst svenska hockeynördar i Kanada – som faktiskt är ganska många. En av dem heter Anton Pettersson, bor i Toronto och drömmer om att kunna se SHL på samma sätt som vi i Sverige numera kan se NHL live.

I ett glädjerus mejlade Anton SHL med frågan om vilken kanal som gäller i Kanada, och fick svaret att det de inte kunde gå ut officiellt med vilken aktören är men att han skulle få veta det framöver.

Sommaren passerade och det blev säsongspremiär i september. Anton hittade inte SHL på någon kanal. Glädjen förvandlades till besvikelse. Han kontaktade SHL igen, och pratade med samma person, som nu sa att det inte går att »säga något specifikt men att det sannolikt kommer«.

Men SHL hade ju redan gått ut med att det var klart?

Anton ställer en enkel, rak fråga om huruvida det är en tv-kanal eller en medlare som köpt rättigheterna, och då vill inte SHL svara längre.

Det är väl tämligen uppenbart att SHL publicerade sin klang-och-jubel-artikel förra året i en amatörmässig överreaktion på att man just sålt rättigheterna till en kanadensisk »aktör«, och i ett rus av egen-PR tjongade ut i offentligheten att man nu kan följa SHL-matcher varje vecka i kanadensisk tv.

När vi frågar runt i branschen visar det sig att det här är ett pressmeddelande som sitter kvar i medvetandet hos många – flera vi pratar med har trott att SHL just nu sänds för fullt i Kanada. Bara detta är ju förkastligt. SHL har skickat ut en ren lögn och inte tagit tillbaka den. Men än värre är det förstås för Anton Pettersson och alla andra seriösa SHL-fans i Kanada, som först blir grundlurade och sedan inte kan få raka besked.

Det allra värsta med pressmeddelandet är kanske att SHL adderade en fet faktaruta med texten »I dag nås tiotals miljoner tittare i följande länder«, följd av en lista med närmare 20 länder – baserat på hur det i verkligheten förhåller sig med Kanada undrar vi hur mycket av detta som är ett rent falsarium?

TVdags uppmanar SHL att snarast gå ut med tydlig och komplett information om hur det i själva verket ser ut. Artikeln ger ju sken av att ligan är ytterst involverad i de påstådda utländska sändningarna – så hur ser i så fall detta arbete ut i Kanada? Jobbar verkligen SHL aktivt med detta, som man indirekt påstår i sin artikel, eller har engagemanget bara sträckt sig till att se pengarna på kontot när man krängt rättigheterna?

Fram med sanningen nu, SHL.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel