Streaming med förhinder

Seriöst Amazon – vad är poängen med att lansera Prime Video utan innehåll?

Är Amazons streamingtjänst Prime Video i realiteten inget mer än en glorifierad distributionskanal för Jeremy Clarksons serie The Grand Tour? I Sverige börjar det onekligen verka så.

Prime Video – som tidigare funnits på marknader där Amazon har nationell närvaro som USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien – lanserades i onsdags globalt.

Redan då i onsdags skrev jag här på TVdags att tjänsten för svenska presumtiva kunder haltar – bortom The Grand Tour fanns ingen av Amazons egenproducerade serier i komplett skick – säsong tre av Transparent saknas, säsong två av Bosch och säsong två och tre av Mozart in the Jungle likaså. Detta eftersom andra kanaler och streamingtjänster köpt rättigheterna till dem på den nordiska marknaden långt innan Amazon slog upp de globala portarna. Trist så klart, men en situation som kanske inte Amazon kunde undvika, sådana här kontrakt brukar löpa över ett antal säsonger, och Viaplay och HBO Nordic som äger rättigheterna till de här serierna vill säkert gärna fortsätta göra det så länge det går.

Ingen av Amazons egna serier finns i komplett skick – säsong tre av Transparent saknas, säsong två av Bosch och säsong två och tre av Mozart in the Jungle likaså.

Men så i fredags hade den andra säsongen av Amazons egna The Man in the High Castle världspremiär på Prime Video – en serie som till skillnad från tidigare nämnda serier inte har visats av någon svensk kanal eller streamingtjänst. Självklart skulle väl då den också få premiär på den svenska marknaden simultant med premiären i USA och Storbritannien?

Glad i hågen stökade jag undan familjens julgransklädning och loggade in på Prime Video i lördags – nu var jag redo att börja kolla! Bara för att mötas av en skylt som jag i min enfald trodde dog med 00-talet: Service Area Restriction. This video isn't available due to geographical licensing restrictions.

00-talet ringde och ville ha sin regionsblockering tillbaka.
00-talet ringde och ville ha sin regionsblockering tillbaka.

Men alltså vafalls Amazon?! Jag har lusläst er texttunga pressrelease från i onsdags flera gånger, och ingenstans andas det något om den rättighetsgegga era serier verkar befinna sig i, utan tvärtom vinnlägger ni er om att flera gånger droppa just titlarna Transparent, Mozart in the Jungle och The Man in the High Castle när ni pratar upp om tjänstens innehåll (utan att explicit nämna att allt gällande dessa serier kommer att finnas tillgängligt). Är inte det här ett rätt så fult beteeende?

När det gäller Amazonserier som Woody Allens Crisis in Six Scenes och David E Kelleys Goliath kan man med lite nöd säga att Amazon är något mer ärliga i pressmeddelandet, det nämns faktiskt att dessa serier kommer att dyka upp på Prime Video först under 2017. Men även här »glömmer« man en viktig detalj – serierna i fråga hade premiär på Prime Video i USA och Storbritannien redan i höstas.

Woody Allens "Crisis in Six Scenes" hade premiär på Prime Video i USA i september, men i Sverige får vi vänta till nästa år.
Woody Allens »Crisis in Six Scenes« hade premiär på Prime Video i USA i september, men i Sverige får vi vänta till nästa år.

Visst, Prime Video är extremt billigt det första halvåret (2,99 euro per månad och därefter 5,99 euro per månad), men lanseringen verkar minst sagt vara gjord utan någon större eftertanke, och utan att ha något att backa upp det med, får jag känslan av att det här har väldigt mycket att göra med just The Grand Tour. Efter att Jeremy Clarkson & Co fått sparken från BBC:s Top Gear för två år sedan var de ett hett villebråd på tv-marknaden, och enligt medieuppgifter ska Amazon ha betalat hisnande 250 miljoner dollar – 2,3 miljarder svenska kronor – för de 36 avsnitt av serien som ska produceras under tre säsonger. Att tänka sig att Clarkson i dessa förhandlingar även krävde att Amazon på ett liknande sätt som Netflix skulle utöka sin globala närvaro för att de skulle skriva på är knappast långsökt, och självklart handlar det också om att Amazon måste dra in nya abonnemangspengar för att motivera investeringen.

Vill Amazon vara med i toppskiktet och börja utmana Netflix inom videostreaming, så kan de inte bara utge sig för att göra det – de måste också börja agera som det.

Amazons videotjänst var i USA från början mer att likna vid grädde på moset till huvudtjänsten Amazon Prime, där man för 80 dollar per år blev premiumkund hos Amazon och fick snabbare leveranser, fri frakt och en del andra förmåner. Med tiden har dock abonnemangsdelarna byggts ut och inkluderar nu även bland annat musikstreaming och bokutlåning, och ambitionerna på videodelen har skruvats upp och därför nu även i USA lanserats som en fristående del om man inte vill betala för hela Prime-paketet.

Men vill Amazon vara med i toppskiktet och börja utmana Netflix inom videostreaming, så kan de inte bara utge sig för att göra det – de måste också börja agera som det. Egenproducerade serier måste självklart få global distribution direkt – och får de inte det så håller det inte att hålla på och försöka dölja det. På sikt måste de så klart också börja erbjuda textning på mindre språk som svenska, och barnmaterialet måste komma med svenskt tal.

Visst är det här kostsamma satsningar som svider – men för att återigen jämföra med Netflix: De såg till att ha allt detta på plats innan de lanserade sin tjänst i Norden, och måste sägas vara en målbild som andra aktörer ska försöka nå upp till.

Amazon verkar dock hittills inte ens intresserade av att försöka.

–––

TVdags har under helgen försökt komma i kontakt med Amazons amerikanska pressavdelning för att få lite klarhet i hur det ser ut med rättigheterna gällande deras egenproduktioner i dag och framöver, men ännu inte fått någon respons.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

7 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel