Kommentar

Seriös tv-kritik eller slit-och-släng? Moviezine »recenserar« med textstölder från TVdags

På twitter igår blev vi, av läsaren och skribentkollegan Jimmy Håkansson, varskodda om att filmsajten Moviezine har plagierat stora delar av vår premiärrecension av Gåsmamman i sin egen, senare publicerade text om samma serie.

Exempelvis skrev vår Daniel Åberg så här om seriens premiss:

»Sonja lever med make och tre barn i tweenie- och tonårsåldern i en välbeställd övre medelklassmiljö någonstans i Stockholmstrakten. På papperet driver de en marina, men egentligen är maken Fredrik involverad i en helt annan familjerörelse som även inkluderar delar av Sonjas släkt – marijuanaodling i industriell skala.«

Och så här skrev Moviezines skribent:

»Denna dramathriller handlar om Sonja som lever med make och tre barn i tweenie- och tonårsåldern i en välbeställd övre medelklassmiljö i Nacka. På papperet driver de en marina, men egentligen är maken Fredrik involverad i en helt annan rörelse, nämligen marijuanaodling i industriell skala.«

För oss är det obegripligt att en så pass stor sajt som dessutom har ägarkapital i ryggen inte kan avlöna skribenter med egen integritet i stället för att stjäla material från en fattigare konkurrent.

Helt onödigt plagieras fullständigt generiska meningsbyggnader (»Serien är ursprungligen en produktion ämnad för visning i Kanal 5«…), och återanvänder samma resonemang, varpå Moviezine-recensenten sedan lyckas landa i exakt samma tes och omdöme som TVdags Daniel Åberg om att snarare än förhandssnacket om Breaking Bad så är Sopranos den bättre referensen, och då närmare bestämt hur faderns kriminalitet påverkar hustrun och barnen.

Eftersom ingen på TVdags läser Moviezine så kan vi inte hålla koll på hur vanligt det här fenomenet är. Det känns väl rentav troligt att detta förekommit flera gånger. Så vi publicerar detta för att förhoppningsvis avskräcka Moviezine från att stjäla text från oss framöver – eller, lite mer positivt uttryckt – uppmuntra dem att utveckla sitt eget skrivande. För oss är det obegripligt att en så pass stor sajt som dessutom har ägarkapital i ryggen inte kan avlöna skribenter med egen integritet i stället för att stjäla material från en fattigare konkurrent.

Dock vill vi avsluta detta med att tacka Moviezine för att de rättade vårt korrfel att kalla en rollgestalt för Niklas i stället för Fredrik. Tack, tack.

Just nu på TVdags

Klipp

Lär dig korrekt handtvättning med Washmen

28 mars, 2020
Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020
Tips

Ny podd: Välkommen till Salong 3!

24 mars, 2020
Säsongspremiär

Trädgårdstider är precis vad vi behöver under motvindsvåren 2020

24 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (mån 23 mar)

23 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (sön 22 mar)

22 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Breaking Bad och Better Call Saul blir ett

22 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (lör 21 mar)

21 mars, 2020
Streamingtips

Nya Emma slår sig in på topp fem-listan av Austen-filmatiseringar

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (fre 20 mar)

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tor 19 mar)

19 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel