Recension

Seriepremiär för mockumentär-favvon What We Do in the Shadows

Betyg 4 av 5

Om du har sett filmen What We Do in the Shadows så vet du tämligen väl vad den här serien handlar om. Om inte, så är det en mockumentär från 2014 som följer en grupp vampyrer i ett kollektiv i Nya Zeeland. Kort beskrivet så tycks filmen vara gjord av någon som sett The Office och tyckt att det där borde en kunna göra med vampyrer.

Halvtimmesformatet passar serien ypperligt, då jag får en känsla av att tidsbegränsningen hjälper vissa av avsnitten att inte sväva ut i onödan.

Denna någon är Taika Waititi (Eagle vs. SharkHunt for the WilderpeopleThor: Ragnarok) och Jermaine Clement (Flight of the ConcordsMen in Black III, Vaiana). De båda stod för manus, regi samt spelar även två av huvudrollerna. Waititi och Clement ligger nu även bakom serien med samma namn, men håller sig bakom kameran denna gång.

Eftersom det är FX som står för produktion har man har bytt ut Nya Zeeland mot New York (och tappat en poäng i charmdialekt). Som en halvt outtalad bakgrundshistoria så skickades vampyrerna till det nya landet för ett par hundra år sedan för att ta över Nordamerika. Ett uppdrag som lätt glömdes bort när de blivit avsläppta av båten på Staten Island. Karaktärerna är även de utbytta men överlag är mycket bekant för den som sett filmen. Inledningsvis är det nästan provocerande likt förlagan och börjar kännas som en fantasilös remake, innan jag ger efter, accepterar och smälter något. Det kan naturligtvis bidra att jag hade filmen väldigt färskt i minnet då jag såg om den bara någon dag innan jag fick tillgång till pilotavsnittet.

Även om karaktärerna är nya så har man i viss mån klart utgått från filmens diton. Kayvan Novaks (känd från bland annat Four Lions och Paddington) Nandor är exempelvis seriens version av Waititis vänare vampyr Viago, samtidigt som Matt Berrys (The IT Crowd) Laszlo speglar Clements burdusare Vladislav. Nadja (Natasia Demetriou) får väl anses hamna någonstans mittemellan dessa två, utan att för den delen förringas till en utfyllnad. Demetriou spelar rollen med en härligt blandning av likgiltighet och eldighet och seglar upp som den mest intressanta i mixen.

WHAT WE DO IN THE SHADOWS -- "Pilot" -- Season 1, Episode 1 - Pictured (l-r): Natasia Demetriou as Nadja, Matt Berry as Laszlo. CR: Byron Cohen/FX
Ett charmant äkta par.

Dessa tre delar bostad ihop med bland andra Nandors mänskliga tjänare, Guillermo (Harvey Guillén) som mest längtar till den dag han själv ska få upphöjas till en av de odöda. I huset bor även Colin Robinson, en annan typ av vampyr som du troligen själv stött på under större sammankomster eller på jobbet; en energivampyr. Ett roligt tillägg briljant spelad av Mark Proksch (Better Call Saul, amerikanska The Office). Eftersom han även kan suga musten ur sanna vampyrer glöms han gärna bort när det kallas till husmöten.

Den mest skrämmande sortens vampyr är den som haffar dig vid kaffeautomaten
Den mest skrämmande sortens vampyr är den som överraskar dig med en långrandig historia vid kaffeautomaten.

Dessa sambos tycks mestadels spendera dagarna som de flesta andra sammanboende, med att gräla om hygien och om halvt tömda matförpackningar (även kända som offer) som ligger och skräpar i huset. Åtminstone fram till den dagen då deras gamla chef (Doug Jones från bland annat Star Trek: Discovery och Guillermo del Toros Hellboy-filmer) dyker upp för att se hur det går med deras ursprungliga uppdrag. Denna story känns i ärligheten namn, åtminstone i de inledande avsnitt som jag tagit del av, mest som en ursäkt för att kunna behålla en tunn röd tråd genom serien. Runt denna tråd byggs det på med konflikter med varulvssällskap och jakten på oskulder.

Mycket musik och estetik har följt med från filmförlagan men man har ändå lyckats utarbeta serien till något eget. Halvtimmesformatet passar serien ypperligt, då jag får en känsla av att tidsbegränsningen hjälper vissa av avsnitten att inte sväva ut i onödan. Har det inte redan framgått så är detta en komedi, snarare än skräck. Det betyder dock inte att det sparas på blodet, så är du känsligt kan det vara bra att hålla någon i handen.

Hade jag varit mer benägen att titta på representation hade jag naturligtvis uppmärksamma det faktum att även om de tre manliga huvudvampyrerna i filmen här har blivit två män och en kvinna, så har samtidigt filmens enda större kvinnliga karaktär, Viagos tjänare Jackie (Jackie van Beek), här fått en manlig motsvarighet. Ett steg fram och ett steg bak.

What We Do in the Shadows har premiär på HBO Nordic i morgon (28 mars). Filmen med samma namn finns också på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020
Kommentar

HBO Nordics I May Destroy You – mer information än underhållning?

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel